Ekonomistlerin faiz kararına tepkisi: Enflasyon lobisi kazandı

Ekonomistlerin faiz kararına tepkisi: Enflasyon lobisi kazandı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararını ekonomistler değerlendirdi. İktisatçı Hayri Kozanoğlu faizin yükseltilmesine karşı Merkez Bankası'nın, "Enflasyon düşürülmezse tekrar faiz artımına gidileceğini" ima...
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararını ekonomistler değerlendirdi. İktisatçı Hayri Kozanoğlu faizin yükseltilmesine karşı Merkez Bankası'nın, "Enflasyon düşürülmezse tekrar faiz artımına gidileceğini" ima ettiğini söyledi.

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz artımına ilişkin değerlendirmeler yaptı. İktisatçı Hayri Kozanoğlu, TCMB'nin enflasyon düşmezse tekrar faizi artırabileceğini ima ettiğini söyledi.

İris Cibre, "TCMB resmen 'bu kadar izin aldık' demiş. Ocak, Şubat enflasyonu, beklentilerde bozulma, döviz talep artışı, mevduat faizlerindeki düşüş görmezden gelinmiş. Durum ne? Yüksek kredi faizi. Gevşek mevduat faizi. Yüksek kur. Zaten enflasyon üzerinde belirgin riskler varken, "oluşursa" diyerek, benden bu kadar diyen MB. Yazık..." yorumunda bulundu.

"Merhaba Arjantin"

Karar Gazetesi Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci, "Arjantin yolunda merhaba... Enflasyon kaçar, faiz kovalar ve bu böyle devam eder. Çünkü kamu harcamaları yüksektir ve kur artışını sürükler.... Merhaba Arjantin" dedi.

"Önümüzdeki soru: Faiz indirimi ne zaman yapılacak?"

Dr. Barış Esen ise, Merkez Bankası'nın gerekirse yine faiz artımı yapabileceğine dikkat çekerek, "Merkez Bankası ben faiz artışında yapacağımı yaptım artık diyor;

'Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir.' TCMB gerekirse yine faiz artışı yaparız diyor: "Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir" yorumunu yaparak, "Merkez Bankası’nın durdum dedikten sonra bir daha kalkıp faiz artırması çok zor ve sürpriz olur, artık önümüzdeki soru TCMB ne zaman faiz indirir olacaktır…" diyerek faiz indirimine dikkat çekti.

Yatırım Uzmanı Stratejist Tunç Şatıroğlu, "Enflasyon lobisi kazandı" diyerek enflasyonun artacağına işaret etti.

Alaattin Aktaş faiz artımına ilişkin, "Merkez Bankası: '45 son durak!'" yorumunda bulundu.

Şenol Babuşcu, ekonomistlere paralel şekilde karar verdiğini, "Beklentilere paralel politika faizini %45'e çıkardı" şeklinde ifade etti.