Emekli kök maaşı değişecek mi? Emekli maaşına ne zaman zam yapılacak?

Emekli kök maaşı değişecek mi? Emekli maaşına ne zaman zam yapılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli promosyonlarının kamu ve özel bankalarda artırılacağı müjdesine emeklinin sıcak bakmaması üzerine dün Erdoğan emekli maaşına zam için temmuz ayını işaret etti. Yine seçim sonrasına işaret...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli promosyonlarının kamu ve özel bankalarda artırılacağı müjdesine emeklinin sıcak bakmaması üzerine dün Erdoğan emekli maaşına zam için temmuz ayını işaret etti. Yine seçim sonrasına işaret eden Erdoğan bütçenin kısıtlı olduğundan bahsetti. Peki emekli kök maaşında değişiklik yapılacak mı? İşte emekli maaşına zam gelecek tarih...

Emekli maaşlarına ilişkin önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, "Temmuz ayında, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre, emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız" diye konuştu. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası emekli maaşlarına yapılacak zam oranıyla ilgili tahminler merak ediliyor.

Emekliler ne kadar zam alacak?

Ocak ayında yapılan yüzde 49.25’lik zammın ardından Temmuz ayında yapılması beklenen zamma odaklanılırken yılın ilk iki ayında oluşan kümülatif artış oranı yüzde 11.53 oldu. Hürriyet'in haberine göre; Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarının enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte emeklilere verilecek zam oranı da netleşmiş olacak.

Kök maaş artacak mı?

En düşük emekli maaşı alan kişilerin bazıları yapılacak Temmuz ayı zammıyla birlikte kök maaşları 10 bin lirayı aşabilir hale gelecek. Kök maaşı 10 bin lirayı aşmayan kişilerin de kök maaşları 6 aylık enflasyon oranı kadar artırılmış olacak.

Örnek vermek gerekirse kök maaşı 7 bin lira olup en düşük emekli maaşı olan 10 bin lirayı alan emeklinin maaşına yüzde 21 zam yapılırsa 1470 lira zam alacak ve kök maaşı 8470 lira seviyesine çıkacak. Ancak en düşük emekli maaşı 10 bin lira olduğu için kök maaşı 8470 liraya yükselse de 10 bin lira maaş almaya devam edecek.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emeklilere verilen en düşük emekli maaşına ilişkin açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Genel olarak Kabine toplantısının ardından en düşük emekli maaşı belirleniyor. Sonrasında düzenleme Meclis'ten geçip Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra kanunlaşmış oluyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla en düşük emekli maaşında artış olup olmayacağı belli olacak.