Erdoğan Meclis'te yemin etti: Resmen görevine başladı

Erdoğan Meclis'te yemin etti: Resmen görevine başladı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 28’inci yasama dönemi dün başladı. Dün gerçekleşen vekil yeminlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2028'e kadar sürecek görevine başlamak üzere TBMM'de yemin...

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 28’inci yasama dönemi dün başladı. Dün gerçekleşen vekil yeminlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2028'e kadar sürecek görevine başlamak üzere TBMM'de yemin etti.

Tören öncesinde, TBMM yerleşkesinde güvenlik önlemleri artırıldı. Genel Kurul’daki ziyaretçi locasında bomba arama köpeği eşliğinde arama yapıldı.

Meclis'in Şeref Holü'nü su bastı

Erdoğan'ın yemin töreni öncesi Meclis'in Şeref Holü'nü su bastı.

Erdoğan yemin töreni için TBMM'de

28 Mayıs'ta yapılan 2'nci tur oylamada Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden motosikletli polis ekiplerinin konvoyu eşliğinde TBMM'ye hareket etti. Yağmur yağışı altında ilerleyen Erdoğan'ın içinde bulunduğu makam aracına TBMM girişinde vatandaşlar karanfil attı. Erdoğan, TBMM'de Geçici Meclis Başkanı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından törenle karşılandı. Yoğun yağmur altındaki karşılama töreninin ardından Erdoğan, Meclis'e geçti.

Daha sonra Genel Kurul'da yemin töreni gerçekleşti. Töreni Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Esra Erdoğan Albayrak, Selçuk Bayraktar ve torunları da locadan izledi. Geçici Meclis Başkanı Bahçeli'nin yemin törenini başlatması ile birlikte Erdoğan, Genel Kurul'a davet edildi.

Muhalefetten protesto: Ayağa kalkmadılar

Erdoğan, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ise ayağa kalkmadı.Törenin ardından bazı AKP'li milletvekilleri, ayağa kalkmadıkları için CHP'lilere tepki gösterince kısa süreli tartışma yaşandı.

Erdoğan, mazbatasını Bahçeli'nin elinden aldıktan sonra kürsüye geçerek yemin etti. Yemin töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti.

Erdoğan, TBMM'de yemin ettikten sonra Anıtkabir'i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda düzenlenen törenle yemin etmesinin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yemin etmesinin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. Yağmur yağışı altında Aslanlı Yol’da yürüyen Erdoğan’ın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine Türk bayrağı şeklinde, kırmızı ve beyaz çiçeklerden oluşan çelengi bıraktı. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Maşı okundu. Erdoğan daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti ve Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Atatürk… Türkiye bir seçim sürecini daha tüm dünyaya örnek gösterilecek rekor bir katılımla ve demokrasi şöleni havasında, suhuletle neticelendirdi. 14 Mayıs’ta TBMM’de görev yapacak 28. Dönem milletvekillerini belirleyen milletimiz, 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda da şahsımıza yüzde 52,18 oy oranıyla yine büyük bir teveccüh gösterdi. Hamdolsun bir beş sene daha ülkemize ve necip milletimize hizmet edecek olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de güvenoyu aldığı bu seçimlerin milletimizin önünde yeni bir dönemin kapılarını açtığına inanıyoruz. Önümüzdeki beş yıl boyunca, Türkiye yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz. Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin yaralarını hızla sarıp söz verdiğimiz gibi depremzedelerimizi en kısa sürede yeni yuvalarına kavuşturacağız. 12. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin ebedi ve ezeli kardeşliğine sahip çıkmaya, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu ve bahtımızı açık etsin.”

Erdoğan, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na hareket etti.

Erdoğan Beştepe'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 21 devlet başkanı, 13 başbakan, çok sayıda bakan ve aralarında Türk Devletleri Teşkilatı, NATO ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da olduğu uluslararası kuruluş temsilcilerinin katıldığı "Göreve Başlama Töreni" için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde.


Erdoğan'ın törendeki konuşması şöyle:

"Oylarıyla destek ve teveccühleriyle buna vesile olan aziz milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Bizleri bir kez daha Cumhurbaşkanlığı makamına layık gören tüm kardeşlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sandıklara giderek demokrasimize güç katan tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum.

6 Şubat'ta asrın felaketini yaşadıkları, oy tercihlerinden dolayı sayısız hakarete maruz kaldıkları halde iradelerine sahip çıkan depremzedelerimize bir kez daha saygılarımı sunuyorum. Bu seçimlerde sadece kendi insanımızın desteğini almadık, dünyanın dört bir yanında umutlarını bizlere bağlamış yüz milyonlarca mahzunun duasını aldık. Seçimleri müteakip sevincimizi paylaşan devlet ve hükümet başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Yanımızda duranların desteğini hiçbir zaman unutmayacağız.

