AB Parlamentosu Türkiye Raportörü, Osman Kavala'yı ziyaret etti: Türkiye'ye 'yükümlülüklere uyun' çağrısı

AB Parlamentosu Türkiye Raportörü, Osman Kavala'yı ziyaret etti: Türkiye'ye 'yükümlülüklere uyun' çağrısı
Gezi Davası nedeniyle tutuklu yargılanan Osman Kavala'yı ziyaret eden AP Türkiye Daimi Raportörü Amor, Türkiye'ye uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısında bulundu.Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen...

Gezi Davası nedeniyle tutuklu yargılanan Osman Kavala'yı ziyaret eden AP Türkiye Daimi Raportörü Amor, Türkiye'ye uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısında bulundu.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen Osman Kavala'nın AİHM kararı gereği serbest bırakılmamasının ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Kavala'yı Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti.

Böylelikle Kavala'nın ilk kez bir Avrupa Parlamentosu üyesi tarafından ziyaret edilmesine izin verildi.

Türkiye'ye yükümlülüklere uyma çağrısı

AP'nin sitesinde yer alan habere göre Amor şunları söyledi:

“Türk Hükümeti'nin ziyarete izin verme kararı, doğru yönde atılmış, önemli bir adımdır. Kolaylıklarından dolayı Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarına teşekkür ediyorum. Umarım bu açıklık, Komisyon ve Yüksek Temsilci Başkan Yardımcısı'nın son dönemdeki ortak tebliği bağlamında da AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığının ve ülkede hukukun üstünlüğü ve temel haklar bağlamında daha fazla adım atılacağının bir işaretidir.

Nihayet Osman Kavala ile bizzat tanışmak benim için çok duygulandırıcıydı. Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin açık kararlarına ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin defalarca yaptığı çağrılarına rağmen, altı yılı aşkın süredir hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın cezaevinde bulunuyor. Kavala'ya, Avrupa Parlamentosu'nun kendisinin serbest bırakılmasını talep etmeye devam etme konusundaki dayanışmasını ve kararlılığını ilettim.

Türk yetkililere bir kez daha, ilişkilerimizin tam potansiyelini ortaya çıkarmanın en iyi yolu olarak, AİHM'in Osman Kavala ve ilgili diğer davalarla ilgili kararlarını tam olarak uygulamaya ve uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısında bulunuyorum."