Eski düşman kadim dost oldu

Eski düşman kadim dost oldu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “15 Temmuz’un destekçisi” olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’ne iade-i ziyarette bulundu. Korona rahatsızlığı nedeniyle izolasyon sürecinde olan Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “15 Temmuz’un destekçisi” olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’ne iade-i ziyarette bulundu. Korona rahatsızlığı nedeniyle izolasyon sürecinde olan Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı’nın gezisine katılamadı.

Erdoğan, BAE’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, bu ülkeyi son olarak Başbakanlığı döneminde 2013 yılında ziyaret ettiğini anımsattı. Erdoğan, “Bu ziyaretimle ilişkilerimizin hak ettiği ivmeyi yakalamasını umut ediyoruz. BAE ile ilişkilerimizde yeni dönemi başlattık” dedi. 

Erdoğan’ı Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan resmi törenle karşıladı. İki lider resmi karşılama töreninin ardından ikili görüşmeye geçti. Erdoğan ve El Nahyan, ikili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık yaptı.

13 ANLAŞMA İMZALANDI
Resmi ziyaret kapsamında Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile yapılacak baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider anlaşma ve mutabakat muhtıralarının imza törenine katıldı. İki ülke ilişkilerindeki olumlu ivmeyi daha da artıracak 13 anlaşma imzalandı.

Erdoğan, bugün Dünya Fuarı “Expo 2020 Dubai”de, açılışını yapacağı Türkiye Milli Günü’nde, Türkiye’nin sergi alanını gezecek.

15 TEMMUZ UNUTULDU, İLİŞKİLER GELİŞİYOR
24 Kasım’da Al Nahyan’ın ziyaretinde enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarını kapsayan dokuz yatırım anlaşması imzalanmış; Abu Dabi Kalkınma Holdingi’nden anlaşmalar için 10 milyar dolarlık fon tahsis edilmişti.
İki ülke arasındaki gerginliklerden öne çıkanlar şunlar oldu:

-Türkiye 2020’de Prens Nahyan’ın önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan için kırmızı bülten talebinde bulundu. Muhammed Dahlan’a “15 Temmuz darbe girişimini finanse etmek, anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçlamaları yöneltildi.

-İki ülke arasındaki son olay ise Türkiye’de organize suç örgütü lideri olmak suçundan aranan Sedat Peker’in bu ülkede bulunmasıyla yaşandı. Bir süre önce BAE yönetimi, Peker’in videolarına sınırlama getirdi.