Facebook'ta Kemal Kılıçdaroğlu karşıtı kampanyanın nasıl yürütüldüğü ortaya çıktı!

Facebook'ta Kemal Kılıçdaroğlu karşıtı kampanyanın nasıl yürütüldüğü ortaya çıktı!
Pazarlama stratejisti Burak Su, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 seçimleri neden kaybettiğine dair Facebook reklamları üzerinden bir analiz yaptı.Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın Facebook...

Pazarlama stratejisti Burak Su, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 seçimleri neden kaybettiğine dair Facebook reklamları üzerinden bir analiz yaptı.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın Facebook reklam verilerini inceleyen Burak Su, son 90 günün verilerini sosyal medya platformu Twitter'dan anlattı. Burak Su, Facebook kullanıcılarının Kemal Kılıçdaroğlu'nun tercih etmemesi için hangi propagandaların yapıldığını ortaya çıkardı.

Cumhur İttifakı'nın Facebook bütçesi Millet İttifakı'nın 7 katı

Burak Su, "Kılıçdaroğlu'nun neden ve nasıl kaybettiğini Facebook reklam verileri ile tane tane anlatmak için bu akışı yazıyorum. Buradaki ekran görüntüleri Facebook Reklam Kütüphanesi raporundan alındı. Son 90 günün reklam verenleri ve bütçeleri aşağıdaki gibi. İlk 5 reklam verenin 4'ü Cumhur İttifakı, 1 tanesi Kılıçdaroğlu. İlk 4 reklam harcaması toplamı yaklaşık 14 Milyon TL. Kılıçdaroğlu 2.1 Milyon TL" dedi.

Burak Su'nun paylaşımları şöyle:

Burak Su, Cumhurbaşkanı Erdoğan için reklam yapan bir Facebook sayfasının silindiğini belirtirken sözlerine şöyle devam etti: "2. beşliye baktığınızda ise Ekrem İmamoğlu ile başlayan liste Erdoğan Gönüllüleri, Büyük Türkiye (Silinmiş sayfa) ve Murat Kurum ile devam ediyor. Buradaki Erdoğan Gönüllüleri sayfası ve Büyük Türkiye sayfası 2.6 Milyon harcamış? Woo Medya kimdir? Adem Demirkol kimdir?" dedi.

Şehitler üzerinden propaganda!

Facebook sayfalarını inceleyen Burak Su sözlerine şöyle devam etti: "Erdoğan Gönüllüleri sayfası bir kara propaganda sayfası. Rapor linki en altta. Gösterdiği bazı reklamlar aşağıdaki gibi.

Bu sayfanın reklamlarında daha da üzücü şeyler var ne yazık ki. Şehitlerimiz reklamlara konu edilmiş. İl il şehitlerin ismi ile reklam açılmış ve propaganda yapılmış. Her il için ayrı kampanya açılmış ve sadece bu illere özel gösterim yapılmış.

Bu sayfanın reklamlarında daha da üzücü şeyler var ne yazık ki. Şehitlerimiz reklamlara konu edilmiş. İl il şehitlerin ismi ile reklam açılmış ve propaganda yapılmış. Her il için ayrı kampanya açılmış ve sadece bu illere özel gösterim yapılmış.

Neden silindiğini anladığım ancak kapanmış sayfa olsa da Facebook'un verilerini açıkladığı bir diğer sayfa "Büyük Türkiye". Onun içeriklerine de bakalım. Özel çalışılmış, PKK ile bağ kuran içerikler ve yurtdışından gelen destek mesajları ile ne gerekiyorsa yapılmış.

Daha ilk 10'dayız. Listenin altı da var. Tabuta sığmayanlar, Haydi ama nereye?, Ülküm Türkiye de burada yüz binlerce lirayı harcamışlar. Ama ne için?

Tabiiki CHP - HDP ve PKK propagandasına. Kılıçdaroğlu'nu küçük göstermeye ve Türkiye yüzyılına... Görsellerde göreceğiniz üzere Muharrem İnce'yi de kullanmaktan hiç çekinmemişler, Atatürk'ü de.

