Figen Çoban'ı yakarak öldüren sanığın yargılandığı dava 'akıl sağlığı' raporu nedeniyle ertelendi

Figen Çoban'ı yakarak öldüren sanığın yargılandığı dava 'akıl sağlığı' raporu nedeniyle ertelendi
Muğla’da Figen Çoban’ı yakarak öldürdüğü gerekçesiyle Mehmet Emin Ata Çoban'ın yargılandığı dava, sanığın akıl sağlığının tespiti için verilen randevunun duruşmadan bir gün sonraya (20 Aralık) verilmesi nedeniyle...

Muğla’da Figen Çoban’ı yakarak öldürdüğü gerekçesiyle Mehmet Emin Ata Çoban'ın yargılandığı dava, sanığın akıl sağlığının tespiti için verilen randevunun duruşmadan bir gün sonraya (20 Aralık) verilmesi nedeniyle ertelendi.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Yeşilbağcılar Mahallesi’nde 40 yaşındaki eşi Figen Çoban’ı yakarak öldürdüğü gerekçesiyle açılan davanın üçüncü duruşması bugün Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya; Figen Çoban’ın eşi tutuklu sanık Mehmet Emin Ata Çoban, kayınbiraderi S.Ç., tutuksuz olarak yargılanan kayınvalidesi H.Ç. ile Çoban’ın ailesi katıldı. 3 Ekim’deki ikinci duruşmada; mahkeme, Figen Çoban'ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban ile kayınbiraderi S.Ç.'nin tutukluluklarının sürmesine, Mehmet Emin Ata Çoban’ın akıl sağlığının belirlenmesi için Adli Tıp’a sevkine ve üç hafta gözlem altında tutulmasına karar vermişti. Sanık Çoban’a duruşmadan 20 Aralık’a randevu verilmesi nedeniyle dava 7 Mart’a ertelendi. Figen Çoban’ın aile avukatı Kemal Ertuğrul, "İşlediği eylemin vahameti sebebiyle alabileceği en ağır cezayı alması için hiçbir şekilde indirim yapılmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

“Kadınların bu konuda bize destekleri çok önemli”

Duruşmadan sonra adliye önünde açıklama yapan Avukat Ertuğrul, sanık Çoban’ın hiçbir şekilde akıl zafiyeti dışında olmadığını düşündüklerini söyledi. Çoban’a verilecek cezada indirim yapılmaması için elinden gelen her şeyi yapacağını belirten Ertuğrul, şu ifadeleri kullandı:

“Bir şekilde zaman kazanmak, hukuki anlamda yazı tura oynamak gibi düşünüyoruz. Oradan düşündüğüm bir şekilde sonuç geldikten sonra sanıyorum savcılığın mütalaasını vermesi doğrultusunda sanığa ceza verilecektir. İşlediği eylemin vahameti sebebiyle alabileceği en ağır cezayı alması için hiçbir şekilde indirim yapılmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Mücadeleden vazgeçilmediği sürece başaracağımıza inanıyoruz. Kadınların bu konuda bize destekleri çok önemli. İnşallah bu destek hiç bitmez ve adalet gecikmeden her zaman düşündüğümüz gibi yerini bulur."

Ne olmuştu?

Yeşilbağcılar'da 21 Ocak 2023 tarihinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan S.Ç., yengesi Figen Çoban’ın öldüğü ihbarında bulunmuştu. Üzerine dökülen benzinle sonucunda öldüğü belirlenen Çoban’ın cenazesi incelemenin ardından Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. Gözaltına alınan Çoban'ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban ve kayınbiraderi S.Ç., adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcılığın talimatı üzerine şüpheliler eş Çoban, S.Ç, H.Ç. ve V.S. gözaltına alınmıştı. Zanlılardan Mehmet Emin Ata Çoban, kayınbiraderi S. Ç. ve kayınvalidesi H.Ç. çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince "kasten öldürme" suçundan tutuklanmış, V.S. ise serbest bırakılmıştı.