Faizle imtihanın bir yıllık acı özeti

Faizle imtihanın bir yıllık acı özeti
AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç… Nass (İslami kural) oradayken bize ne oluyor” diyerek piyasa şartları uygun olmadığı halde faiz indiriminde ısrarıyla başlattığı yeni ekonomi modelini...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç… Nass (İslami kural) oradayken bize ne oluyor” diyerek piyasa şartları uygun olmadığı halde faiz indiriminde ısrarıyla başlattığı yeni ekonomi modelini uluslararası haber ajansı Reuters yakın plana aldı. Ajans 5 grafikte Türkiye ekonomisinde son bir yılda yaşananları özetledi.

Merkez Bankası (TCMB) yaklaşık 12 ay önce enflasyondaki yükselişe geleneksel para politikası yanıtı olan faiz artışı ile tepki vermek yerine cari fazla hedefleyeceğini belirterek, faiz indirim sürecini başlattı. TCMB böylece faizleri artıran dünya genelindeki diğer merkez bankalarından ayrıştı.

23 EYLÜL 2021’DE BAŞLADI

TCMB, enflasyondaki artışa rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine 23 Eylül 2021’de ile başladı ve bu tarih itibarıyla da TL’nin dolar karşısındaki değer kayıpları hızlandı.

Erken faiz indirimi mesajı ilk olarak TCMB’nin eylül başındaki yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhüdüne atıf yapmaması ile başlamıştı. Böylece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrar ettiği faiz indirimi için ilk hazırlık Eylül 2021’deki yatırımcı sunumunda oluşturuldu.

İlk faiz indiriminin ardından enflasyonun yüzde 80’in üzerine çıkmasına rağmen TCMB, iktisadi faaliyette yaşanan ivme kaybını telafi etmek ve istihdam ile sanayi üretimini desteklemek için politika faizini 18 Ağustos’ta beklenmedik şekilde 100 baz puan daha indirerek yüzde 13’e düşürdü.

Bu ekonomi bileşimi, cari fazla oluşturma hedefi kapsamında ihracatı ve ekonomik büyümeyi canlandırmak için ucuz kredi sağlamayı amaçlıyor ve bu böylece de Ortodoks olmayan bir politikayı destekliyor.