Gelecek yıl en çok ne tip uygulamalar göreceğiz?

Geçen hafta Apple tasarım ödüllerini dağıttı. Bu ödüller her yıl özellikle yenilikçi tasarımlara sahip uygulamalara veriliyor. Bu nedenle de özellikle yazılım dünyası ve uygulama takibi yapan teknoloji takipçileri açısından oldukça önemli.


Aslında genel yaklaşıma bakılırsa geçen yıl ve bu yıl ödüller birbirlerini takip ettiler. Geçen yıl da fotoğraf çekimi ile ilgili bir uygulama, bir 3D grafikli oyun, bir de yenilikçi bir oyun tasarımı almıştı. Yalnız bu yılın fotoğraf uygulaması, çekim değil çekimden sonra için. Darkroom…. Adından da anlaşılacağı gibi çekim sonrası fotoğraf ve video düzenleyicisi. Uygulama bir servis olarak çalışıyor. Daha açılışta aylık senelik üyelikleri var. Ancak birden fazla resimde uygulama yapma Batch özelliği var. Uygulamanın ikonunu bile istediğiniz şekilde değiştirme imkanı var. Arayüzü oldukça anlaşılır ve kolay uygulanır.


iPad’de çalışan bir uygulama Looom, animasyon alanında ödül almış. Yıllar önce haber takip ve RSS okuma uygulaması Flipboard yüzünden ilk iPad’imi almıştım. Her ne kadar çok takip ettiğim bir konu olmasa da uygulamanın izlediğim videoları bana bu uygulamanın da yeni bir iPad almaya kadar beni götüreceği hissindeyim.
İlginç tasarım öğeleri barındıran bir oyun ise ödül alan üçüncü uygulama. Sayonara Wild Hearts yenilikçi bir tasarıma sahip. Oyunu oynarken hem müzik hem de görselleri ile sizi biryerden başka bir yere taşıyor.
Son çıkan iPad ile, Apple evreninde bilgisayar destekli çizim dünyası ön plana çıkmaya başladı. Shapr 3D CAD tam da böyle bir dünyanın ürünü. Üç boyutlu çizim işini kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Çok keyifli bir oyun olan Sky: Children of the light da bu sene ödül alan oyunlar arasında. Oyun alanında ödül alan Song of Bloom ve Where Cards Fall gibi farklı bakış açıları olan bir diğer oyun.


Bu kadar oyunun arasında ilginç bir de uygulama var. Apple Pencil veya elinizle çizdiğiniz notaları okuyup en uygun şekilde nota kağıtlarına dönüştüren StaffPad. Her yıl ödül alan uygulamaların tabii ki bir amacı var. Aslında bu uygulamalar Apple’ın gelecek yıl gideceği yönü gösteriyor. Mesela Shapr 3D uygulaması bende acaba Apple bir 3D yazıcı çıkarma yoluna gider mi hissini uyandırdı? Bu belki de böyle bir yolun başlangıcı…
Ne dersiniz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi