TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 2. enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu, 2023 enflasyon tahmininin yüzde 22,3 olduğunu açıkladı. Böylece TCMB yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu. TCMB...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 2. enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu, 2023 enflasyon tahmininin yüzde 22,3 olduğunu açıkladı. Böylece TCMB yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu.

TCMB gıda enflasyonunun ise 2023 için yüzde 27,9 olarak gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Gıda enflasyonu tahmini önceki rapor döneminde yüzde 22 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası 2024 gıda enflasyonu için ise yüzde 11,5'luk tahminini değiştirmedi. Diğer yandan Kavcıoğlu 2024 yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisi de yüzde 8,8 olarak açıklarken, beklenti önceki rapor dönemine göre değişiklik göstermedi.

Petrol fiyatlarına ilişkin tahminleri de açıklayan Kavcıoğlu, 2023 yılı için petrol fiyatının 78,1 dolar, 2024'te ise 73,6 dolar olacağını öngördüklerini açıkladı. Bu fiyatlar bir önceki rapor döneminde sırasıyla 80,8 ve 77,3 dolar olarak açıklanmıştı.

Kavcıoğlu KKM'nin "başarılı" bir şekilde ilerlediğini ifade ederken "TL bir yatırım aracı olarak güçlendiği sürece zaten vatandaşımız buradaki çıkışı kendi süreci içerisinde gerçekleştirecek" dedi. Uygulanan politikaların enflasyonu düşürme gücüne sahip olduğunu ifade eden Kavcıoğlu "küresel şokları daha yoğun hissettiğimiz bir coğrafyada olmamıza rağmen, yüksek bir ekonomik performansla eş anlı olarak enflasyonumuzun düşüyor olması bunun en büyük göstergesidir" diye konuştu.

Kavcıoğlu, kapalı çarşı ve piyasa arasında açılan kur farkına ilişkin ise "İkili kur sistemi diye bir şey yok, Kapalıçarşı her zaman Merkez Bankası kurunun bir miktar üzerindedir. Bu bazen açılır, bazen kapanır, bu yeniymiş gibi seçim öncesi bu işi alevlendirerek gazetelere manşet yapmak doğru değil, TCMB bu ülkenin en itibarlı kurumu" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Ülkemiz yüksek büyümesini verimlilik artışıyla bir arada ilerletmeyi başarmıştır. Satın alma gücü paritesiyle bakıldığında Türkiye ekonomisi kişi başına düşen milli gelirde gelişmiş ülke seviyelerine güçlü şekilde yakınsamaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve finansal koşullardaki sıkılaşma gelişmiş ülkelerde finansal sistem üzerindeki risklerin artmasına yol açmıştır. Türk bankacılık sektörü uyguladığımız bütüncül stratejinin desteğiyle güvenli ve sağlam görünümünü sürdürmektedir.

GSYH, 2021 yılındaki güçlü performansını 2022 yılında da sürdürerek yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetmiştir. Her iki dönemde de Türkiye ekonomisi, küresel ölçekte en yüksek büyüyen ekonomiler arasında yerini almıştır. Ülkemiz sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir. 2022 yılında savaş ve küresel talepteki azalmaya karşın gücünü koruyan ihracatımız, 2023 yılında talep koşullarında devam eden zayıflık ve deprem felaketine rağmen, ürün ve ülke düzeyindeki çeşitlendirilmiş yapısı ile dayanıklılığını kanıtlamaya devam etmektedir.

"2023 CARİ DENGELENMENİN GÜÇLENDİĞİ BİR DÖNEM OLACAK"

2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır. Türkiye son iki yılda istihdamını en çok artıran ülkeler arasındaki yerini almıştır. Deprem sonrası toparlanmanın gücüne ilişkin anket göstergeleri de olumlu sinyaller vermektedir, gelecek üç aya ilişkin talep beklentisi yükselirken, afet bölgesinin ekonomik ağırlığı yüksek merkezlerinde üretim ve talep beklentileri artmaktadır. Yüksek frekanslı veriler gerek ülke genelinde gerekse afet bölgesindeki toparlanmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. 2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır. Önümüzdeki dönemde turizm gelirlerindeki artışın ve cari dengeye katkısının yılın tüm aylarına yayılarak süreceğini öngörmekteyiz. Turizm sektörü güçlü seyrini 2023 yılında da sürdürmektedir. Diğer illerdeki güçlü ihracat sonucunda toplam ihracatımız deprem öncesi seviyesine ulaşmıştır. Afet bölgesinden yapılan ihracat ise deprem sonrasındaki birkaç haftada gerilemekle birlikte, nisan ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemindeki seviyelerine yaklaşmıştır.

