Erdoğan Putin'le Suriye ve Libya'yı görüştü

Erdoğan Putin'le Suriye ve Libya'yı görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye ve Libya'daki durum konuşuldu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye ve Libya'daki durum konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin’den yapılan açıklamada, “Görüşmede özellikle Libya krizi üzerinde duruldu. Sürdürülebilir ateşkesin sağlanması ve Berlin Konferansı kararları ile BM Güvenlik Konseyi’nin 2510 sayılı kararı uyarınca doğrudan müzakerelerin başlaması için çatışan tarafların gerçekçi adımlar atmaları gerektiğinin altı bir kez daha çizildi” ifadeleri kullanıldı.

Putin ve Erdoğan, 2018 tarihli Soçi Mutabakatı’na ek olarak 5 Mart’ta kabul edilen protokol başta olmak üzere İdlib gerilimi azaltma bölgesiyle ilgili Rus-Türk mutabakatlarının uygulanması amacıyla koordinasyonu sürdürmeyi kararlaştırdı.

Türkiye, Katar ve Almanya'dan Libya'ya eş zamanlı ziyaret

Libya'daki iç savaşın Sirte ve Cufra hattında düğümlendiği bir dönemde, Türkiye, Katar ve Almanya'dan Trablus'a eş zamanlı ziyaretler yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Libya'nın başkentinden siyasi çözüm ve tarafların silahlandırılmaması çağrısında bulundu. Trablus'ta Katarlı mevkidaşıyla biraraya gelen Milli Savunma Bakanı Akar ise "Libya Libyalılarındır" dedi.

Libya’daki iç savaşta sahadaki durum Sirte ve Cufra hattında kilitlenmişken, bugün Türkiye, Katar ve Almanya’dan Trablus’a eş zamanlı bir ‘çıkarma’ geldi. Milli Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Libya’nın başkenti Trablus’a gitti. Akar burada Katarlı mevkidaşı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile biraraya gelirken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın da bugün Trablus’ta olduğu açıklandı.

Akar’ın Trablus’ta Güvenlik, Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında yapılan eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini yerinde incelediği belirtildi. Akar ardından personelle öğle yemeğinde bir araya geldi; yemeğe Katar Savunma Bakanı el Atiyye ile Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş da katıldı.

AKAR: LİBYA LİBYALILARINDIR

Milli Savunma Bakanı burada yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak 500 yıllık geçmişimiz, ortak kültürümüz, tarihimiz olan Libyalı kardeşlerimize elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. İnşallah sonuçta da başarılı olacağız. Birçok fitne, fesat, çeşitli girişimler var. Bunların hiçbirine boyun eğmeden, ‘Libya Libyalılarındır’ diyerek Libya’nın BM tarafından tanınan meşru hükümetinin yanındayız. Buna da devam edecek ve inşallah bize verilen vazifeyi başaracağız” dedi.

‘LİBYALI KARDEŞLERİMİZİ HAKLI DAVALARINDA DESTEKLEYECEĞİZ’

Akar, “Bu konuda Katarlı kardeşlerimiz de bizimle beraberler. Sayın Katarlı Bakan kardeşim de bu konuda her türlü fedakarlığı yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Libyalı kardeşlerimizi haklı davalarında desteklemek suretiyle istenilen sonuçlara ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

ALMAN BAKANDAN SİLAHSIZ BÖLGE ÇAĞRISI

Libya’da siyasi çözüm için ‘Berlin süreci’ni başlatmış olan ve silah ambargosunun delinmesine karşı yaptırım hazırlığında olan Almanya da bugün Libya’da diplomatik girişimlerde bulundu. Trablus’u ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Maas’ın, Libyalı mevkidaşıyla biraraya geldiği belirtildi. Türkiye ve Katar heyetleriyle görüşmeyen Maas, Berlin’de başlatılan sürecin çözümün çerçevesi olmayı sürdürdüğünü söyledi; Sirte çevresinde askerden arındırılmış bir bölge oluşturulması çağrısı yaptı.

‘MÜTTEFİKLERİ HER İKİ TARAFI DA SİLAHLANDIRIYOR’

Maas, “Şu an Libya’da yanıltıcı bir sükunet görüyoruz. İki taraf ve onların uluslararası müttefikleri ülkeyi devasa bir boyutta silahlandırmaya devam ediyor ve bir ateşkes için ön koşullarından vazgeçmiyor” dedi. “Sadece siyasi bir sürece katılanlar Libya’nın geleceğinin parçası olacaktır” diyen Alman bakan, Trablus’tan General Halife Hafter’in destekçisi olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne gideceğini söyledi.

Suriye’de Türk-Rus ortak devriyesine bombalı saldırı

Suriye’nin İdlib kentinde bulunan M4 Karayolu’nda devam eden Türk-Rus ortak devriyesine bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 Rus askeri yaralandı. Suriye’de bir süredir Rusya ve Türkiye tarafından M4 Karayolu’nda yapılan ortak devriyelerin sonuncusuna bombalı saldırı yapıldı. Rusya Savunma Bakanlığı saldırıyı doğrularken bombalı saldırıyı Suriyeli cihatçı grupların yaptığı açıklandı. Yapılan saldırının ardından tüm devriye faaliyetleri sonlandırılırken Rusya ve Suriye İdlib’deki militanları karadan ve havadan vurmaya başladı.