Ekonomistler TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine ne dedi?

Ekonomistler TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine ne dedi?
TÜİK şubat ayı enflasyon verilerini aylık bazda 4,53, yıllık bazda ise yüzde 67,07 olarak açıkladı. İris cibre, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36'yı artıracağı yorumunda bulundu. Sene sonu enflasyon...
TÜİK şubat ayı enflasyon verilerini aylık bazda 4,53, yıllık bazda ise yüzde 67,07 olarak açıkladı. İris cibre, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36'yı artıracağı yorumunda bulundu. Sene sonu enflasyon beklentisinin 48 olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın hala bu data doğrultusunda gerekli sıkılaşma için faiz artırmaya zamanı var." ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon verilerini açıkladı. Şubat ayında enflasyon yüzde 4,53 olurken, yıllık bazda ise yüzde 67,07 oldu.

İris Cibre, Aziz Çelik, Mahfi Eğilmez, Kerim Karakaya, Oğuz Demir, Veysel Ulusoy ve Şenol Babuşcu TÜİK'in açıkladığı verileri değerlendirdi:

Zoru başaracağız mottosu zamansız

İris Cibre: "Merkez Bankasının 2024 enflasyon beklentisine (36%) ulaşmak için Mart itibariyle her ay ortalama 2% enflasyon gelmesi gerek. Bunun gerçekleşmesini mümkün bulmuyorum. Sene sonu beklentim 48%, o da seçim sonrası sıkılaşma konusunda gerçek adımlar atılırsa. Gıda fiyat artış hızı inanılmaz.

MB'nin hala bu data doğrultusunda gerekli sıkılaşma için faiz artırmaya zamanı var. "Zoru başaracağız" mottosu çok zamansız."

Mahfi Eğilmez: "Şubat ayı enflasyonu TÜİK'e göre % 4,53, ENAG'a göre % 4,34 arttı. 12 aylık enflasyon TÜİK'e göre % 67,07, ENAG'a göre % 121,98 arttı. TÜİK, ENAG'ı aylık bazda geçti. IMF hazırlığı mı?"

Seçimden sonra fiyatlar TÜFE'ye yansıyacak

Aziz Çelik: "Dikkatten kaçmasın! Yönetilen-yönlendirilen fiyatlar (hükümet tarafından kararlaştırılan fiyatlar) hariç TÜFE 72,6! Bunun anlamı ertelenen doğalgaz, elektrik vb. seçime endeksli fiyatların TÜFE'ye yansımadığı ve seçim sonrasında bu fiyat artışları TÜFE'ye yansıdığında TÜFE'nin daha da artacağıdır! Hükümetin seçim nedeniyle ertelediği fiyatlar seçim sonrasında TÜFE'ye yansıyacak!

Tanzanya'nın bir yıllık enflasyonundan daha yüksek

Serkan Özcan: "Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat ayında aylık %4,53 artmış! Sadece 1 ayda yaşanan enflasyon bu! Bir “aylık” enflasyonumuz; Cibuti, Mozambik, Uganda ve Tanzanya’nın bir “yıllık” enflasyonundan daha yüksek!"

Kerim Karakaya: "Beklentilerden yüksek büyüme. Beklentilerden yüksek enflasyon. Yeniden düşüşe geçen rezervler. Para politikası, maliye politikasını da defansa çağırıyor."