Nur Erdem Özeren

Nur Erdem Özeren

Geleceğin Meslekleri mi, Geleceğin İnsanı mı?

Artık bilgi, 4 yılda öğrenip ömür boyu kullanılamayacak kadar fazla.
O nedenle de, bilmek değil, uygulayabilmek gerekiyor.
Uygulayabilen olmak için de, sevdiğiniz, istediğiniz ve yapabildiğiniz işleri mesleğe dönüştürmeniz avantaj olacaktır.
O nedenle de, geleceğin mesleğinden daha önemlisi geleceğin insanı olmak!
Geleceğin insanı olma yolunda, iş garantili ya da geleceğin mesleği olduğunu düşündüğünüz bölümleri seçmek yerine yapmak isteyebileceğiniz işe göre, ilgi alanınıza göre seçim yapmanız için size bölümleri anlatmaya çalışacağız.

Yurt Dışına Açılan Mesleklerle İlgili Kısa Bilgi
Gençlerin gözü yurt dışında. Ancak eğitim için yurt dışına çıkma maliyetlerini karşılamak zor. Bu nedenle birçok genç de yurt dışında iş imkanının olduğu alanları öncelikli tercih ediyor.
Yurt dışında çalışma deyince akla ilk gelen Bilişim sektöründeki işler. Oysa yurt dışında çalışmak için, Tıp ve Hukuk gibi Türkiye diplomasının geçerliliği için diploma denkliği ve benzeri kriterler gerekmeyen birçok alan mevcut.
Ancak her şeyden önce yabancı dil bilmeden mezun olduğunuzda yurt dışında iş bulmanın zor olduğunun altını çizelim. Üniversiteyi bitirmeden yabancı dil konusunu, özellikle de İngilizce’yi çözmelisiniz.

Her Bölüm İçin Kısa Değerlendirme
Bugün Türkiye’de bulunan birçok bölümü farklı açılardan ele almaya çalışacağız. Tıp gibi, Hukuk gibi, öğretmenlik gibi çok bilindiği düşünülen bölümleri hariç tutarak.
Kiminin pandemide önemi arttı, kimi iş bulunamaz diye düşünülse de iş dünyası ihtiyaç duyuyor, kimi yurt dışında çalışmak daha kolay, kimi pandemi sonrası önemi arttı
Unutmamak gerekiyor, her bölümden mezuna ihtiyaç var. Ancak her mezuna değil, donanımlı, yetkinliklerini geliştiren mezunlara…

