Evlenen kadının kendi soyadını kullanma hakkı konusunda yasal boşluk var

Evlenen kadının kendi soyadını kullanma hakkı konusunda yasal boşluk var
Kadınların evlendikten kendi soyadını kullanabilmesinin yolunu açan AYM kararı için düzenleme yapılmadığı için kanunda boşluk oluştu.Kadının, erkek eşin soyadını kullanma zorunluluğunu içeren Medeni Kanun’un 187. maddesi...
Kadınların evlendikten kendi soyadını kullanabilmesinin yolunu açan AYM kararı için düzenleme yapılmadığı için kanunda boşluk oluştu.

Kadının, erkek eşin soyadını kullanma zorunluluğunu içeren Medeni Kanun’un 187. maddesi Anayasa Mahkemesi AYM’nin 22.02.2023 tarihli kararıyla geçen yıl iptal edildi ve karar dokuz ay sonra yürürlüğü girmek üzere 20.04.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlandı. Düzenleme yapılması gereken tarih 28 Ocak 2024'te doldu ancak hala bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle, evlenen kadının kendi soyadını kullanma hakkı konusunda şu anda yasal boşluk var.

'Ayrımcılık yasağına aykırı bulundu

İlgili kararın gerekçesinde; erkeğin evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabilmesinin cinsiyet temelinde farklı muamele olduğu belirtildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı” başlıklı 8. maddesiyle bağlantılı olarak “Ayrımcılık yasağı” başlıklı 14. maddesine aykırılık mevcut olduğu da vurgulandı.