TÜİK’ten Yargıtay üyesine ‘savunma’: Maaş artışını biz değil hükümet yapıyor!
15
Eski Yargıtay Üyesi ‘geçinemiyorum’ demiş, TÜİK ile davalık olmuştu. Eski Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz, “Emekli olduğum dönemde aldığım emekli maaşı ile yaklaşık 60 gram altın alıyordum. Bugünkü aldığım emekli maaşıyla ise 25 gram altın alabilmekteyim” dedi ve TÜİK’ten, kendisine ocak haziran dönemine ait enflasyon verisini yeniden hesaplayıp göndermesini istemişti.
25
Ama o yanıt yerine beklemediği bir yanıt geldi. Çilesiz, TÜİK’in verileri göndermediğini söylemişti.
35
TÜİK'e dava açmıştı
Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, TÜİK’in verileri baz alınarak yapılan emekli aylığı zamlarının enflasyon karşısında düşük kaldığını ve haliyle kendi emekli maaşının da eridiğini belirterek TÜİK hakkında dava açtı.
45
Seyfettin Çilesiz’in davasına Tüm Emekliler Derneği de dahil oldu.
TÜİK’ten savunma
Türkiye İstatistik Kurumu yetkilileri davada savunma verdi. Kurum davanın reddedilmesini isteyerek, savunmada emekli yargıcın enflasyon verileri nedeniyle zarara uğramadığı belirtildi.
55
Çilesiz, “TÜİK’e karşı maaşlara az zam yapıldığı gerekçesiyle işlemi iptal davası açmıştım. Bunun nedeni de 2022 yılından bu yana TÜİK’in sistematik olarak eksik gösterdiği enflasyon oranıydı” dedi.
TÜİK mahkemeye belge vermedi
ıMahkeme bir ara kararla TÜİK’in enflasyon hesaplarken kullandığı madde sepetinin verilerini istedi. Ama kurum mahkeme ile o verileri paylaşmadı.
“Maaş artışını yapan hükümet”
Emekli maaşının kurumun zam yapmadığının işaret edildiği savunmada TÜİK avukatları artışı yapanın hükümet olduğunu belirtti.
Çilesiz, TÜİK’in savunmasını, “Ekonomi yönetimi TÜİK’in enflasyon verilerini baz alarak bizim maaşımıza ek zam yapılıp yapılmayacağına karar vermektedirler” diyerek tepki gösterdi. Mahkemeden nasıl bir karar çıkacağı ise merak ediliyor.