Tarım ve Su Ürünleri
Ülkemizde üniversite mezunu gençlerin pek ilgi göstermediği tarım sektörünün, kısıtlı alandaki topraktan daha yüksek verim almak isteyen gelişmiş ülkelerde her geçen gün önemi artıyor.
Tüm dünyada gıda krizi kapıda! Temiz ve erişilebilir gıdanın önemini daha da iyi anladık.
Türkiye’de tarımdan, hayvancılıktan ve su ürünlerinden geçimini sağlayan 6 milyona yakın insan var
Dünya çapında gıda arzının talebi karşılayamadığı yıllara girdik. Çok yakın gelecekte önemini çok daha iyi anlayacağız. Türkiye gibi toprağı çok verimli bir ülkede de gelecekte tarımın önemi her gün artacak. Tarımda eğitimli insanlara ihtiyaç var.
Gıda Mühendisliği
Çalışan kadın sayısı arttıkça restoranların ve evde pratik gıda ihtiyacının arttığı bir Türkiye’de, gıda üretimi yapan tesisler her geçen gün artıyor
Moleküler Biyoloji Genetik
Türkiye’de iş imkanı yok dense de, ne yazık ki her geçen gün ihtiyacın arttığı alanlar var
Kanser araştırma merkezleri, her kanser kişiye özel, tedavisi de kişiye özel, teşhisi için de Moleküler Biyoloji mezunlarına ihtiyaç var.
Tüp bebek merkezlerine olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor, kişiye özel tedavi yöntemleri için Moleküler Biyoloji mezunlarına ihtiyaç var.
Kimya
Kimya mezunları yalnızca laboratuvarda çalışmıyor. İnsan vücuduyla temas eden tek kimyasal da ilaçlar değil.
Türkiye’de büyüyen Temizlik ve Kozmetik ürünleri üretimi Kimya mezunlarına ihtiyaç duyuyor
Kimya ve Malzeme Bilimi Mühendislikleri
Gelişmiş ülkelerde önemi artan bir başka alan, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık konuları nedeniyle her türlü üretimin temelindeki kimya ve dolayısıyla malzeme bilimi.
Hem Kimya hem de Metalurji ve Malzeme Bilimi üretimde her yerde ihtiyaç
Harita Mühendisliği
Türkiye’nin her şehrinde çalışma imkanı olan, kendi işini yapmak isteyen ve sadece ofiste sıkılacağını düşünen gençler için uygun bir bölüm Harita Mühendisliği
Jeoloji – Jeofizik Mühendisliği
Sürdürülebilir enerji kaynaklarının ve enerjinin önemi artarken, Makine Mühendisleri ve Jeoloji mühendislerine ihtiyaç da her geçen gün artıyor
Makine, Elektrik, Elektronik Mühendislikleri
Türkiye’de üretim sektöründe 5,5 milyon kişi çalışıyor, ancak çoğunlukla işçi ya da kolay kolay bulunamayan ara eleman, tekniker seviyesinde. Oysa teknolojinin gelişimi ile gelişmiş ülkelerde üretimde nitelikli personel ihtiyacı yüksek.
Mimarlık ve İnşaat
Türkiye’de son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan daralma algısı nedeniyle talebin azaldığı bu bölümlerin mezunlarına bir dönem Libya, Irak gibi Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da gelişen ülkelerden talep vardı. Son yıllarda ise özellikle Türki Cumhuriyetlerde hızlı gelişmenin etkisi ile inşaat sektöründe iş fırsatları yüksek.
Endüstriyel Tasarım
Üretim ve tüketim arttıkça, kullanışlılık, verimlilik ve estetik önemi artıyor. Özellikle mobilya sektöründe ve mağazacılıkta Endüstriyel Tasarım mezunlarına ihtiyaç artıyor
Tasarım Programları
Dijitalleştikçe herkesin aklına ilk olarak Bilgisayar ve Yazılım geliyor.
Oysa dijitalleşme arttıkça, tüm dijital öğelerin önünde gördüğümüz tasarımların da önemi arttı.
Yazılımın olduğu her yerde tasarıma da ihtiyaç olacak.
Üstelik gördüğümüz görsel sayısı arttıkça, iyi tasarımların öne çıkma ihtimali de artıyor. Bu alanda hangi üniversiteden diploma aldığınızdan çok ortaya çıkardığınız işler önemli olduğundan, yabancı dil konusunu çözen tasarımcıların tüm dünyada iş bulması mümkün.
Video ve Animasyon
Birbirine çok yakın bu iki alan, biz dijitalleştikçe ve iletişim online mecralara kaydıkça daha önemli hale geldi.
Artık TV ve Sinema kadar önemli bir iletişim kanalı olan dijital dünyada, video prodüksiyonu iyi yapan ve animasyon kullanabilen kişilerin önemi artacak!
Reklam çekimleri her geçen gün artıyor, youtube her gün büyüyor, videonun ve hareketli görsellerin önemi artıyor
Üstelik Metaverse dediğimiz dünya için hem tasarımcılara hem animasyon yapabilen kişilere hem de video üreticilere ihtiyaç olacak!
İçerik Üretimi, Metin Yazarlığı
Görsel dünya gelişirken, haber ve iletişim kanallarında da üretilen içerikler her geçen gün artıyor. Artık her şirketin kendi gazetesi, kendi dergisi var; Sosyal Medya Hesapları ve Web Siteleri!
Bu kanallarda içerik üretecek, düzgün metin yazacak, Türkçe ve Yabancı Dil bilgisine sahip kişilere ihtiyaç artıyor!

