“Sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişim hem Türkiye’de hem de dünyada temel insan hakkıdır”
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, gerek Türkiye gerekse dünya nüfusunu besleyebilmenin, yeryüzünde açlık çeken insan sayısını azaltmanın yolunun, bilimsel, hijyenik tarımsal faaliyetten, gıda üretiminden ve dağıtımından geçtiğini söyledi.
Dr. İsa Coşkun, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş̧ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bu yıl Dünya Gıda Günü için belirlediği temanın; “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” olduğunu belirterek, “Gıda hayattır, sağlıktır. Herkes besleyici, uygun fiyatlı, güvenilir ve sürdürülebilir gıdalara erişebilmelidir” dedi.
BM’nin 2023 yılında açıkladığı rapora göre, yaşanan çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik krizler nedeniyle dünya genelinde her 11 kişiden birinin ve Afrika'da her 5 kişiden birinin açlıkla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Coşkun, “Sağlıklı, güvenilir, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir gıdaya erişim hem Türkiye’de hem de dünyada temel insan hakkıdır. Açlık çeken insan sayısını azaltmanın yolu, bilimsel, hijyenik tarımsal faaliyetten, gıda üretiminden ve dağıtımından geçiyor. Küçük ve yerel üreticinin refah artışını sağlayacak tarımsal faaliyetlerin desteklenerek köyden kente göç ihtiyacının ortadan kalkacağına da inanıyoruz. Tarım-gıda üreticisi ile sanayicisinin eşgüdümlü çalışmasının, Türkiye'de ve dünyada gıdaya erişemeyen insan sayısının azaltılmasında önemli katkısı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
“Dünyada 2,8 milyardan fazla insan sağlıklı beslenme imkanına sahip değil”
Dünya üzerinde çiftçilerin ürettiği tarım ve gıda ürünleri dünya nüfusundan daha fazlasını beslemeye yetecek kadar olmasına rağmen, açlığın devam ettiğini vurgulayan Coşkun, FAO’ya göre, tekrarlanan hava değişimleri, çatışmalar, ekonomik gerilemeler, eşitsizlik ve pandemi nedeniyle dünyada yaklaşık 733 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu, bu durumun, çoğu tarımsal haneden oluşan yoksul ve korunmasız kesimleri ciddi şekilde etkilediğini ve ülkeler arasında ve içinde giderek artan eşitsizlikleri yansıttığını ifade etti.
FAO’nun, dünyada 2,8 milyardan fazla insanın sağlıklı beslenme imkanına sahip olmadığına, sağlıksız beslenmenin, her türlü kötü beslenmenin önde gelen nedeni olduğuna dikkati çektiğini de belirten Coşkun, “Yeni nesilleri sağlıklı gıda, gıdayla ilgili doğru ve güvenilir bilgiyle sürdürülebilir bir çevre düzeninde besleyerek büyüteceğimiz bir gelecek ümidiyle tüm insanlığın Dünya Gıda Günü Kutlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak:Haber Merkezi