Erdoğan’dan gül daveti

Erdoğan’dan gül daveti
Abdullah Gül'ün Ayasofya kararından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın da görüşmede Gül’ü 24 Temmuz günü Cuma namazıyla yapılacak açılışa davet ettiği belirtildi.Ayasofya’nın...

Abdullah Gül'ün Ayasofya kararından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın da görüşmede Gül’ü 24 Temmuz günü Cuma namazıyla yapılacak açılışa davet ettiği belirtildi.

Ayasofya’nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden ibate açılması üzerine, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak “Hayırlı olsun” dediği öğrenildi.

Gül-Erdoğan görüşmesini Gazeteci Fehmi Çalmuk, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırarak Esnafhaber TV’de yazdı. Çalmuk yazısında, Gül ve Erdoğan arasındaki telefon diplomasisine ve görüşmenin tarihine dikkat çekti.

1960’lardaki MTTB yöneticiliği döneminde, Ayasofya eylemlerine katıldığını anlatan 11. Cumhurbaşkanı Gül, eylemlerde

 “Zincirler Kırılsın Ayasofya açılsın” sloganları attıklarını söylemişti.

Ayasofya’da ilk cumanın ayrıntıları

Camiye çevrilen Ayasofya’da ilk Cuma namazının kılınacağı 24 Temmuz için hazırlıklar sürüyor. Dört bin kişi kapasiteli camide sosyal mesafe kuralına uyulacağı için, ilk namazda içeriye bin kişi alınacak. Asıl kalabalığın ise cami çevresi ve meydanda saf tutması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocukları ve torunlarıyla birlikte katılacağı ilk cuma namazında, hutbeyi Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın okuyacağı, namazı da onun kıldıracağı öğrenildi.

24 Temmuz’dan itibaren 5 vakit ibadete açık tutulacak olan Ayasofya’da günün belli bir bölümünde freskler ve mozaikler turistlere açılacak. Belirlenecek saatlerde isteyenler mozaik ve freskler açık şekilde Ayasofya’yı gezebilecek.