Türk ve Yabancı Dil – Edebiyat Bölümleri
Öğretmen olamazsa başka iş bulamaz denen bölümümüze olan ihtiyaç aslında çok yüksek
Çift dil bilen mezunlar olarak tüm dil ve edebiyat mezunları içerik üretimi ve metin yazarlığı alanında iş bulabilirler
İletişim, Halkla İlişkiler
Halkla İlişkiler deyince akla gelen belediyeler ve hastaneler
Oysa her şirketin hedef kitlesi ile iletişimi için stratejiye, her stratejinin uygulanmasında bilirkişilere ihtiyaç var
Üstelik networking ve iletişimin önemi arttıkça artan organizasyonların profesyonel ellere bırakılmasına ihtiyaç var
Sosyoloji
Aldığı eğitime en uygun iş alanlarından biri, STK kariyeri!
Ayrıca (Ne yazık ki her girenin hayali) Psikoloji’ye geçmeden de insanlarla ilgili iş yapabilirler: Pazarlama ve İletişim
Pazar araştırmaları yalnızca seçim dönemlerinde olmuyor, Sosyoloji mezunları pazar araştırmaları ile markaların ihtiyaçlarına uygun donanımla mezun olursa iş fırsatları artıyor
İşletme ile ÇAP, yan dal ya da yüksek lisans ise, kariyer yolunda kolaylaştırıcı
İstatistik ve Veri Bilimi
Bilişimle ilişkili gelişen ve önemi artan bir başka alan veri bilimi ve istatistik. Büyük veri deyince herkesin ilgisini çeken ancak istatistik ya da matematik denince uzak durulan bu alanda gelecekte daha çok istihdam olanağı olacak.
İşletme
Türkiye’de 1 milyondan fazla şirket var, her şirketin İşletme mezununa ihtiyacı var
Üstelik, inanamayacaksınız ama gençler, ABD’de lisans programlarının 4’te 1’ine yakını İşletme!
Türkiye’de çok sayıda diploma sahibi vasıfsız mezun olması nedeniyle pek talep görmeyen bu iki alandan mezun olan ve Türkiye’de uluslararası şirketlerde kariyer yaparak yurt dışında çalışmaya başlayanların oranı her geçen gün artıyor.
Girişimci olmak isteyenlerin de bilmesi gereken bu geniş alana ihtiyaç bitmiyor, yeter ki tecrübe kazan ve donanımını arttır
Ekonomi, Finans
İşletme gibi her şirketin ihtiyacı, ancak 10 ve üzeri çalışanı olan şirketler çok daha fazla ihtiyaç duyuyor.
Her geçen gün ekonominin ve finansın öneminin arttığını her gün deneyimlemiyor muyuz?
Lojistik
Pandemi yalnızca dijital dünyayı tetiklemedi, evlere kapanan ve kırsala kaçan insanlarla yaşam biçimimizi değiştirdi.
Üstüne E ticaret büyüdü. Başlangıcı dijitalde olsa da, sonlanması lojistik ile oluyor. E ticaret şirketleri ya kendi bünyelerinde ya da hizmet alarak lojistik yatırımlarını arttırıyor.
Her ne kadar sahada eğitim ihtiyacı olmadan çalışmak mümkün olsa da, sektörün eğitimli insan kaynağına ihtiyacı sürekli artıyor.
Ayrıca Lojistik sektöründe yurt dışında kariyer fırsatlarının olduğunu da söyleyebiliriz.
Bunu aynı zamanda havacılık ve denizcilik sektöründe de fırsat olarak görmek mümkün, bu alanda da son yıllarda yurt dışında çalışan çok sayıda TC vatandaşı var.
Uluslararası Ticaret
Son yıllarda dünyada her geçen gün daha fazla kalkan sınırların etkisi ile Lojistik gibi önemi artan bir başka alan dış ticaret. Bu alanda tüm dünya işyeri!
Pandemi dünyada sınırların kalktığını bir kez daha herkese gösterdi. Dış ticaret konusu her geçen gün büyürken, dünyanın ortak sorunlarına ortak çözümler üretmek için birçok konuda sınırları kaldırdığını da gördük. Gelecekte de önemi ve iş hacmi artacak bir alan dış ticaret.
Aman dikkat, bu bölümler genellikle Türkçe, İngilizce’yi ihmal etmeden mezun olun
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası Ticaret ile karıştırılan, İşletme mezunlarının yaptığı işlere yönelen, adında “ilişki” var diye iletişim ile ilgili olduğu düşünülen Uluslararası İlişkiler mezunlarının çok azı Dışişleri’nde çalışabiliyor
Oysa ulusal ve uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarında da proje yönetimi işleri onlar için harika fırsatlar barındırıyor
Dikkat! Yabancı dil eğitimi çoğu programda yok
Tarih, Arkeoloji, Coğrafya – Turizmin temeli
Turizm yalnızca Ege ve Akdeniz’de 5 yıldızlı otellerde mi?
Tarih Turizmi gerek yerli gerek yabancı turistler için Türkiye’de her geçen gün gelişiyor, Tarih ve Arkeoloji gibi bölüm mezunları için fırsatlar artıyor
Önemli Not: Yabancı dil bilgisi önemli!
Turizm (Seyahat, Restoran, Eğlence)
Türkiye’de üniversitelerde kontenjanlarını doldurmakta zorlanan Turizm bölümlerinde eğitimli kişilerin kariyer yapması oldukça kolay. Henüz 40’lı yaşlarının başında örneğin Rusya’da bir şirkette (5 yıldızlı otelde) Genel Müdür olma fırsatı kaç bölümde var ki?
Türkiye’nin dış ticareti için en önemli gelir kaynaklarından Turizm sektöründe özellikle yabancı dil bilen ve iletişimi kuvvetli gençlerin iş bulma ve para kazanma sorunu yaşaması imkansıza yakın
Spor ve Sağlıklı Beslenme
Pandemi hepimize sporu izlemekten fazlasını yapmamız gerektiğini öğretti. Gelecekte de sağlıklı yaşamla ilgili girişimler artacak ve gerek beslenme gerek egzersiz konusunda dünya çapında daha bilinçli insan sayısı artacak.
Ruh Sağlığı
Psikolog ihtiyacının herkes için çok normal olduğunu ve tüm konularda olmasa bile bazı konularda psikolojik danışmanlığın online alınabileceğini herkes görmüş oldu.
Gelecekte Ruh Sağlığı hizmetlerinin, bugün tüm okullarda olduğu gibi ve sağlık sektöründe olduğu gibi devlet tarafından karşılanacağı günleri görmeye çok uzak değiliz.
Türkiye’de de talebi oldukça yüksek olan Psikoloji alanında iyi eğitim almış ve alanda en çok çalışmanın yapıldığı ABD’de kariyer yapan çokça mezun görmek mümkün olabilir.
Altını çizelim, Psikoloji mezunu olmak demek Klinik Psikolog olmak, terapi yapmak demek değil. 30 civarı alt daldan yalnızca biri.

