Rasyonele dönüş için TCMB'de başkan tamam, ya PPK üyeleri?

Rasyonele dönüş için TCMB'de başkan tamam, ya PPK üyeleri?
Merkez Bankası'nın Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla ekonomide rasyonele dönüş politikalarına henüz kağıt üzerinde de olsa start verildi. Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan kararla "düşük faiz politikası"nı...

Merkez Bankası'nın Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla ekonomide rasyonele dönüş politikalarına henüz kağıt üzerinde de olsa start verildi.

Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan kararla "düşük faiz politikası"nı göreve geldiği 2021'den bu yana savunup, devam ettiren Şahap Kavcıoğlu'nun yeni adresi ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yeni dönemde Mehmet Şimşek'in kontrolünde olacak.

Bahse konu atamalar piyasalarda göreceli bir rahatlamaya yol açtı ancak henüz somut adımlar atılmadı. Fiili adımlar için gözler 22 Haziran'da yeni yönetimle ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısındaki faiz kararına çevrildi. Birçok küresel banka TCMB'nin söz konusu toplantıda sert faiz artışları yapacağını öngörüyor.

Başkan tamam ya PPK?

Ancak yeni dönemde ekonomide ipler tamamen rasyonel politikaları benimseyen kişilere devredilmedi. Bunun en güçlü kanıtı da eski Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun ekonomi yönetiminden tamamen alınması yerine, BDDK Başkanlığı'na getirilmesi olarak görülebilir. Bir diğer konu da Kavcıoğlu döneminde Para Politikası Kurulu'nda yer alan diğer üyelerin halen görevde olmaları.

Faizin yüzde 20'den yüzde 8,5'a çekildiği süreçte Kavcıoğlu'nun ekibinde yer alan PPK üyeleri; Dr. Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak, Prof. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu görevlerine devam ediyor. Ekibin değişeceğine yönelik de ufukta herhangi bir atama beklenmiyor.

Bilindiği gibi faiz kararı PPK toplantısında sadece başkanın kararıyla alınmıyor. Para Piyasası Kurulu'nun oy çoğunluğuyla alınıyor. Dolayısıyla faizin yüzde 8,5'a indirilerek enflasyonun kontrolden çıkmasında Kavcıoğlu kadar diğer PPK üyelerinin de sorumluluğu var.

Ekonomi yönetiminde güç bölünüyor mu?

Ekonomi yazarı Barış Soydan bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada ekonomi yönetimi içerisinde gücün bölünüyor olabileceğine dikkati çekti. Soydan şu ifadeleri kullandı:

"Kavcıoğlu'nun BDDK'ya atanması en az Gaye Erkan'ın Merkez Bankası'na atanması kadar önemli. Başbakan Erdoğan zamanında Mehmet Şimşek'i Babacan'ın yerine getirirken BDDK, SPK, TMSF gibi kurumları da Nurettin Canikli'ye bağlayarak gücü bölmüştü."

TÜİK Başkanı ne olacak?

Bir diğer tartışmalı konu da enflasyonu "makyajlı" gösterdiği gerekçesiyle tepkilerin odağında olan TÜİK. Kamuoyunda birçok ekonomist TÜİK'in enflasyon verileriyle oynadığı gerekçesiyle kurumu suçluyor. Keza vatandaşların düşünceleri de bundan pek farklı değil. Enflasyonun düşük gösterilmesinin en büyük zararı da ücretli çalışanlara dokunuyor.

Zira maaş zamları enflasyon oranlarına göre belirlendiğinden, reel enflasyon yerine "makyajlı" enlfasyon açıklanması çalışanların cebine giren parayı azaltıyor. TÜİK'in başında ise şu anda Erhan Çetinkaya bulunuyor. Yeni dönemde TÜİK başkanına yönelik bir değişim henüz dillendirilmiyor.