Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris virüsü Türkiye'de görüldü mü?
Eris varyantı, sosyal medyada birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde bazı ülkelerde görülmeye başlanan Coronavirüsün Eris varyantıyla ilgili açıklamalarda...

Eris varyantı, sosyal medyada birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde bazı ülkelerde görülmeye başlanan Coronavirüsün Eris varyantıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Eris varyantı, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanılanmıştır. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris virüsünün, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldığı verisine ulaşılmıştır.

DSÖ’ün son verilerine göre, eris varyantının diğer Covid-19’un varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir. Eris varyantı, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha Covid-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir.

Eris varyantı belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer Covid-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır.

En yaygın görülen belirtiler şunlardır;

  • Ateş,
  • Öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,
  • Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,
  • Baş ağrısı,
  • Yorgunluk,
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı,
  • Tat veya koku kaybı,
  • İshal veya mide rahatsızlığı.

Eris varyantı bulaşıcı mı?

Eris varyantı, öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayrıca, enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi ağza, burna veya göze temas etmek virüsün bulaşmasına yol açabilir.

Bu nedenle, sosyal mesafe kurmak, maske takmak, el hijyeni sağlamak ve sağlık otoritelerinin önerilerini takip etmek enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir.

Eris varyantı Türkiye’de görüldü mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde bazı ülkelerde görülmeye başlanan Coronavirüsün Eris varyantına Türkiye'de henüz rastlanmadığını açıkladı. Türkiye'de tespit edilen varyantların hasta etme gücünün Omicron'dan daha yüksek olmadığını belirten Koca "Vatandaşımız müsterih olsun. Eski günlere dönmek gibi bir durum asla söz konusu değil.'' dedi.