Ülküm Türkiye ile savunma sanayii ve milli-yerli iletişimi biraz da Teknofest yapılmış. 2. sayfada Türkiye'ye sahip çık da benzer. 2. sayfanın ilk sırası İlk Oy hareketi ile son 20 yıl övülmüş. (300.000 TL) Ve Woo Medya yönetimindeki Ak Parti Gönüllülerinden terör propagandası.

2. sayfanın sonunda yine silinmiş Adem Demirkol yönetiminde bir hesap: "Kim Kimdir?" Aralarda Tek Devlet, Türkiye Yüzyılı gibi hesaplar var. Henüz ilk 3 sayfadayız. Size trollerden, komplolardan falan bahsetmiyorum. Direk herkese açık veriler sizinle paylaştıklarım.

Şimdi ilk bölüm için sorular! Bu reklamları kimler açıyor? Finansmanını kimler sağlıyor? Bu reklamlar suç değil mi?

Gelelim 2. bölüme. Seçime Facebook üzerinden para harcayarak destek olan partiler kimler. 1. Kılıçdaroğlu hesabı 2. Ekrem İmamoğlu hesabı 3. DEVA hesabı 4. Ali Babacan hesabı

Nerede ise hiç Facebook-Instagram reklamı açmayan parti ve liderler: İyi Parti (100 TL) - Meral Akşener (Son reklam Mart'ta) Gelecek Partisi - Ahmet Davutoğlu Yahu hiç mi desteklemek istemediniz?

Yine sormak isterim ilgililere: Memleket Partisi, Zafer Partisi ve Sinan Oğan bile reklam açmış. Siz nasıl reklam açmazsınız? Nasıl dijital kampanya yönettiniz? Seçmene segment segment nasıl ulaşacaktınız? Bu mudur ittifakta olmak? Her şeyi kabul ettim anladım. Ama şunu anlamadım. Eyyyy CHP! Sen niye hiç Facebook ve Instagram kullanmadın? Bu nasıl olabilir?

3. bölümde MHP'nin hiç bir şey yapmadan yükselişi. 1. Yukarıda gördüğünüz kara propaganda. Sadece bu işe, Facebook'ta harcanan para Kılıçdaroğlu'nun bütçesinden kat ve kat fazla. 2. Ankara başta olmal üzere yerelde iyi hedefleme ile taşrada seçmene ulaşan MHP.

Gelelim sonuçlara. 1. En az %2-%5 arası seçmen kara propagandaya bağlı olarak ya muhalefete geçmedi ya da sandığa gitmedi. 2. Altılı masada DEVA hariç kimse dijitale gereken desteği vermedi. 3. Dijital kampanyalar üzgünüm ki özensiz ve amatörce açılmış. Hemen açıklayayım. Kimseyi direkt suçlamak istemem ama Kılıçdaroğlu kampanyasında dijitalde segment segment, il il, yaş yaş ayrı vaatler ile hedefleme yapılabilecekken dijital kampanya genelde "Tüm Türkiye" hedeflemesi ile yönetilmiş. Bence AKP ve Erdoğan sayfaları da.Sadece Facebook verileri ışığında açığa çıkan durum bu. Troll hesaplar, Youtube ve Tiktok gibi mecralar, Telegram-Whatsapp grupları ve elbette Facebook Gruplarının etkisi ortada yok. Kaybetmek için bu yazdıklarım bir bahane değil. Bunlara rağmen kazanmanın yolunu bulmak lazımdı.

Umarım gelecek seçim dijitalcilerle çalışırsınız. Sorduğum sorulara cevap bekliyorum. Sayın @fahrettinaltun sizin dezenformayon karşısındaki hassasiyetinizi biliyorum. Umarım başkanımızın seçim zaferini lekeleyen milyonlarca lira harcayan hesaplar ile ilgili işlem yaparsınız.

Yardımcı olayım size. Woo coin midir ödeme aracı?" açıklamalarında bulundu.