Fed’in enflasyon savaşı: 4X75 ile faiz 15 yılın zirvesinde

Fed’in enflasyon savaşı: 4X75 ile faiz 15 yılın zirvesinde
BD Merkez Bankası Fed iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini 75 baz puan artırdı. Fed bu kararla birlikte son 4 toplantıda politika faizini 75’er baz puan artırmış oldu. Politika...

BD Merkez Bankası Fed iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini 75 baz puan artırdı. Fed bu kararla birlikte son 4 toplantıda politika faizini 75’er baz puan artırmış oldu. Politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

ENFLASYONU DİZGİNLEMEK İÇİN
Karar metninde enflasyonu dizginlemek için başlatılan agresif sıkılaşma sürecinin son aşamasına girdiği yönünde bir yönlendirme dikkat çekti. Karar metninde devam eden faiz artışlarına zaman içinde yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönmek için yeteri kadar sıkılaştırıcı bir seviye adına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

SIKILAŞMANIN ETKİSİ
Karar metnine yeni giren ifadede Fed, hedef aralığındaki gelecek faiz artışlarının hızını belirlemede Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) para politikasındaki birikimli sıkılaşmayı, para politikasının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde yarattığı etkiyi ve ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacağı belirtti. Karar oybirliği ile alınırken, Fed yetkililerinin enflasyonla mücadeleye sıkı sıkıya bağlı olduğunu bununla birlikte sıkılaşmanın yarattığı etkiyi görmezden gelmediklerine işaret etti.

GÜNDEMDE ENFLASYON İLK SIRALARDA
ABD’de ara seçimler dolayısıyla enflasyondaki kalıcılık önemli bir başlık olarak öne çıkmıştı. Cumhuriyetçiler yüksek enflasyonu en önemli sorun olarak sunarken, suçu ABD Başkanı Joe Biden ve partisine yüklemeye çalışıyor.