S&P Global: Sermaye kontrolü riski arttı

S&P Global: Sermaye kontrolü riski arttı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin bazı ek sermaye kontrolleri uygulaması riskinin arttığını savundu.Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global bugün düzenlediği “Ekonomik Görünüm,...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin bazı ek sermaye kontrolleri uygulaması riskinin arttığını savundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global bugün düzenlediği “Ekonomik Görünüm, Önemli Riskler ve Rusya-Ukrayna çatışmasının etkileri” başlıklı webinar’da yavaşlayan büyüme, Rusya-Ukrayna çatışmasının etkisi ve küresel parasal sıkılaştırma ile birlikte Türkiye için dış ortamın kötüleştiğini belirtti.

TCMB’ye siyasi baskının devam ettiğini savunan S&P Global, mayıs ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 73,5’e ulaştığını ve yıllık ÜFE’nin yüzde 132 olduğunu hatırlattı.

DOLARİZASYON ARTTI
Türk ekonomisinde dolarizasyonun arttığını, kamu borcunun yüzde 66’sının ve yerleşiklerin mevduatlarının yaklaşık yüzde 55’inin döviz cinsinden olduğunu da dile getiren S&P Global, vadesi geçen dış borcun büyüklüğü ve negatif net döviz rezervleri dikkate alındığında “Ödemeler dengesi kırılganlıkları devam ediyor. Bizim görüşümüze göre finansal istikrar riskleri yüksek ve bankacılık sektörü koşullu risklerinin hükümet için netleşmesine yol açabilir” dedi.

KAMU BORCU
Net kamu borcunun hâlâ kontrol altında olduğuna da dikkat çeken S&P Global, 2022 sonunda net kamu borcunun GSYH’ya oranının yüzde 34 olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin çeşitlendirilmiş bir ekonomi olduğunu, dayanıklı ve çabuk adapte olan bir özel sektöre sahip olduğunu da anlatan S&P Global, geçmişte Türk ekonomisinin ve özel sektörünün dış şoklara, kur oynaklığına ve ekonomi politikalarında sık değişikliklere dayandığını hatırlattı.

S&P analisti Maxim Rybnikov webinar’da yaptığı değerlendirmede, kur ve finansal piyasalar üzerinde baskının yoğunlaşmaya devam etmesi halinde Türkiye’nin ek sermaye kontrolleri uygulaması riskinin arttığını vurguladı. Ryabnikov, bunun temel senaryoları olmadığını belirtirken, “Ancak riskin arttığını düşünüyorum” dedi.

EMLAK SEKTÖRÜ STRESİ
Katılımcılar, Türkiye’de emlak sektöründe stresin artması halinde bir program için IMF’ye başvurulması yerine sermaye kontrolleri uygulanmasının daha olası olduğunu da savundular.

Webinar’da, Türk Lirası’nda değer kaybının er ya da geç Türkiye’nin bankacılık sektörü için varlık kalitesi risklerini ortaya çıkaracağı savunulurken, turizm gelirlerinde toparlanma hızının Türkiye için birkaç pozitif gelişmeden biri olduğu da belirtildi.

Sunumda Türkiye için 2022 yılı GSYH büyüme oranını yüzde 2,4 olarak tahmin eden S&P Global, 2023, 2024 ve 2025 büyüme tahminlerini yüzde 2,9, 3,3 ve 3,5 olarak sıraladı.

YILSONU TÜFE TAHMİNİ: YÜZDE 55
TÜFE’nin 2022 sonunda yüzde 55 olmasını bekleyen S&P Global, TÜFE artışının 2023’te yüzde 17’ye, 2024’te yüzde 12’ye ve 2025’te yüzde 10’a yavaşlayacağını tahmin etti.

Webinar’a, S&P Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Tatiana Lysenko, S&P Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov, S&P Finansal Kurumlar Notları Direktörü Regina Argenio ile S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill katıldı.