Ne Okusam Ne Olsam – Alternatif Yaratma
Popüler alanlara yalnızca popüler bölümlerden gidilmiyor. Alternatif üretmek istiyorsanız, bölümleri iyi anlayıp, hangi iş yapma motivasyonu ile hangi bölümlere gidebileceğinizi bu yazımızda görebilirsiniz.
Örneğin, amacın insanlara yardım etmekse, Doktor olarak da, Hemşire olarak da, Kariyer Danışmanı olarak da, Öğretmen olarak da, İNSANLARA YARDIM EDEBİLİRSİN!
Ya da;
Üretmeyi, ortaya somut, elle tutulur ya da gözle görülür bir ürün çıkarmayı seviyor ve yapabiliyorsan, Makine Mühendisi mi Gıda Mühendisi mi olduğunun pek bir önemi yok. Hatta mesela Kimya dersini seviyorsan ve Kimya ile üretim isteğini birleştirdiğinde Gıda, Kimya, Çevre, Metalurji, bölüm fark etmez.
Ya da,
Tasarım gözün var ve tasarım yapmayı seviyorsan. Gastronomi okuduğunda da, Animasyon okuduğunda da, Endüstriyel Tasarım okuduğunda da yapacağın iş tasarım ve somut bir ürün ortaya koymak.
Ya da,
Organize etmeyi, sistem kurmayı seviyorsan, Endüstri Mühendisliği’nden de, İktisat’tan da, İşletme’den de, Lojistik’ten de mezun olduğunda yapacağın “İŞ” benzer olacak.
Ya da,
Veri analizi seviyorsan, Endüstri de okuyabilirsin, Yönetim Bilişim Sistemleri de, İstatistik de, Matematik de, İktisat da.
Bir de yanlış algılar var.
Siyasete atılmak istiyorsan Siyaset Bilimi değil Sosyoloji oku ama siyasetçi olmak bir meslek değil, o bir STK işi aslında.
Haksızlığa dayanamamak her normal insanın sahip olması gereken özellik, Hukuk okumak zorunda değilsin. Hele “ağzım laf yapıyor” diye seçeceğin bölüm Hukuk değil, mümkünse İşletme ya da Halkla İlişkiler üzerinden iletişim ile ilgili işler hatta Turizm.
“Arkadaşlarının dert ortağı”sın diye de Psikoloji okuma, terapist olan Psikolog oranı % 20 bile değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nur Erdem Özeren Arşivi