Erzincan İliç'teki madende titreşim sistemi bozukmuş

Erzincan İliç'teki madende titreşim sistemi bozukmuş
Gazeteci İsmail Saymaz, Erzincan'ın İliç'teki madende titreşim sisteminin bozuk olduğunu yazdı.Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold tarafından işletilen altın madeninde meydana gelen faciayı köşesine...
Gazeteci İsmail Saymaz, Erzincan'ın İliç'teki madende titreşim sisteminin bozuk olduğunu yazdı.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold tarafından işletilen altın madeninde meydana gelen faciayı köşesine taşıdı.

"Titreşim sinyali bozuk"

Anagold tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni için yakın tarihte uluslararası bir denetim firması tarafından 67 sayfalık rapor hazırlandığını ifade eden Saymaz, bu raporda, "Yerdeki titreşimleri gösteren sinyal sisteminin bozuk olduğuna” dair görüş bildirildiğini ve raporun Kanadalı İ.T. dahil tüm şirket yetkililerine iletildiğini söyledi.

Toprak kaymasından bir gün önce liç sahasında sinyal bozukluğu olduğu yönünde tespitlerin yapıldığını belirten Saymaz, bu duruma ilişkin fotoğrafların çekilip yetkililere bildirildiğinin altını çizdi.

Heyelan günü saat 09.30'da tepede yarık oluştuğu fark edilince yeniden toplanılıp sahanın boşaltıldığını ve yaklaşık 100 işçinin sahadan çekildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"İ.T.'nin emri üzerine Şaban Yılmaz ve dört işçi konteynıra gönderildi. Üç uzman ise inceleme yapmak üzere tepeye çıktı. Uzmanlar seferden dönerken heyelan meydana geldi.

"Saha boşaltıldıktan sonra bile dinamit patlatıldı"

İsmail Saymaz, heyelan günü bile dinamitle patlatma yapıldığını da ifade ederek şu bilgileri aktardı:

"Savcılığa göre patlamanın en önemli nedenleri; toprağa verilen solüsyon miktarının arttırılması; liç yığınının, olması gerekenin iki katına çıkması ve her gün saat 12’de düzenli dinamit patlatılması. Saha boşaltıldıktan sonra bile saat 12’de dinamit patlatıldığı ve şiddetinin git gide arttırıldığı belirtiliyor."

(Yazının tamamı)