AB, deniz güvenliği projesinde yeni bir adım attı

AB, deniz güvenliği projesinde yeni bir adım attı
Avrupa Komisyonu, AB Kritik Deniz Rotaları (CRIMARIO) projesinin üçüncü aşamasını başlattığını açıkladı. Proje, Hint-Pasifik'in ötesine uzanarak Orta ve Latin Amerika ile Karayipler'i de kapsayacak.

(ANKARA) - Avrupa Komisyonu, AB Kritik Deniz Rotaları (CRIMARIO) projesinin üçüncü aşamasının başladığını duyurdu. Yeni dönemde bu proje, Hint-Pasifik'in sınırlarını aşarak Orta ve Latin Amerika ile Karayipler'i de içine alacak.

Avrupa Komisyonu, bugün yaptığı açıklamada, AB deniz güvenliği ve emniyetini artırmak amacıyla CRIMARIO projesinin yeni aşamasının başlatıldığını belirtti. Bu yeni aşama, projenin coğrafi kapsamını Hint-Pasifik bölümünün ötesine taşıyarak Orta ve Latin Amerika'yı, ayrıca potansiyel olarak Karayipler'i kapsayacak şekilde genişletecek.

Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan bilgilere göre, projeye dair bazı önemli noktalar paylaşılmıştır:

"CRIMARIO, arama-kurtarma, kaçakçılıkla mücadele veya çevresel olaylara müdahale gibi operasyonel senaryoları simüle eden düzenli deniz tatbikatları düzenler. Bu tatbikatlar, standart operasyon prosedürlerini test eder, kapasite boşluklarını belirler ve komşu ülkeler arasında güven inşa eder ki bu, başarılı bir ortak deniz operasyonu için kritik bir unsurdur.

CRIMARIO'nun üçüncü aşaması, IORIS'in Denizcilik İş birliği, Koordinasyon ve İletişim (MARCO³) kabiliyetlerini daha da geliştirecek. Bu sayede platform, daha geniş kapsamlı deniz operasyonlarını destekleyebilecek hale gelecek.

Önümüzdeki 30 ay boyunca CRIMARIO, limanlar, deniz taşımacılığı, balıkçılık, korsanlıkla mücadele ve arama-kurtarma gibi belirli operasyonel ihtiyaçlara göre uyarlanmış IORIS sürümlerini devreye alacak. Her sürüm, kullanıcı dostu arayüzler, özel araçlar, dijital formlar ve harita katmanlarıyla donatılacak."

2019'dan beri süregeldiği belirtilen CRIMARIO projesinin, küresel denizcilik kapasitesini güçlendirmede önemli kazanımlar sağladığı vurgulanmış, "3 binden fazla fazla görevli, 237 IORIS kursu aracılığıyla eğitildi. 140'tan fazla bölgesel tatbikat gerçekleştirildi. 57 ülkeden 150'nin üzerinde kurum projeye dahil oldu. 6 insani yardım ve afet müdahalesi atölyesi düzenlendi. Gerçek zamanlı iş birliği için 180'den fazla çevrimiçi operasyon alanı oluşturuldu" ifadesi eklenmiştir.

Açıklamada, projede elde edilen başarıların, "en az 8 başarılı arama-kurtarma operasyonunu destekleyerek, 80'den fazla kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olduğu ve yaklaşık 250 milyon avro değerinde yasa dışı malları hedef alan 10'dan fazla kaçakçılıkla mücadele operasyonuna katkı sağladığı" şeklinde belirtildiği ifade edilmiştir.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar