FITCH ABD’nin kredi notunu düşürdü

FITCH ABD’nin kredi notunu düşürdü
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin kredi not görünümünü ‘Durağan’dan ‘Negatif’e çevirdi. Not açıklamasında ABD’nin kamu finansmanındaki bozulma ve inandırıcı bir mali konsolidasyon planı bulunmamasının...

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD’nin kredi not görünümünü ‘Durağan’dan ‘Negatif’e çevirdi. Not açıklamasında ABD’nin kamu finansmanındaki bozulma ve inandırıcı bir mali konsolidasyon planı bulunmamasının altını çizen Fitch, ülke notunu değiştirmeyerek ‘AAA’ seviyesinde bıraktı.

Bu durum, Washington’un pandeminin ekonomik etkileriyle mücadelede daha fazla harcama yapmayı değerlendirdiği bir dönemde, kötüleşen kamu maliyesine dikkat çekiyor.
Fitch’in değerlendirmesinde “Yüksek mali açık ve borç, Koronavirüsün neden olduğu büyük ekonomik şok öncesinde orta vadeli bir yükseliş patikası izliyordu. ABD’nin geleneksel kredi gücü aşınmaya başladı” ifadelerine yer verdi.
ABD’de işsizlik yükseldi ve ekonomi gelmiş geçmiş en kötü çeyreklik performansını gösterdi. Pandeminin etkisiyle dünyanın en büyük ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 32.9 küçüldü. Koronavirüs birçok eyalette hala hızlı bir şekilde yayılırken, görünüm üzerindeki etkisi de devam edecek gibi görünüyor.
Kongre’nin desteği ABD ekonomisinin son aylarda su üzerinde kalmasını sağlamıştı. Ancak bundan sonraki adımlar toparlanma patikasının belirlenmesi yönünden kritik önemde olacak. Ek 600 dolarlık haftalık işsizlik hakkı gibi hayati önemdeki tedbirlerin süresi doluyor. Ancak yasa yapıcılar yeni bir teşvik paketi konusunda pek fazla ilerleyebilmiş değiller.
Yeni tedbirler üzerinde anlaşılması durumunda ise, bu kez, ekonominin desteklenmesinin yanında ülkenin borç yükü artacak ve Fitch’in dikkat çektiği mali açık büyüyecek. Bununla birlikte Kongre’de paket üzerinde anlaşma olacağına dair herhangi bir sinyal henüz yok.