Erdoğan ile Kürt seçmen arasındaki makas açıldı

Erdoğan ile Kürt seçmen arasındaki makas açıldı
HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklaması seçim sürecine dair senaryolara yenilerini ekledi. Spectrum House Genel Direktörü Azad Barış, Erdoğan ve Kürt seçmen arasındaki makasın kapanmayacak şekilde açıldığını...

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını açıklaması seçim sürecine dair senaryolara yenilerini ekledi. Spectrum House Genel Direktörü Azad Barış, Erdoğan ve Kürt seçmen arasındaki makasın kapanmayacak şekilde açıldığını ifade etti.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, kasım ayında 14 ilde Kürt seçmenlerin tercih ve eğilimini anlamaya yönelik olarak kamuoyu araştırması yaptı.

· Çalışmanın sonuçlarına göre HDP, oylarını büyük oranda koruyor. HDP’yi destekleyeceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 70,7’si ittifaklı bir seçim olması durumunda HDP’nin ittifakını tercih edeceğini ifade ediyor.

· Katılımcıların yüzde 9,4’ü Cumhur İttifakı’nı, yüzde 9,2’si de Millet İttifakı’nı tercih edeceğini belirtirken kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 5,2, boykot edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 4,2.

· HDP seçmeni nezdinde Millet İttifakı’nın ortak adayı ile yürüme eğilimi tespiti yer alan araştırmanın bulgularına göre Kürt seçmenin büyük çoğunluğu seçimlerin ikinci tura kalması halinde HDP’nin tutumuna göre hareket edeceğini söylüyor.

· HDP’li seçmenlerin yüzde 75,6’sı HDP’nin seçimlerin ilk turunda kendi adayını çıkarması yönünde görüş bildiriyor. Tercih edilen aday yüzde 85,3 ile Selahattin Demirtaş.

· Erdoğan Kürt seçmen nezdindeki desteğinin yarıya yakınını kaybetmiş durumda. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a oy veren seçmenlerin yüzde 58,1’i, “Bu pazar Cumhurbaşkanlığı Seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna ‘Erdoğan’ cevabını veriyor. Daha önce Erdoğan’ı tercih eden katılımcıların yüzde 10,8’i HDP’nin adayını tercih edeceğini ifade ediyor.

· Daha önce AK Parti’ye oy veren Kürtlerin yüzde 14’ü de bugün HDP’ye oy vermeyi düşündüğünü söylüyor. AK Parti’den kopan Kürt seçmenlerin önemli bir bölümü ise ‘gri alanda’ yani herhangi bir muhalefet partisine oy verme eğiliminde değil.

İMAMOĞLU ÖNE ÇIKIYOR
Azad Barış, “Cumhur İttifakı’nın Kürtlerin oyunu alabilmek için bazı girişimlerde bulunacağını öngörmek güç değil. Özellikle son 7 yılda hayata geçirilen baskıcı politikaların Kürt seçmenin Erdoğan’a bakışında büyük değişim yarattığını söyleyebiliriz. Erdoğan ve Kürt seçmen arasındaki makas, kapanmayacak şekilde açılmıştır” dedi. Barış, Kürt seçmenin Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’a nasıl baktığı sorusuna “En fazla destek gören İmamoğlu. HDP’nin yönlendirmesiyle Kılıçdaroğlu da desteklenebilir” ifadesini kullandı.