GATES Endüstriyel Metal fabrikasında 12 günlük grev sona erdi: İşçiler kazandı

GATES Endüstriyel Metal fabrikasında 12 günlük grev sona erdi: İşçiler kazandı
İzmir Gaziemir’de yer alan Ege Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Amerikan sermayeli GATES Endüstriyel Metal fabrikasında TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 8 Mart’ta greve çıkan işçiler, patronun taleplerini...
İzmir Gaziemir’de yer alan Ege Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Amerikan sermayeli GATES Endüstriyel Metal fabrikasında TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 8 Mart’ta greve çıkan işçiler, patronun taleplerini büyük oranda kabul etmesi üzerine 12 günlük grevin sonunda kazanımla greve son verdi.

Yüzde 105 zam ve 3 ikramiye

Evrensel'in haberine göre, DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu ve 350 işçinin çalıştığı iş yerinde, patronun yüzde 65 zam oranını kabul etmeyen işçiler grev kararı alarak 8 Mart’ta greve çıkmıştı. Grev süreci içerisinde patronun Çalışma Bakanlığı'na başvurarak grevi erteletme girişiminde bulunduğu açıklanmıştı. Bu girişime sendikanın tepki göstermesi üzerine Çalışma Bakanlığında GATES işvereniyle yapılan görüşmeler sonucunda işçilerin talepleri büyük oranda kabul edildi. Ocak 2024 ayı itibariyle ortalama işçi ücretlerinde yüzde 105 artış ve yılda 3 ikramiye kazanımlar arasında yer aldı.

''Kararlı bir tutum ortaya koydunuz''

Fabrika önünde Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, genel merkez ve şube yöneticilerinin de katılımıyla yapılan basın açıklamasında grevin başarıyla ve kazanımla sonlandırıldığı ifade edildi. Atar yaptığı açıklamada işçilerin grevi kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, “Alnımızın terinin karşılığını almak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız diye kararlı bir tutum ortaya koydunuz. Grevimiz dün gece anlaşmayla sona erdi ve o zamana kadar bütün yapmış oldukları girişimlere rağmen bir tek çivi bile sökemediler. İçinizden bir kişiyi dahi vermediniz, bu tarihi zaferdir” diyerek işçilere teşekkür etti.

Yapılan açıklamada sözleşme maddeleri şöyle sıralandı:

- 2024 Ocak ayı için ortalamada işçi ücretlerine yüzde 105 zam

- 2024 ikinci 6 ay için enflasyon oranında zam

- 2025 Ocak ayı için asgari ücret korumalı enflasyon +4 refah payı eklemeli zam

- 2025 son 6 ay için enflasyon +4 zam

- Yılda bir ücret tutarında 3 ikramiye

- 2025 Ocak ayında başlamak suretiyle tamamlayıcı sağlık sigortası

- Başlangıç zam biçimi seyyanen 52,5 TL + yıllık 2 TL kıdem

- Sosyal haklara yüzde 140 zam