Yerle bir olan Filistin'e rekor ihracat: Savaşta demir-çelik kim için gidiyor?

Yerle bir olan Filistin'e rekor ihracat: Savaşta demir-çelik kim için gidiyor?
Alaattin Aktaş, Türkiye'nin Filistin'e olan ihracatının şaşırtıcı şekilde arttığına dikkat çekti. 2022'de 120 milyon dolar olan ihracat, bu yılın ilk sekiz ayında 399 milyon dolara ulaştı. En dikkat çekici kalem ise demir-çelik ihracatının 116 kat artması

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye'den Filistin'e yapılan ihracatın 2023 yılının ilk sekiz ayında Filistin’e 77 milyon doları bulduğunu aktardı. Ancak TÜİK'in bu ay yayınladığı istatistiklere göre 2024 yılında ihracatın yüzde 400 artarak tam 399 milyon dolar olarak kaydedildi.

Türkiye'nin Filistin'e yaptığı ihracat son yıllarda beklenmedik bir hızla arttı. Alaattin Aktaş'ın aktardığına göre, 2022 yılında 120 milyon dolar olan ihracat, 2023'ün ilk sekiz ayında 399 milyon dolara ulaştı. Özellikle savaş koşulları altındaki bir ülkenin bu denli ithalat yapması dikkat çekerken, demir-çelik ihracatındaki artış da soru işaretlerine neden oldu.

Ekonomist Alaattin Aktaş'ın değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin Filistin'e ihracatında son yıllarda büyük bir artış yaşanıyor. 2015-2021 yılları arasında 100 milyon doları aşmayan Filistin'e ihracat, 2022’de 120 milyon dolar seviyesine çıktı. 2023 yılında ise sadece ilk sekiz ayda bu rakam 399 milyon dolara ulaştı. Aktaş, bu artışın savaşın şiddetlendiği, şehirlerin yerle bir olduğu ve büyük can kayıplarının yaşandığı bir dönemde meydana gelmesine dikkat çekiyor.

gaevaz-xyailrrr.jpg

Özellikle demir-çelik ihracatında büyük bir sıçrama olduğunu vurguladı. 2022’de 282 bin dolar olan demir-çelik ihracatı, 2023’ün aynı döneminde 32 milyon 988 bin dolara çıkarak tam 116 katlık bir artış gösterdi. Aktaş, bu durumun, savaş koşullarında can derdine düşmüş bir ülkenin bu kadar büyük miktarda demir-çeliği nasıl ve ne amaçla kullanabileceği konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını belirtti.

Aktaş, bu ihracatın gerçekten Filistin’e mi yapıldığı yoksa kayıtların yanıltıcı olup İsrail’e mi yönlendirildiği konusunda da spekülasyonlara yer veriyor. İhracattaki artışın yanı sıra Filistin’den Türkiye’ye yapılan ithalatın neredeyse sıfırlanması ise Filistin’in üretim kapasitesinin çöktüğüne işaret ediyor. Aktaş, bu durumu "Bu işte bir tuhaflık var" diyerek özetledi ve ihracattaki bu anormal yükselişin altında yatan sebeplerin araştırılması gerektiğini ifade etti..

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar