Fehmi Koru: Milli Eğitim’de 9. bakan... Gidip gelenler sonrasında eğitime deve hızı hakim... Bize kuantum hızı gerek…

Fehmi Koru: Milli Eğitim’de 9. bakan... Gidip gelenler sonrasında eğitime deve hızı hakim... Bize kuantum hızı gerek…
Gazeteci Fehmi koru, eğitimde yaşanan değişiklikleri eleştirdi. Koru, "bugüne kadar AK Parti iktidarında tam 9 politikacı Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapmış. “Kaba bir hesapla her 2,5 yılda bir bakan değişmiş" hatırlatmasını...

Gazeteci Fehmi koru, eğitimde yaşanan değişiklikleri eleştirdi. Koru, "bugüne kadar AK Parti iktidarında tam 9 politikacı Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapmış. “Kaba bir hesapla her 2,5 yılda bir bakan değişmiş" hatırlatmasını yaparak "İş geliyor bu alanın sorumluluğunu sırtında taşıyan yetkililerde düğümleniyor." dedi.

Koru ayrıca, "Radikal kararlar alınması gereken bir zaman diliminden geçiyoruz ve o kararlar şimdi alınmazsa geleceğin tehditleriyle baş edemeyecek hale gelecek ülkemiz." ifadelerini kullandı:

Fehmi Koru'nun yazısı şöyle:

Dünyada son on yıllarda hemen her alanda devrim niteliğinde devasa değişimler yaşanıyor. Bundan 100 yıl önce yaşamış biri mümkün olsa da bugünleri yaşayarak anlamaya çalışsaydı, kendi dönemiyle günümüz arasındaki derin farkı algılamakta zorlanırdı.

Bilim ve teknoloji hemen her alanda geçmişin üzerine sünger çekecek çapta dünyamızı değiştirdi.

Değişmeyen veya değişikliğin pek az fark edilebildiği alanların başında eğitim geliyor.

Çocuklara ve gençlere geçmişte ne eğitim veriliyor idiyse bugünün çocukları ve gençleri de hemen hemen aynı yöntemlerle eğitiliyor.

En çarpıcı örnek, bir sonraki eğitim merhalesine geçiş için uygulanan sınavlar…

Fabrikasyon misali, ezbere dayalı bir eğitimin sonucunda çocuklar ve gençler ilkokul ve ortaokul sonrasında liseye, liseden sonra da üniversiteye, geçmişte dedeleri ve babalarına da sorulmuş sorulara muhatap olarak, yeterli puanı almaları sayesinde girebiliyorlar.

Oysa dedeleri ve babaları -tabii nineleri ve anneleri de burada anmak lazım- eğitim hayatında dirsek çürütürken, başvuracakları kaynaklar sınırlıydı.

İnternet ve Wikipedia/Vikipedi yoktu bir defa… Google arama motoru yoktu… ‘Kitap’ denildiğinde akla gelen kitapçılarda satılanlardı; e-kitaba erişimleri yoktu…

Tabii yok olanlar yalnızca kaynaklar değildi, onlara ulaşmayı sağlayan bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da yoktu…

‘Yapay zeka’ (AI) öngörüsünde bulunan yabancı bazı isimler olduğu biliniyor, ancak o zamanın çocuk ve gençlerinin onlardan haberi de genellikle yoktu.

Şimdi bunlar var, bilgiye ve bilgi kaynaklarına erişim kuantum hızıyla, ancak bugünün çocukları ve gençlerinin eğitilmesinde deve hızı geçerli.

Eğitim alanında karşı karşıya kalınan sorunların sadece bize özgü olduğunu sanıyor değilim; Batılı ülkeler sorunun farkındalar ve arayış içerisindeler; bizde ise, sorunların farkındalığında da sorun var.

İş geliyor bu alanın sorumluluğunu sırtında taşıyan yetkililerde düğümleniyor.

Bakan yeni olduğu için görevini nasıl sürdüreceğiyle ilgili öngörüye kalkışma haksızlığını göze alamam; ancak yine de açıklamalarına bakıp sorunların tam farkında değilmiş, eğer farkındaysa onları kendi döneminde çözme kararlılığından uzakmış hissine kapılmadan edemiyorum.

Radikal kararlar alınması gereken bir zaman diliminden geçiyoruz ve o kararlar şimdi alınmazsa geleceğin tehditleriyle baş edemeyecek hale gelecek ülkemiz.

Galiba da öyle olacak.

Ne kadar yazık.

Yazının tamamı için tıklayınız