Gençlerin siyasi tutuklular konusundaki görüşlerinde çarpıcı sonuç: Yüzde 46’sı Demirtaş’ın cezaevinde olmasını “haklı” buldu

Gençlerin siyasi tutuklular konusundaki görüşlerinde çarpıcı sonuç: Yüzde 46’sı Demirtaş’ın cezaevinde olmasını “haklı” buldu
Go-For ve KONDA’nın, gençlerin politik tercihleri,  toplumsam değişime olan yaklaşımları, siyasi tutuklular konularında görüşlerinin mercek altına aldığı rapor yayımlandı. Raporda gençlerin siyasi tutuklulara karşı yaklaşımı...
Go-For ve KONDA’nın, gençlerin politik tercihleri,  toplumsam değişime olan yaklaşımları, siyasi tutuklular konularında görüşlerinin mercek altına aldığı rapor yayımlandı. Raporda gençlerin siyasi tutuklulara karşı yaklaşımı konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Birkan Cantürk

Go-For ve KONDA’nın hazırladığı, gençlerin oy eğilimleri, örgütlenmeye dair tutumları, toplumsal değişime olan yaklaşımları, genç işsizliği ile siyasi tutuklular konularında görüşlerini mercek altına aldığı rapordan dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

Türkiye genelinde 18-30 yaş aralığındaki gençlerle yapılan ankette öne çıkan başlıklar arasında gençlerin siyasi tutuklulara karşı yaklaşımı yer alıyor.

Gençler siyasi tutuklularla ilgili ne düşünüyor?

HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi Davası hükümlüleri Osman Kavala ve Can Atalay ile ilgili cevaplar da raporun önemli detayları arasında yer aldı.

Gençlerin yüzde 46'sı Demirtaş'ın tutukluluğunu haklı buluyor

Rapordaki en keskin sonuçlar Demirtaş’ın tutukluluğuna verilen yanıtlarda oldu.

Rapora göre gençlerin yüzde 46’sı "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve terör örgütü üyesi olmak" suçlamalarıyla tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde olmasını haklı buluyor. Demirtaş'ın tutukluluğunu “kesinlikle haksız” bulanların oranı ise yüzde 19'da kaldı.

Sadece DEM Parti ve Türkiye İşçi Partisi seçmenleri arasında Demirtaş’ın tutukluluk kararını haksız bulanların oranının daha yüksek olması ise dikkat çekti.

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi

Rapora göre, gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda; yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının desteklerken, yüzde 35’i kararı hukuksuz bulduğuna kanaat getirdi.

Gezi Davası tutuklularından Osman Kavala'nın cezaevinde tutulması ise gençlerin yüzde 35'i tarafından destekleniyor. Gençlerin yüzde 37’si fikir belirtmezken yüzde 28’i kararın haksız olduğunu ifade ediyor.