Erdoğan: Türkiye'nin hak ve özgürlük konusunda bir sıkıntısı yok

Erdoğan: Türkiye'nin hak ve özgürlük konusunda bir sıkıntısı yok
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Liderler Zirvesi'nde konuştu.Erdoğan tahıl anlaşmasının uzatılması için girişimlerde bulunulduğunu belirterek "Zelenski uzatılmasından yana Putin'in de bazı önerileri...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Liderler Zirvesi'nde konuştu.

Erdoğan tahıl anlaşmasının uzatılması için girişimlerde bulunulduğunu belirterek "Zelenski uzatılmasından yana Putin'in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz" dedi.

ABD'nin F-16 satışına ilişkin olarak Erdoğan "Biz de nasıl parlamentoda geçmesi gerekiyorsa orada aynı Kongre'de geçmesi gerekiyor. Bazen demokratlardan bazen cumhuriyetçilerden sorun çıktığını söyledi. Ben de her zamankinden daha umutluyum" diye konuştu. Erdoğan "Türkiye'nin hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Yüzde 80'lerin üzerinde katılımla seçim yapılan kaç tane ülke var?" dedi.

İsveç'in NATO'ya üyeliği süreci üzerinde görüşülenler aktaran Erdoğan "İsveç, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesineve vize serbestisine aktif destek verecek" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasında satır başları şöyle:

"Rusya-Ukrayna savaşında 504. günü geride bırakıyoruz. Türkiye olarak savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni başarıyla uyguladık. Savaş gemilerinin geçişine izin vermedik. Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması iki kez uzatıldı. 17 Temmuz'da süre doluyor. Tahıl anlaşmasının uzatılması için girişimlerimiz devam ediyor. Zelenski uzatılmasından yana Putin'in de bazı önerileri oldu. Bu önerileri de dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz

"Bazı müttefiklerin PYD/YPG'yle kurdukları çarpık ilişki ittifaka zarar veriyor"

Batı müttefiklerimizin bilhassa PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ile kurdukları çarpık ilişki ittifakın birlik ve bütünlüğüne zarar veriyor. Bu yaklaşımın makul ve mantıklı hiç bir açıklaması yoktur. Son yıllarda yaşadığımız onca acıya rağmen terörle mücadele konusunda halen bunları konuşuyor olmak gerçekten düşündürücüdür. Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayırım yapmayın, İslam düşmanlığı ile mücadele edin demeyi kendimize zul sayıyoruz. NATO'nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizm ile mücadele alanındaki gayretlerin artırılması şart. Ağzı süt kokan bebeklerden, öğretmenlerimize, işçilerimizden kadınlara nice masum insanımız bizden kopartıldı. Daha 3 gün önce 2 Mehmetçiğimiz şehit edildi. Müttefiklerimizden terörizmle mücadelede kararlı bir duruş bekliyoruz.

"İsveç vize serbestisine destek verecek"

Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını desteklemiş bir ülkedir. 17 yıl kapıda bekletilenleri görürsünüz. Ne tutamadığımız sözler verdik. Ne de bize verilen sözlerin kulak ardı yapılmasına izin verdik. İsveç'in üyelik süreciyle ilgili atılacak adımları tespit ettik. İsveç, 3'lü muhtırada uygulanmasını içeren bir yol haritası sunacak. İsveç, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesineve vize serbestisine aktif destek verecek. Kuran'a Kerim'e yapılan saldırıyı tasvip etmediklerini not ettik. Nefret suçlarına müsaade edilmemelidir. İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylayacak yer TBMM'dir. İsveç'ten somut irade göreceğimize inanıyorum.

Soru-cevap

(F-16 satışı) Sayın Başkan'ın özellikle bizlere ifade ettiği konu onlarda da Kongre bağlayıcı olduğunu söylüyorlar. Kendisi elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. 'Umutluyum' dedi. Biz de nasıl parlamentoda geçmesi gerekiyorsa orada aynı Kongre'de geçmesi gerekiyor. Bazen demokratlardan bazen cumhuriyetçilerden sorun çıktığını söyledi. Ben de her zamankinden daha umutluyum.

Türkiye'nin hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Yüzde 80'lerin üzerinde katılımla seçim yapılan kaç tane ülke var?

(AB üyeliği) Biz bunu tüm liderlerle görüştük. Gerek gümrüklerle ilgili güncelleme gerekse vize serbestisi. En son Von der Leyen ile de görüştük. Kendilerinden olumlu yaklaşım bekliyoruz. Bu işin takipçisi büyükelçim Çağatay Bey, görev onda. Yarın Brüksel'de yapılacak görüşmelerde bu konu ele alınacak.

İsveç'in NATO üyeliği ekim ayına yetişir mi?

Bizim 2 aylık Meclis tatilimiz var. Ekim ayında tatilden çıkma söz konusu değil. Mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek bizim hedefimiz.

"Ağzın bal yesin diyeyim"

Erdoğan bir gazetecinin "İsveç'in NATO üyeliği yeni bir başlangıç mı?" sorusuna "Ağzın bal yesin diyeyim. Temennim odur ki senin umutlandığın gibi biz de umutlanalım." dedi.