Enflasyon, siz kaç buyurursanız efendim!

Enflasyon, siz kaç buyurursanız efendim!
TÜİK, TÜİK’likte zirve yaptı, verileri yine görmezden geldi, nereden bulduğu anlaşılmayan veriler paylaştı, hayat pahalılığını yine olduğundan çok çok düşük gösterdi. Hal böyleyken bu rakamlar bile kâbus olmaya devam...

TÜİK, TÜİK’likte zirve yaptı, verileri yine görmezden geldi, nereden bulduğu anlaşılmayan veriler paylaştı, hayat pahalılığını yine olduğundan çok çok düşük gösterdi. Hal böyleyken bu rakamlar bile kâbus olmaya devam ediyor. Bu verilerin bir başka trajik yönü ise işçi, memur ve emeklilerin maaş zamlarının TÜİK’in bu verileri dikkate alınarak yapılıyor olması. Yani hükümet, TÜİK eliyle hayata dair ekonomik verileri düşük gösterip maaş artışlarını da düşük tutarak kendi yurttaşlarının haklarını eksik ödüyor.

TÜİK’e göre enflasyon yüzde 21,31 ile son üç yılın zirvesinde. Kasım ayı enflasyonu ise yine TÜİK’e göre 3.51. Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) açıkladığı enflasyon verileri ise TÜİK’in 3 katı kadar. ENAG’a göre aylık Tüketici Fiyat Endeksi kasım ayı enflasyonu yüzde 9.91, yıllık enflasyon ise yüzde 58.65 olarak gerçekleşti.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK’in verilerinin izaha muhtaç olduğunu söyledi, tepki gösterdi: “TÜİK ’in enflasyon rakamları 22 milyon çalışanımız ve yaklaşık 12 milyon emeklimiz başta olmak üzere, tüm milletimizi yakından ilgilendirmektedir. Bugün tencereler boş, mutfaklar yanıyor. TÜİK ’in enflasyonu ile halkın enflasyonu arasında büyük bir uçurum var. TÜİK ’in üretici ve tüketici fiyatları arasında da olağanüstü makas var. Üretici-tüketici fiyatları arasındaki fark 33,3 puanla tüm zamanların rekorunu kırdı. Üreticilerimiz olağanüstü hayırsever değilse, bu fiyatlar tüketiciye acaba neden yansımıyor? Yine vatandaşın muhatap olduğu kira ile TÜİK ’in açıkladığı kiralar arasında da büyük farklar var. Bu kadar fark nasıl oluşuyor? Bu da izaha muhtaç.”

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından TÜİK’e tepki gösterdi: “TÜİK bugün kendisine sorulan “Saat kaç?” sorusuna; “Siz kaç buyurursanız efendim.” cevabını vermiştir. Gerçekte %60'lara yaklaşan yıllık enflasyonu %21,31 olarak açıklarken vicdanınızın yüzde kaçını kullandınız!”

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da sosyal medya hesabından maaşlara düşük zam yapılacağını vurguladı: “Saray aylık enflasyonu % 3,51 yıllık enflasyonu % 21,31 olarak açıkladı. Enflasyonu düşük gösterip; işçiye, kamu emekçisine, emekliye düşük zam verecekler. Hırsızlıktır bu! Soygundur!”