‘ERMENİSTAN CEPHELERDEN ÇEKİLİYOR’

‘ERMENİSTAN CEPHELERDEN ÇEKİLİYOR’
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaların beşinci gününde Ermeni güçleri cephenin önemli noktalarından geri çekildi. Türkiye ile ilgili iddiaların hız kesmeden devam ettiği olaylarda hayatını kaybeden Azeri sivillerin...

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaların beşinci gününde Ermeni güçleri cephenin önemli noktalarından geri çekildi. Türkiye ile ilgili iddiaların hız kesmeden devam ettiği olaylarda hayatını kaybeden Azeri sivillerin sayısı da artarak 19’a yükseldi

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalar beşinci gününü doldurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermeni güçlerinin cephedeki önemli noktalardan geri çekilmek zorunda kaldığını açıkladı. Açıklamada, “27 Eylül’den bu yana düşman asker ve askeri teçhizat bakımından önemli kayıplar verdi. Daha önce elinde olan mevzilerden ve cephe boyunca bulunan önemli bölgelerden çekilmek zorunda kaldı” denildi.
SİVİL ÖLÜMLERİ ARTTI
Azerbaycan 5 günün bilançosunu paylaştı. Buna göre Ermenistan 200 tank, yaklaşık 230 topçu düzeneği, çoklu roketatar ve havan topu sistemi; 30 hava savunma sistemi, 6 komuta merkezi ve komuta-gözlem noktası; 5 mühimmat deposu; 110’dan fazla askeri araç ve 1 adet S-300 füze savunma sistemi kaybetti. Öte yandan saldırılar nedeniyle hayatını kaybeden Azeri sivillerin sayısı 19’a yükseldi. Ermenistan ordusunun son 5 gündeki saldırılarında 169 konut ve 40 kamu binası da kullanılamaz hale geldi.
Öte yandan Ermenistan dün iki Azeri uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Bu iddia üzerine Sputnik’e konuşan Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagif Dergahlı, “Bu bir yalan. Tüm hava araçlarımız, sağlam durumda ve muharebeye hazır” dedi. Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Araik Arutyunyan dün bir basın toplantısı düzenledi. Arutyunyan, “Uzun sürecek bir savaşa hazırlanmalıyız, aksi halde en önemli görevimiz olan kendi ülkemizde yaşama hakkını koruma konusunda sorunlar yaşayacağız. Şu anda ordumuzun görevi, düşmanı barışa zorlamak. Çatışmalar Azerbaycan’ın yenilgisiyle ya da en azından zafer kazanmamasıyla bitecek” dedi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise güvenlik konseyini toplayarak bölgedeki durumu görüştü.
Azerbaycan ordusunun önceki gün “2 bin 300 Ermeni askerini etkisiz hale getirdik” açıklamasının ardından şimdi de Ermenistan Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan 1280 Azeri askerin öldüğünü öne sürdü. Avinyan, çatışmaların başından bu yana Bakü’nün 90 insansız hava aracı (İHA), 12 helikopter, 181 tank ve zırhlı araç, üç adet çok namlulu roketatar sistemi, iki adet Smerç çok namlulu roketatar sistemi ve dört uçak kaybettiği iddialarına yer verdi.

‘PARALI ASKER BİLGİSİ NET’
Ermenistan’ın çatışmanın ilk gününden beri sürdürdüğü Türkiye iddiaları dün de devam etti. Ermenistan Savunma Bakanlığı, “Türkiye jetleri Karabağ’daki temas hattının kuzeyini bombalıyor” açıklamasını yaptı. Kremlin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bölgede paralı askerlerin savaştığına dair iddiaları tekrarladı. “Karabağ’a Libya ve Suriye’den gelen paralı askerleri geri çekin” diyen Moskova’ya cevap Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva’dan geldi. Abdullayeva bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Macron ise, “Şu an elimizde Suriyeli cihatçıların Gaziantep’ten çıkarak Dağlık Karabağ’a götürüldüğüne dair çok net bilgi var” dedi.

‘Haydut bu devlet’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM’nin 27. Dönem 4. Yasama Yılı Açılışında yaptığı konuşmada Azerbaycan-Ermenistan meselesine de değindi. Erdoğan, “Ermenistan yönetimini, her şeyi bir kenara bırakıp ısrarla Türkiye’ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak. Bu haydut devlete (Ermenistan) destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum. Biz ne yapacağımızı Paşinyan’a soracak değiliz. Biz bunun kararını kendimiz verdik “dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Dağlık Karabağ’daki durumla ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AİHM’den iki ülkeye de uyarı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistan’ın, Azerbaycan’a geçici tedbir uygulanması için yaptığı başvuruyu kabul etti. Önceki gün yapılan başvuruyu kabul eden AİHM geçici önlemler uygulanacağını açıkladı. Ancak AİHM geçici önlem kararı almasına rağmen iki ülkeyi de uyararak çatışmaların durması gerektiğini belirtti.

İyi Partililerden askerlik dilekçesi

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı üyeleri, 39 ilçeden topladıkları 1000 dilekçe ile Levent’te bulunan Azerbaycan Konsolosluğu’nun önüne geldi. İl Başkanı Buğra Kavuncu, “Bugün, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yapmış olduğu alçakça saldırıyı kınamak için burada toplandık. Azerbaycan güçlü bir ülke, güçlü bir devlet. Kendi ordusuna yetecek kadar askeri de var fakat bugün, sembolik olarak birer dilekçeyle konsolosluğa başvuru yapıp ihtiyaç halinde bizlerin de göreve hazır olduğumuzu ileteceğiz” dedi.

Minsk Grubu’ndan
ateşkes çağrısı

Rusya, ABD ve Fransa, Azerbaycan ve Ermenistan’a Dağlık Karabağ meselesinin çözümüne ilişkin müzakere sürecini başlatma çağrısında bulundu. Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dağlık Karabağ’daki durumla ilgili ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu ülkelerini temsil eden Putin, Trump ve Macron, Dağlık Karabağ bölgesinde temas hattındaki şiddetin tırmanmasını kararlı şekilde kınıyor. Tarafları, çatışmaları acilen durdurmaya çağırıyoruz” denildi.