Emekliye seyyanen zam muamması: Erdoğan İstanbul mitinginde emekliye seyyanen zam müjdesi mi verecek?

Emekliye seyyanen zam muamması: Erdoğan İstanbul mitinginde emekliye seyyanen zam müjdesi mi verecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri mitinginde emekliye müjde diyerek kamu bankalarının promosyon ücretlerini artırdığını duyurdu. Ama kulislerde seçim yaklaşırken özellikle büyükşehirde oy kaybını azaltmak için...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri mitinginde emekliye müjde diyerek kamu bankalarının promosyon ücretlerini artırdığını duyurdu. Ama kulislerde seçim yaklaşırken özellikle büyükşehirde oy kaybını azaltmak için emekliye seyyanen zam yapılacağı havası hakim.

Leyla Aydoğan

Yerel seçimlere sayılı günler kala iktidarın küskün emekli seçmeni kazanma çabaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin aylık aldığı kamu bankalarından emekliye verilen promosyon ücretlerinin artırıldığını açıkladı.

Yılbaşından bu yana enflasyonda yaşanan artışla birlikte hem emekliye hem de asgari ücretliye yapılan zamlar eridi. Emekli seçmenin itirazları ile birlikte AKP kulislerinden alınan her açıklama emekliyi ikna etme çabasını hissettiriyor.

Erdoğan da hemen hemen her mitinginde ekonominin kötü olduğunu dillendiriyor, sınanıyoruz diyor ve sabır gösterilmesini istiyor buna rağmen henüz emeklileri sandık başında kendisine destek verecek bir noktaya getirecek somut bir adım atılmadı. Bugün yaptığı açıklamaya göre emeklilere verilen promosyonlar artırıldı. Emekli promosyonlarını tek seferde ve belirli şartları sağlayanlar alabiliyor.

Öte yandan pek çok emekli promosyon sözleşmesini en az 1 yıl aynı bankada olmak kaydıyla çoktan yeniledi. Yani yapılan bu açıklama aslında pek çok emekliyi mutlu etmedi. Üstelik özel bankaların birçoğu zaten bu miktarın üzerinde promosyon veriyor.

Kulislerde ne konuşuluyor?

AKP kulislerinde ise günlerdir emekliye seyyanen zam açıklaması yapılacağı konuşuluyor.

Hükümet tarafından peş peşe gelen açıklamalar seçim sonrası emekliye maaş zammı yapılacak iddialarını güçlendirirken, kulislerde emekliye 31 Mart yerel seçimleri öncesi 5 bin TL seyyanen zam yapılacağı iddia ediliyor.

Mitingde zam açıklaması mı olacak?

AKP kulislerindeki iddiaya göre ise Erdoğan 24 Mart Pazar günü yapılacak büyük İstanbul mitinginde emekliye seyyanen zam açıklamasında bulunacak. Meclis’in kapalı olması nedeniyle bu zammın seçim sonrasına kalacağı işaret edilirken CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den iktidara emekliye yapılacak zam için “Meclis’i açalım” çağrısı geldi.

AKP’li yetkililerden gelen açıklamalar

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, katıldığı bir televizyon programında, "Vatandaşımızın derdi neyse, gündemi neyse bize ne geliyorsa biz bunu masaya koyup değerlendirmemizi yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar olgunlaştığında Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaşacaktır. Emekliler ile ilgili beklentilerin farkındayız." dedi.

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok da emekliye yapılabilecek iyileştirmeler hakkında, "Cumhurbaşkanımız ile konuştum, emeklilerle ilgili bütçe imkanlarına göre iyileştirme yapılacak. Hiçbir emeklimizi mağdur etmeyeceğiz. Bayram ikramiyesiyle ilgili bir rakam telaffuz etmedi. Durumu biraz konuştum. Cumhurbaşkanımız da olayın farkında." diye konuştu. Altınok, bayram ikramiyelerine zam yapılmayacağının sinyalini vermiş oldu. Ancak yine de seyyanen zam beklentilerini canlı tuttu.