"Filistin'in kurtuluşu aynı zamanda feminist bir davadır"

"Filistin'in kurtuluşu aynı zamanda feminist bir davadır"
Fransa’daki birçok feminist ve LGBTİ+ örgütün ve militanın imzacısı olduğu, 19 Ekim 2023’te yayınlanan Filistin halkıyla dayanışma metninde "Gazze’de devam eden katliamı ve Filistin halkını destekleme hakkına yönelik...

Fransa’daki birçok feminist ve LGBTİ+ örgütün ve militanın imzacısı olduğu, 19 Ekim 2023’te yayınlanan Filistin halkıyla dayanışma metninde "Gazze’de devam eden katliamı ve Filistin halkını destekleme hakkına yönelik saldırıyı kınıyoruz! Filistinin kurtuluşu aynı zamanda feminist bir davadır" denildi.

5harfliler.com'dan Sina Tekin'in çevirdiği dayanışma metninde şu ifadelere yer verildi:

“Bizler Tours, Nantes, Montpellier, Rouen, Marseille, Grenoble, Bordeaux, Saint-Denis, Montreuil ve Paris’teki LGBTİ+ ve feminist militanlarız, örgütleriz.

Gazze’de devam eden katliamı ve Filistin halkını destekleme hakkına yönelik saldırıyı kınıyoruz!

Filistinin kurtuluşu aynı zamanda feminist bir davadır!

Filistin direnişinin silahlı örgütleri ve Hamas tarafından yürütülen saldırıdan iki hafta sonra, İsrail Devleti Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor ve ölümcül bir kara saldırısına hazırlanıyor. 7 Ekim cumartesi gününden bu yana, 3,785’ten fazla Filistinli hayatını kaybetti ancak planlanan saldırı Gazze’deki durumu daha da kötüsüne doğru sonsuza kadar değiştirebilir.

Israil hükümeti, ölümcül projesini meşrulaştırmak için kendisini Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği eylemde çok sayıda sivilin öldürülmesine yaslıyor. İsrailli sivilleri hedef alan tüm saldırıları kınadığımız gibi, bunları da kınıyoruz, ancak bunlar hiçbir şekilde Filistin halkının katledilmesini haklı göstermez ve bütün bu şiddetin kökeninde Filistin’de 75 yıldır süren sömürgeci durumun olduğunu unutturamaz.

Israil Devleti soykırım söylemlerini arttırırken, yolları ve tıbbi araçları bombalayıp Gazzelilere güneye doğru kaçmalarını emrederken, Batılı devletlerin geniş desteğinden faydalanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya devlet başkanları bazılarının şimdiden soykırım olarak nitelendirdiği şeye yeşil ışık yakıp “İsrail’in kendini savunma hakkı”nda ısrar ediyorlar.

Aynı zamanda, Almanya gibi Fransa’da da Filistin halkına yönelik her türlü destek kriminalize ediliyor. Geçtiğimiz günlerde, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Filistin yanlısı her tutumu terörizme ve Hamas’a destekle bir tutarak, bu konuda görüşlerini ifade eden kurumlara karşı cezai işlemler başlatma ve hatta feshetme sözü verdi ve Filistin halkıyla dayanışma gösterilerini yasakladı.[ii] Bu, Bakan’ın İsrail Devletine yönelik eleştirileri skandal bir biçimde antisemitizmle karıştırmakta tereddüt etmediğini gösteren bir saldırıdır.

Bugün, LGBTİ+ ve feminist örgütler ve militanlar olarak, Filistin halkına desteğimizi yineliyoruz ve Mayıs 2021’de Palestinian Feminist Collective tarafından yapılan çağrıyı tekrar ediyoruz: “Filistin feminist bir meseledir. Yaşamı destekliyoruz ve tüm dünyadaki feministlerden Filistin’in kurtuluşu için seslerini yükseltmelerini, örgütlenmelerini ve mücadeleye katılmalarını talep ediyoruz.”

Ayrıca, Filistinli kadınların davası için mücadelesini anlatmak üzere Fransa’da bulunduğu sırada Darmanin’in talebi üzerine kısa süre önce tutuklanan ve daha sonra Gazze’ye sınırdışı edilmek üzere ev hapsine alınan Filistin kurtuluşundan feminist militan Mariam Abu Daqqa’ya da tam desteğimizi ifade ediyoruz.

Patriyarkaya karşı mücadele, baskının her türüne karşı mücadele anlamına gelir ve feminizmimizi emperyalizme, sömürgeciliğe, ırka dayalı ayrıştırmaya, apartheid’a karşı savaşan kadınların mücadelelerinin mirasına yerleştirmek bizim siyasi görevimizdir. Bugün bu, Filistin halkını, onun kendi kaderini tayin hakkını koşulsuz olarak desteklemek ve Filistin ile dayanışma hakkını talep etmek anlamına geliyor."

İlk imzacılar (örgütler):

AG féministe Gironde, AG féministe Marseille 8 mars, AG féministe Paris Banlieues, Ankh, Assemblée féministe Montreuil, Assemblée féministe transnationale, Collages féminicides Paris, Collages féministes Rouen, Collectif lillois des luttes féministes, Collectif local NousToutes33, Comité local NousToutes27, Collectif Trans En Finistère Sud, Collereuses de Saint-Etienne, Comité local Nous Toutes Paris 5-6-7, Comité local Nous Toutes Paris 15-16, Comité local Nous Toutes Paris 9-10-18, Coordination contre les violence de genre Montpellier, Du Pain et Des Roses, FièrEs, Fransgenre, Féministes révolutionnaires, Féministes Révolutionnaires Nantes, Groupe féministe Fougères, Groupe d’action féministe de Rouen, Inverti-es, La Bulle IDF, accueil d’enfants autogéré, La Grenade (Metz), La Sève, Ile-de-France, Les Ourses à plumes, Lesbiennes contre le patriarcat (Lyon), Noustoustes38, Organisation de la solidarité trans, Pride des banlieues, Trans’Gressif (Metz), Wassla, XY Média

İlk imzacılar (kişiler):

Aurore Koechlin (sosyolog, antikapitalist ve feminist militan), Aurélia Michel (tarihçi), Daria Saburova (araştırmacı, militan, Ukrayna ile Avrupa Dayanışma ağından), Didier Lestrade (Act Up-Paris ve Têtu’nun kurucu ortağı, gazeteci, yazar), Eva-Luna Tholancedoula (feminist ve queer militan), Iman Troumani (vergi analisti), Janis Sahraoui (sanatçı), Jasmine Mokrim (araştırmacı ve transfeminist militan), Jena Pham Selle (militan sanatçı, Nos Voix Trans ve NRE.fm’den), Louie Vellas (trans militan), Louise Morel (yazar), Louz (sömürgecilik karşıtı ve feminist militan), Michaela Danjé (yazar, Cases Rebelles kolektifinin üyesi), Racha Belmehdi (feminist yazar), Sacha Yaropolskaya (gazeteci, Du Paien et Des Roses’da militan), Servane Diaferia-Acevedo Reyes (Feminist militan, kolektif feminist La Grenade’ın kurucusu), Tal Madesta (gazeteci ve yazar)”

[i] Metnin Fransızca aslına Assemblée féministe paros-banlieue instagram hesabından erişmek mümkün.

[ii] İçişleri Bakanı Darmanin’in valilere Filistin’e destek gösterilerini yasaklama çağrısı yapmasının ardından Filistinli sivil toplum kuruluşları konuyu yargıya taşıdı. Geçtiğimiz günlerde Danıştay’dan bu gösterilerin sistematik biçimde yasaklanamayacağına dair bir karar çıktı.