GATA’nın bahçesine “kaçak cami” iddiası

GATA’nın bahçesine “kaçak cami” iddiası
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilen ve Türkiye’nin en köklü sağlık kuruluşlarından biri olan İstanbul Haydarpaşa’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin...

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilen ve Türkiye’nin en köklü sağlık kuruluşlarından biri olan İstanbul Haydarpaşa’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA) bahçesinde ruhsatsız cami yapıldığı iddia edildi.

Halktv.com.tr’den Yurdagül Uygun’un haberine göre, Sultan Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde yer alan cami inşaatının girişine ruhsat asılmadı. Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Nasrettin Özkaya, söz konusu alanın eğitim ve sağlık amaçlı alan olduğunu belirterek, caminin ‘kaçak yapıldığını’ ileri sürdü. Bölgeye sadece eğitim amaçlı üniteler yapılabileceğini, diğer her türlü imara kapalı olduğunu anlatan Özkaya, “Cami ruhsatsız yapılıyor” diye konuştu.

“BİZİM İLGİMİZ YOK”

Abdülhamit Han Hastanesi Başhekimi Ali Rıza Odabaş, arazinin rektörlüğe ait olduğunu kaydederek, cami yapımıyla hastanenin ilgisi olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili aranan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Cevdet Erdöl, her şeyin yasal olduğunu söyleyerek, cami ruhsatının inşaat alanına asılmadığını, kaçak yapıldığı iddiasına ilişkin ise “Uygun değilim. Konuşamayacağım” dedi. Erdöl, “Ne zaman arayalım” yönündeki soruya ise “Bir daha aramayın” sözlerini yineleyerek görüşmeyi sonlandırdı.

AKP’Lİ BAŞKAN: BELGELERİ NİYE VERELİM

AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise, önce inşaatın izinli ve yasal olduğunu, belgileri ulaştıracağını belirtti. Ancak daha sonra arayarak, “Koruma kurulu onaylı ve bizden ruhsatlı... Tarihi eser göründüğü için koruma kurulu onayı da var” demekle yetindi. Ruhsat ve izin belgeleri hatırlatıldığında ise, “Belgeleri biz neden size verelim ki siz ilgilisinden isteyebilirsiniz, bizdeki durum; söz konusu proje kurul onaylı ve ruhsatlıdır” dedi.

GATA’DA RANT KOKUSU

GATA’nın adı “Sultan Abdülhamid Han” olarak değiştirilirken, toplam 117 bin metrekarelik alan ‘askeri statü’den çıkarılmıştı. Aynı zamanda tarihi alan olarak da geçen söz konusu bölge 2019’da yapılaşmaya açılmış, ‘yükseköğretim’ ve ‘sağlık tesisi’ olarak ikiye bölünmüştü. Üsküdar Belediyesi’nin de imar planına göre, bölge ‘sağlık tesisi alanı’ olarak görülüyor.