Enflasyonda yüzde 80’i ekimde göreceğiz

Enflasyonda yüzde 80’i ekimde göreceğiz
Ekonomist İbrahim Turhan, KARAR TV’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un konuğu oldu. Turhan, iktidarın uyguladığı politikaların ekonomiyi getirdiği nokta ve Türkiye’yi neler beklediği üzerine açıklamalarda bulundu. Karar’dan...

Ekonomist İbrahim Turhan, KARAR TV’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un konuğu oldu. Turhan, iktidarın uyguladığı politikaların ekonomiyi getirdiği nokta ve Türkiye’yi neler beklediği üzerine açıklamalarda bulundu. Karar’dan Birgül Tekçe’nin aktardığına göre Turhan, iktidarın politika çerçevesini değiştirmediği müddetçe enflasyonun düşmeyeceğini belirtti.

Enflasyonun 2001 krizinden önceki düzeyine getirildiğinin altını çizen Turan, ‘’Enflasyon bir katılık oluşturur. Bir süre sonra insanlar kendisini, varlıklarını korumaya çalışacak, bu fırsatçılık değil. Hükümet olgusal gerçekliği reddediyor’’ diyerek uyarılarda bulundu:

‘’Geçen yıl mayısta 0,89 olan enflasyon bu yıl benim tahminim yıllık en az bir 4 puan daha artacak. Geçen ay yıllık enflasyon yüzde 70’i gördü. 74-75’e yakın bir düzeye gelecek. Haziran, temmuz, ağustos, eylülde 70’li düzeylerde seyredecek. Ekimde enflasyonda yüzde 80’i göreceğiz. Aralıkta 13, bir sonraki ay ocakta da 11 gibi, 2 ayda da 25 puanlık bir enflasyon var. Hâlbuki enflasyon şu anda aylık %5 bandına oturmuş durumda, şu anda demek ki yıllık enflasyonda bir 15 puanlık düşme görebiliriz. Bu, hükümet enflasyonla mücadelede başarılı olduğu için değil. Tamamen bir istatistik hesaplama yönteminden kaynaklı bir şey olacak. Demek ki 80’lerdeki enflasyon 60’lara düşecek. Ondan sonra da ben 2023 yılı itibariyle en iyi ihtimalle enflasyonun geçtiğimiz 10 yıldaki ortalamalarına yakın gerçekleşse bile %50 düzeyinde bir katılık kazanacağını düşünüyorum.’’

Geçmişte enflasyonun yüzde 90’lı seviyelerden tek hanelere, yüzde 5-6’lara düştüğünü hatırlatan Turhan, ‘’Bu hükümet düşürdü, demek ki bu yapılabilir ama bu politika çerçevesini değiştirmediği müddetçe olamaz. Bu sadece ekonomi ile ilgili değil hukukla da ilgili, Osman Kavala’ya işlemediği bir suçtan dolayı ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası verip bunu savunan bir zihniyet, temel insan haklarını kısıtlamayı son derece olağan gören bir zihniyet, nefret suçunu çok rahatlıkla üyelerinin ve destekçilerinin işleyebildiği bir hükümet, kurumların bağımsızlığına, kurumsal hafızaya, kurumsal akla değer vermeyen bir hükümet, görevlendirmelerde ehliyet ve liyakate değil tamamen sadakate bakarak karar veren bir hükümet, bu liste uzayabilir bahsettiğiniz ekonomideki toparlanmayı yapamaz’’ dedi.