Dergi kapakları üzerinden milli iradeye müdahale girişimlerini de unutmayacağız. Şahsımız nezdinde Türkiye’ye yönelik bu büyük sevdanın karşılığını en güzel şekilde vermeye çalışacağız. Rabbim bizleri milletimize ve dostlarımıza mahcup etmesin.

"Salı günü ilk kabine toplantımızı yapacağız"

Seçim dönemi 28 Mayıs gecesi itibariyle artık sona ermiştir. Milli irade sandıkta iki kez tecelli etmiş, millet kesin kararını vermiştir. Türkiye artık yeni bir yola girmiştir. Türkiye Yüzyılı başlamış, ülkemizin şahlanış döneminin kapıları aralanmıştır. Bu akşam yeni kabinemizi açıklayacağım. Yeni kabineyle birlikte Türkiye Yüzyılı’nı nakış nakış işlemeye devam edeceğiz. Gecikmeden salı günü ilk kabine toplantımızı yapacağız.

Artık yeni şeyler söylemenin mücadelesini vermeliyiz. Geçmişteki hatalardan ders çıkararak istikbali inşa etmenin gayreti içinde olmalıyız.

"Muhalefet hatayı vatandaşta aradı"

En büyük sıkıntımız ülkemizde gayretli bir muhalefetin olmayışıdır. Eski alışkanlıkları terk etmeye uğraşmadılar. Kendi küçük hesaplarının peşine düştüler. Hatayı, kusurun sebeplerini vatandaşta aradılar. Seçim sonrasında uzattığımız elimizi sıkılı yumrukla karşıladılar. Bu sefer farklı tavır sergilemelerini ümit ediyoruz. Muhalefetin de mesuliyet bilinciyle hareket etmesini bekliyoruz. Tüm muhalefet cenahının milli iradeyle barışmasını istiyoruz.

"Bir kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum"

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Türkiye’nin kucaklaşmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bir kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gün bir olma, beraber olma, 1000 yıllık kardeşliğimizi perçinleme günüdür. Gelin seçim dönemindeki kırgınlıkları, kızgınlıkları bir tarafa koyalım. Küslük olmuşsa, kalpler kırılmışsa barışmanın yollarını arayalım. Gelin Türkiye Yüzyılı’nın inşasına omuz verelim.

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçim sonuçlarının pek çok anlamı var. Milletimiz bizlere çalışmaya devam dedi. Hizmet ve eser üretmeye devam demiştir. Milli iradenin üstüne gölge düşürme akıbete uğramış, manda ve himaye tekliflerini reddetmiştir. Eser ve hizmet siyaseti popülizme galip gelmiştir.

"Neyi vaat etmişsek, tek tek gerçeğe dönüştüreceğiz"

Bu seçimlerle ülkemiz aleyhine yürütülen kampanyaları boşa çıkarmadık, geleceğimizi de güvence altına aldık. Türkiye Yüzyılı teklifimizin kabul edildiğini gördük. Milletimiz Cumhuriyet'in ikinci asrını da Türkiye Yüzyılı ile taçlandıracaktır. 5 yıl boyunca bu vizyonumuzu uygulamaya geçireceğiz. Halkımıza verdiğimiz sözlerin takipçisi olacağız. Neyi vaat etmişsek, tek tek gerçeğe dönüştüreceğiz.

"Yatırım, istihdam, üretim ve cari fazla yoluyla ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz"

Demokrasimizi darbe ürünü mevcut anayasadan kurtararak, özgürlükçü, kuşatıcı bir anayasa ile güçlendireceğiz. Yatırım, istihdam, üretim ve cari fazla yoluyla ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz. Yurtta sulh cihanda sulh ilkesini pratiğe dökmekte kararlıyız. Girişimci ve insani diplomasimizin etki alanını genişleterek yapacağız. Türkiye'nin çıkarlarını savunurken artık elimiz daha da güçlenmiştir.

Gelecek 5 sene boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nin şanını ve şerefini korumak, itibarını artırmak için bütün gücümüzle çalışmaya söz veriyoruz. Devletimizin varlığını, milletimizin egemenliğini her zeminde koruyacağımızı taahhüt ediyoruz. Gayret bizden tevfik Allah'tan inancıyla, bugünden itibaren Türkiye Yüzyılı'nın inşası için Bismillah diyoruz. Bu akşam yeni kabinemizi açıklayarak yola revan oluyoruz."

Cumhur İttifakı liderlerine, Oğan'a ve Gül'e teşekkür

Erdoğan, konuşmasının sonunda törene katılan devlet başkanlarına, Cumhur İttifakı partilerinin liderlerine, seçimin ikinci turunda kendisini destekleme kararı alan Sinan Oğan'a ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür etti.

Teşekkür ettiği sırada isimleri hatırlamaya çalışan Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan yardımcı oldu.

Tören sonunda dua edildi

Tören sonunda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dua etti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun duaya ellerini açarak eşlik etmesi dikkat çekti.

Hatıra parası bastırıldı

Erdoğan'ın Göreve Başlama Töreni nedeniyle hatıra parası bastırıldı.