"ENFLASYONUN BEKLENTİMİZDEN DAHA YAVAŞ GERİLEMESİNDE ET VE SÜT ÜRÜNLERİ ROL OYNADI"

Enflasyon ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85,5’ten yaklaşık 42 puan gerileyerek nisan ayı itibarıyla yüzde 43,7’ye ulaşmıştır. Enflasyondaki düşüş sürecinde etkin politikalarımız sonucu oluşan kur istikrarı, beklentilerdeki iyileşme ve küresel emtia fiyatlarındaki yavaşlama belirleyici rol oynamaktadır. Enflasyondaki düşüş süreci, önceki Enflasyon Raporu’nda ilan ettiğimiz patikadan bir miktar daha yavaş gerçekleşmiştir. Bu sapmada işlenmemiş gıda piyasasındaki sorunlar nedeniyle et ve süt ürünleri temel rol oynamıştır. Ayrıca, ücret artışları, emeklilik düzenlemeleri ve kredilerdeki ivmelenmenin aynı anda gerçekleşmesi sonucunda güçlenen tüketim talebi ve deprem nedeniyle özellikle konut piyasasında ortaya çıkan arz-talep uyumsuzlukları da bu gelişmede etkili olmuştur.

Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları, 2023 yılı sonunda yüzde 22,3; 2024 yılı sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir.

Enflasyon gerilemeye devam etmekle birlikte önceki Enflasyon Raporu’nda sunulan tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, işlenmemiş gıda fiyatlarında öngörülerin üzerinde gerçekleşen artışlar önemli bir rol oynamıştır. Buna karşın, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninde de ifade ettiğimiz gibi enflasyon tahminlerimizi bir ara hedef olarak değerlendiriyoruz. Liralaşma Stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla, tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3; 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8’de sabit tuttuk.

"KKM BENCE ÇOK BAŞARILI"

Politikalarımızda herhangi bir değişiklik yok, özellikle liralaşma stratejisi ve diğer politikalarımız aynı şekilde devam edecek. KKM bence çok başarılı bir şekilde devam ediyor. (KKM) Bir sıkıntı görmüyoruz

Türkiye Ekonomik Modeli'nin en önemli çıktısı cari fazla vermek üzerine, yani üretim, istihdam, ihracat modeli üzerine kuruldu, cari fazla verdiğimizde sürdürülebilir bir fiyat istikrarını da kalıcı olarak sağlayacağımızı iddia eden bir politika güdüyoruz

Bu politikaya başladığımız gün cari fazla vereceğiz diye bir iddiamız yok, Türkiye son 3 yılda cari fazla verecek noktaya geldi, arızi durumları pandemiydi, savaştı, depremdi; bahane bulmak için söylemiyorum. Türkiye bu tür faktörlere rağmen cari fazla vermeye başlayacak ve fiyat istikrarını kalıcı olarak sağlayacak

Biz bu aydan sonra cari dengeyi sağlayacak bir durumu bekliyoruz

"UYGULADIĞIMIZ POLİTİKALAR ENFLASONU DÜŞÜRME GÜCÜNE SAHİP"

Uyguladığımız politikalar enflasyonu düşürme gücüne sahiptir, küresel şokları daha yoğun hissettiğimiz bir coğrafyada olmamıza rağmen, yüksek bir ekonomik performansla eş anlı olarak enflasyonumuzun düşüyor olması bunun en büyük göstergesidir

Ülke ve dünya ekonomisine dair gelişmeleri güncel ve geniş kapsamlı veri setimizle sürekli olarak izlemekte ve anlık olarak edindiğimiz bilgilerin de katkısıyla titizlikle değerlendirmekteyiz

Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş süreci devam ederken, aynı anda üretim ve cari fazla kapasitemizin gelişeceğini, finansal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasının sağlayacağı ve afet bölgesinin ihyasına yönelik faaliyetlerin başarısıyla süreceğini öngörüyoruz

Politikalarımızda herhangi bir değişiklik yok, özellikle liralaşma stratejisi ve diğer politikalarımız aynı şekilde devam edecek"

SORU-CEVAP

Kavcıoğlu'nun soru cevap bölümünde ise şu ifadeleri kullandı:

"Hiç bir yerden para aramaya gerek yok, 2030'a kadar en az 500 milyar doların üzerinde yatırımlardan Türkiye bütçesine girecek, cari dengesini sağlayacak para var, bunlar hayal değil, yapacaklarımız değil, yaptıklarımız, şu an uygulamaya girenler.

(KKM) TL bir yatırım aracı olarak güçlendiği sürece zaten vatandaşımız buradaki çıkışı kendi süreci içerisinde gerçekleştirecek, bunu böyle görmek lazım, ihtiyaç olarak devam edebilir de sürebilir de, bunu süreç gösterecek

Herkes Merkez Bankasına güvensin, MB'nin politikaları üç günlük politikalar değil, liralaşma stratejimiz bundan sonra MB ve Türkiye'nin politikası.

İkili kur sistemi diye bir şey yok, Kapalıçarşı her zaman Merkez Bankası kurunun bir miktar üzerindedir. Bu bazen açılır, bazen kapanır, bu yeniymiş gibi seçim öncesi bu işi alevlendirerek gazetelere manşet yapmak doğru değil, TCMB bu ülkenin en itibarlı kurumu"