"Yatırımcılar için en kötü ihtimal Erdoğan'ın ekonomisinin tekrar uygulanmaya başlanması"

"Yatırımcılar için en kötü ihtimal Erdoğan'ın ekonomisinin tekrar uygulanmaya başlanması"
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıldan uzun süren iktidarının 14 Mayıs seçimlerinde zayıflayacağına dair yapılan tahminlere karşın, seçimler Erdoğan'ın üstünlüğüyle 2. tura kaldı.Reuters'a...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıldan uzun süren iktidarının 14 Mayıs seçimlerinde zayıflayacağına dair yapılan tahminlere karşın, seçimler Erdoğan'ın üstünlüğüyle 2. tura kaldı.

Reuters'a konuşan piyasa uzmanları ise seçimlerin ekonomiye etkisini şöyle değerlendirdi:

HASNAIN MALIK, TELLİMER, DUBAİ

"Bu sonuç, muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun zaferinin ve onun ortodoks ekonomi politikasına dönüş vaadinin gerçekleşmesini uman yatırımcılar için büyük hayal kırıklığı oldu. Bu umut 11 Mayıs'ta merkezdeki aday Muharrem İnce'nin yarıştan çekilmesiyle güçlenmişti.

Türk varlıklarının değerleneceğine inanan yatırımcılar Kılıçdaroğlu'nun birinci turda kazanmasını bekliyorlardı. Bu beklentiler, Kılıçdaroğlu'nun en iyi ihtimalle ikinci turda kazandığı ve Cumhur İttifakı mecliste çoğunluğu elde ettiği için, meclis ile cumhurbaşkanlığının ayrı partilerde olduğu bir hükümeti kurduğu olasılığa hızla dönüştü. Bu yatırımcılar için en kötü ihtimal ise Erdoğan'ın ekonomisinin tekrar uygulanmaya başlaması.

Kısa vadede acı verici düzeltme adımlarını beraberinde getirebilecek ortodoks ekonomi politikasına dönülmedikçe, Türkiye'de yerel para birimi cinsinden varlıklara olan yatırımlar konusunda, devalüasyonun piyasaları olumsuz etkileyen faiz politikasını yeterince yansıtıp yansıtmadığına ilişkin tartışmaya mahkûm olunacaktır."

SERDAR PAZI, GLOBAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ, İSTANBUL:

"Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması iki hafta daha belirsizliğin sürmesi anlamına geliyor, ilk turda biter fiyatlaması ile edinilen kazanım tamamen geri verildi. Bu önümüzdeki iki hafta yüksek volatilite devam eder, CDS yükselişi önemli bir gösterge."

MEHMET BAKİ ATILAL, A1 CAPİTAL YATIRIM MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA GMY

"Geçen hafta Pazartesi ve Perşembe günkü fiyat hareketlerine baktığımızda piyasanın Millet ittifakının kazandığı ve ekonomi politikasında değişikliğe oynadığını gördük. Şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması gibi bir durum var, piyasa da belirsizliği sevmez, belirsizlik ortamında geçtiğimiz hafta alınan hisselerin satışı da özellikle bankacılık tarafında normal karşılıyorum. BIST'te geri çekilme kendini 4400 ila 4300 bandında konsolide etmeye çalışacak ki, devamında yükseliş gelsin sonra ekonomideki isimler ve politikanın ne olacağına bakacak ardından da tepki hareketine geçmesini beklemekteyiz."

RICHARD BRIGGS, FON YÖNETİCİSİ, CANDRIAM, LONDRA:

"Sonuçlar, neredeyse kesin olarak piyasalar için olumsuz oldu. Bu sabahki işlemlerde CDS'lerin ciddi biçimde yükseldiğini, hisse senedi piyasalarındaki vadeli kontratların keskin biçimde düştüğünü ve politika faizinin sürdürülemeyecek statükoda kalacağına dair beklentilerin oluştuğunu gördük.

Yerel müdahale sayesinde döviz kuru çok az oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarda kalırsa, kısa vadede bu durumun sürmesi muhtemel. Fakat bunun maliyeti, merkez bankasının ve yerel bankaların geniş çaplı müdahalelerde bulunması ve zamanı geldiğinde çözülmesi gerekecek daha büyük dengesizliklerin oluşumu olacaktır."

HIMANSHU PORWAL, GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR KREDİ ANALİSTİ, SEAPORTGLOBAL, LONDRA:

"Erdoğan'ın kazanması: Ödemeler dengesi açık verdiği için, piyasalarda satışlar olur. Erdoğan TL'yi savunmak için faizleri artırmayacak, bu yüzden:

-TL'yi savunmak için ya daha fazla döviz rezervi edinmek amacıyla bir arkadaşı (Putin, MBS, MBZ) arayacak;

-Ya sermaye kontrolleri getirecek;

-Ya da TL'nin düşmesine izin verilecek. Bence en sonuncusunu yapacak ve ciddi makro finansal risklerin arttığını göreceğiz. Erdoğan yumuşayıp da faizleri artırmaya karar vermeden önce, bankalardan toplu mevduat çekişi riski olabilir. TL dolar kuru 35'in üzerine çıkar, Türkiye'nin CDS'leri tarihi seviyelere yaklaşır.

Erdoğan'ın parasal destek sağlamak için hâlâ büyük bir mali olanağı var. Zaten emekli maaşlarında, asgari ücrette, yardımlarda ve kamu sektörü maaşlarındaki büyük zamlarla çok şey yaptı."

ENVER ERKAN, DİNAMİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER BAŞ EKONOMİSTİ

"CDS'ler 70 baz puan artarak 576 seviyesine yükseldi. Cuma günü 493 idi en düşük seviye geçen hafta 477 baz puan test edilmişti. İkinci tura kalınırsa iki haftalık bir belirsizlik olacaktır. İlk turda bitecek varsayımı ile alım yapanlar satış yapabilirler. Piyasalar için zorlu olmasını bekliyorum."

TUNÇ ŞATIROĞLU, STRATEJİST VE KANAL FİNANS KURUCUSU, ISTANBUL:

"Seçim ikinci tura kaldı ve Erdoğan daha fazla oy aldı. Borsa için en kötü senaryo olduğunu düşünüyorum. Dolar için baskılar ikinci tura kadar sürebilir. Ek olarak şu anda TL'den kaçmak isteyen yatırımcılar yabancı para cinsi yatırım yapan fonları (eurobond, altın, yurt dışı borsa) tercih edebilirler."

METODI TZANOV, EmergingMarketWatch, SOFYA:

"Bize göre, seçim öncesi görüşlerin alındığı anketlere dayanarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda sonuç çıkmaması şaşırtıcı değil fakat Erdoğan'ın 4 ila 4.5 puan Kılıçdaroğlu'ndan önde olması beklenmedik bir durum.

Diğer bir deyişle, çoğu anket şirketi ilk turun sonucunu tahmin etmede başarısız oldu. Erdoğan anketlerin ortalamasından gözle görülür ölçüde fazla oy alırken, Oğan'ın aldığı oylar da anketlerin ortalamasından önemli ölçüde yüksek çıktı." (REUTERS)