EYT’li BAĞ-KUR’lular, borcu ödemeden emekli olamayacak

EYT’li BAĞ-KUR’lular, borcu ödemeden emekli olamayacak
EYT’li BAĞ-KUR’luların dört gözle beklediği yapılandırma kanunu teklifinde prim borçlarının silinmesi ve ihya kolaylığı konusunda düzenlemeye yer verilmedi. Bu durumda, 9000 günü tamamladığı halde prim borcu bulunan EYT’li...

EYT’li BAĞ-KUR’luların dört gözle beklediği yapılandırma kanunu teklifinde prim borçlarının silinmesi ve ihya kolaylığı konusunda düzenlemeye yer verilmedi. Bu durumda, 9000 günü tamamladığı halde prim borcu bulunan EYT’li BAĞ-KUR’lular, borcu ödemeden emekli olamayacak.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan ve muhtelif yıllarda ödeyemedikleri prim borcu nedeniyle sigortalılık süresi durdurulan EYT’li BAĞ-KUR’lular son üç yapılandırma kanununda ihya kolaylığı hakkı yer almasına rağmen, TBMM gündemindeki teklifte olmadığından, cari asgari ücret üzerinden yüksek prim ödemek suretiyle durdurulan sigortalılık sürelerini yeniden canlandırmak zorunda kalacaklar. Yüksek primi ödeyemeyen EYT’li BAĞ-KUR’lular, durdurulan sigortalılık süresi dışındaki prim günlerini 9000’e tamamlamadan emekli olamayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen hafta İzmir’de yapılandırma teklifi ile ilgili yaptığı açıklamada, “BAĞ-KUR sigortalılık sürelerinin durdurulması ve ihya edilmesine olanak sağlıyoruz” demişti. Ancak, Plan Bütçe Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen yapılandırma teklifinde BAĞ-KUR’lulara ihya hakkı yer almadı.

İHYA PRİMİ ÖDEMESİ GEREKİYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Mustafa Cangül, 9000 prim gününü tamamlamış bir esnafın 1 Mayıs 2021 tarihinden sonra prim borcu varsa, normalde prim günleri emekli olmaya yeterli olduğu halde 1 Mayıs 2021’den sonraki borcu ödemediği takdirde EYT’den yararlanamayacağı için mağdur olacağını belirtti. Cangül, geçmişte 5 yıllık sigortalılık süresi durdurulmuş fakat 20 yıl (7200 gün) ödenmiş prim günü bulunan bir BAĞ-KUR’lunun emekli olabilmesi için bugünkü asgari ücret üzerinden 207 bin lira ihya primi ödemesi gerektiğini dile getirdi.