Ömer Fethi Gürer: “Sahte bal gerçek üreticiyi bitiriyor, arıcılık en zor döneminde”

Ömer Fethi Gürer: “Sahte bal gerçek üreticiyi bitiriyor, arıcılık en zor döneminde”
CHP’li Ömer Fethi Gürer, Niğde’de arıcıların sorunlarını yerinde dinledi. Sahte bal, zirai don, tarım ilaçları ve destek yetersizliği nedeniyle üreticiler arıcılığı bırakma noktasına geldi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesinde arıcılarla bir araya gelerek sektörde yaşanan sorunları yerinde dinledi. 15 yıldır arıcılıkla uğraşan üreticiler, sahte balın yaygınlaşmasından, tarım ilaçlarının etkisine, don olaylarından devlet desteği eksikliğine kadar birçok konuda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.
Gürer, “Baldaki en büyük sorun sahte ürünler. Tüketici ayırt edemiyor, gerçek üretici ise rekabet edemeyince arıcılığı bırakıyor. 9 milyon koloniye ve 120 bin ton üretime rağmen, süzme ve petek balda sahtecilik ciddi boyutta. Kayıt dışılık da cabası,” dedi.

Don, çiçek, bal… Zincirleme etki

Zirai donun etkisini anlatan üretici Eren Erdoğan, “Bu yıl ağaçlar çiçek açmadı, arılar beslenemedi. Arı ölümleri arttı. Don ve çiçek azlığı nedeniyle bal üretimi düşecek. Eskiden bu dönemde ürün tüm katta olurdu, şimdi 7-8 çıtada kalan arılarımız var,” dedi.
Erdoğan, “İlaçlamalar yaygın, desteklemeler yetersiz. Şeker fiyatı da çok arttı. Arılar zayıf, bu sene Çukurova ve Kuşadası’na belki gidemeyeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Sahte balla mücadele, destekle ayakta kalma

Eren Erdoğan, “Pazarda sahte bal nedeniyle bizim bal değerini bulamıyor. Sadece sivrisineği değil, bataklığı kurutmak gerek,” derken, üretici Lütfü Erdoğan da “Raflarda 50-60 liraya satılan sahte bal, şeker bile değil. Biz gerçek üreticiler sesimizi duyuramıyoruz,” dedi.
Lütfü Erdoğan ayrıca, “Türkiye’de arıcılık için ilaç yok denecek kadar az. %90’ı ithal. Hem pahalı hem ulaşılması zor. Arı biti gibi ciddi sorunlara müdahale edemiyoruz,” açıklamasında bulundu.

fotograf-3.jpg

“Arıcılık zor iş, değer görmüyor”

Lütfü Erdoğan, “2000-2500 metrelere çıkıyoruz, çam sağımı için Ege’ye iniyoruz. Ama bu emek ucuz ürüne dönüşüyor. Girdi maliyetleri çok yüksek,” diyerek sektörün ne kadar meşakkatli olduğunu anlattı.
Gürer ise, “Mazot, şeker, nakliye… Her şey üreticinin sırtında. Çiçek olmazsa bal da olmaz. Pazara çıkan balın da gerçek olup olmadığını tüketici bilmiyor. Denetim şart,” dedi.

“Analiz olmadan sahte bal anlaşılamaz”

Lütfü Erdoğan, sahte balın analiz dışında tespit edilemediğini vurgulayarak, “O kadar iyi yapıyorlar ki, floraya uygun esans bile katıyorlar,” dedi.
Gürer de, “Üreticiler, vatandaşın aldığı balın markasına ve kaynağına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü sahte bal, gerçek üreticiyi bitiriyor,” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar