Allıoğlu: "Ekonomi yönetimi 2024 yılında sıkılaştırma tedbirlerini sürdürecek”

Allıoğlu: "Ekonomi yönetimi 2024 yılında sıkılaştırma tedbirlerini sürdürecek”
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, Ankara basını ile bir araya geldi. Toplantıya GGYD Genel Başkanı Allıoğlu’nun yanı sıra GGYD Başkan Vekili Gürbüz Bekiş, GGYD Başkan Yardımcısı...

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, Ankara basını ile bir araya geldi. Toplantıya GGYD Genel Başkanı Allıoğlu’nun yanı sıra GGYD Başkan Vekili Gürbüz Bekiş, GGYD Başkan Yardımcısı Arda Alkan, GGYD Genel Sekreteri Elif Ufluoğlu ve GGYD Nilüferler Yetişiyor Eğitime Destek Fonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Bahar Çınar katıldı.

 

GGYD Genel Başkanı Allıoğlu toplantıda 2024 yılında enflasyon, işsizlik, faiz oranları ve dövize ilişkin beklentilerinin yanı sıra otomobil piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Allıoğlu, 21 Ocak 2024 tarihinde yapılacak GGYD 21. Olağan Genel Kurulu hazırlıkları ve yeni döneme ilişkin planlarından da bahsetti.

 

GGYD Genel Başkanı Allıoğlu, ekonomi yönetiminin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sıkılaştırma tedbirlerini sürdüreceğini söyleyerek, “Bu yılı yerel seçim öncesi ve sonrası diye ikiye ayırmak gerekiyor. Seçim öncesinde oy kullanacakların kendilerini iyi hissetmeleri ve ileriye yönelik daha olumlu bakmaları için para kaynaklarının açılmasını bekliyorum. Ancak ekonomi yönetiminin dediği gibi sıkılaştırma tedbirleri devam edecek. Merkez Bankası belki bu ay küçük bir faiz artırımı yapabilir, ancak seçimden sonra artırılan faizlerin tekrar gevşemesini, dövizin biraz yükselerek piyasadaki durgunluğun ve fiyat artışının daha hızlı olmasını bekliyorum” dedi.

“Bu yıl enflasyon mutlaka düşecek, ancak bu düşüşü özellikle ikinci yarıda hissetmeye başlayacağız” diyen Allıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak enflasyonun düşmesi demek hane halklarının mutlu olması anlamına gelmiyor. Enflasyon düşse bile pahalılık sürecek. Ayrıca işsizliğin artması olasılığı dikkate alınırsa, bu sefer daha büyük sıkıntılar çıkabilir. Bu yıl ekonomik büyümenin ise yüzde 3’ü bulacağını düşünüyorum. Döviz kurlarının da enflasyona paralel olarak artacağını tahmin ediyorum.”

 

“Teknoloji geliştirmeye, inovasyona ve bilgiye daha fazla değer vermeliyiz”

Dünyanın hızlı teknolojik değişimlerden geçtiğini, yapay zeka ve inovasyonun giderek önem kazandığı bir dönemin çağa damga vurduğunu ifade eden Allıoğlu, “Katma değer yaratan rekabetçi ekonomi olmamız ve küresel rekabetteki avantajımızı korumamız için teknoloji geliştirmeye, inovasyona ve bilgiye daha fazla değer vermeliyiz. Yeşil büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın önünü açacak politikalar uygulamalı, düşük emisyonlu enerji sistemlerine geçiş yapmalı ve yeşil teknolojileri geliştirmeli, uygulamalı ve yaygınlaştırmalıyız” diye konuştu.

Türkiye’nin yeteri kadar yabancı sermaye çekmediğini, yabancı yatırımcıların siyasi konjonktüre baktığını ve bir değişiklik olmasını beklemediğini vurgulayan Allıoğlu, “Türkiye yabancı yatırım için her zaman çok cazip bir ülke oldu. Ancak yabancı yatırımcı sadece yatırımın cazipliğine ya da elde edeceği kara değil, biraz da yatırım yaptıkları ülkede hukukun nasıl uygulandığına bakıyorlar, keyfi uygulama var mı yok mu ona bakıyorlar. Yabancı yatırımcı getireceği sermaye için hukuki güvence verilmesini istiyor. Yabancı yatırımcı için önce hukuki güvenceyi sağlayıp yatırım yapmalarını teşvik ederek işsizliği azaltmamız ve ihracatı artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“İş insanı mevduat faizlerinin yüksek olmasını istemez”

Yılbaşından önce bankaların rasyolarını düzenlemek için Türk lirası mevduata piyasadan daha yüksek yüzde 50’ye varan oranlarda, şimdi ise piyasa şartlarına uygun faiz vermeye başladığını kaydeden Allıoğlu, şöyle devam etti: “Mevduata yüksek faiz verilmesi hiçbirimiz için iyi bir şey değil. Bir banka enflasyon yüzde 30 olduğunda size yüzde 40 faiz verirse paranızı bankaya yatırırsınız ve hiç bir şey yapmazsınız. Ancak paranıza yüzde 25 faiz verirse o zaman yatırım yapar birçok kişiye istihdam sağlarsınız. İçeride yaptığınız üretimi yurt dışına ihraç edersiniz. Ülkeye döviz getirir, işsizliğin önüne geçersiniz. Mevduat faizleri yüksek olursa banka iş insanına ihtiyacı olan krediyi mevduat faizlerinin üzerinde verecektir. Bu durumda da iş insanının yatırım maliyeti artar ve yatırım yapamaz hale gelir. Dolayısıyla hiçbir iş insanı mevduat faizlerinin yüksek olmasını istemez.”

“Yerel yönetimlerden STK’lara destek bekliyoruz”

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler ile ilgili değerlendirme yapan Allıoğlu, “Yerel yönetimlerden şeffaf davranmalarını, gereksiz yatırım yapmamalarını ve toplu taşıma gibi ulaşım faaliyetlerinde daha çok varlık göstermelerini bekliyoruz. Bizim gibi sivil toplum kuruluşları için en önemli mesele yer konusudur. İzmir’de Bornova Belediyesi’nin yaptığı STK Yerleşkesi yerel yönetimler için çok güzel bir örnek oluşturuyor. Belediye bu STK yerleşkesinde 300 kadar dernek, vakıf gibi STK’lara yer tahsis etmiş. Böylelikle STK’lar gider kalemlerinde önemli bir yer tutan kira giderlerini başka alanlarda kullanma fırsatı buluyorlar. Biz de bu iyi uygulamanın tüm yerel yönetimler için örnek olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Bu yıl 900 bin kadar araç satışı olacağını öngörüyorum” 

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 2023 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 57,4 artarak, 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor kırdığını hatırlatan Allıoğlu, şöyle dedi: “Bu yıl yerel seçime kadar olan dönemde daha fazla araç satılmasını bekliyoruz. Bu yıl ocak ayındaki satışlar Ocak 2023’ten daha iyi olacak. Çünkü mart ayındaki yerel seçimden sonra dövizin artması olasılığıyla birlikte otomobil satışlarının yüzde 65’inin de ithal olduğu düşünülürse, araç fiyatları artacağından satışlarda düşüş eğilimi görülecek. Hanehalklarının geliri yeteri kadar artmadığı için de istediği ürüne ulaşımı zorlaşacak. Dolayısıyla yılın ikinci yarısında otomobil satışlarının düşmesini ve yıl boyunca satışların 900 bin kadar olacağını öngörüyorum.”

“Elektrikli otomobil satışı ikiye katlayacak”

Türkiye’de elektrikli otomobil satışlarının her geçen gün arttığını, bunda da iki etkenin rol oynadığını ifade eden Allıoğlu, “Birincisi elektrikli otomobillerin menzilinin artması, ikincisi de altyapının iyileştirilmesi. Geçen yıl elektrikli otomobil satışları 65 bini geçti. Bu da geçen yıl satılan araçların yüzde 6,5’ine denk düşüyor. Bu yıl için de bu oranın yüzde 13’e yaklaşmasını bekliyoruz. Böylece bu rakamın 2024 yılında 120-130 bini geçmesini, yani bu yıl elektrikli otomobil satışlarının geçen yıla göre iki katına çıkmasını bekliyoruz. Çünkü hemen hemen her markanın elektrikli modeli olduğu için satışlar da artacak. Türkiye 85 milyonluk nüfusuyla elektrikli otomobil için büyük bir piyasa. Türkiye elektrikli otomobil yatırımları için önemli avantajlar sunuyor. Bu alanda yapılacak yatırımların hem bilgi aktarımı ve teknoloji hem de istihdam açısından ciddi faydası olacaktır” dedi.

 

“Yeni döneme hazırız, derneğimizi büyüteceğiz, etkinliklerini artıracağız”

GGYD’nin, 21 Ocak 2024 tarihinde yapılacak 21. Olağan Genel Kurulu hazırlıkları ve yeni döneme ilişkin planlarından da bahseden Allıoğlu, “20 yılını tamamlayan derneğimiz kendini ispat etmiş, binden fazla üyesi, Ankara dışında 4 şubesi olan ve her geçen yıl üzerine bir şeyler koyarak büyüyen bir sivil toplum örgütüdür. GGYD ailesi olarak bu yıl tam 6 kez İş’te Fırsat için toplandık.  65. İş’te Fırsat toplantımızı, Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen “İş’te Cumhuriyet” olarak düzenledik. Ayrıca GGYD ailemizi genişletmeye, dayanışmamızı, iş birliğimizi kuvvetlendirmeye yönelik çalıştay-tanıştay toplantıları, B2B toplantıları yaptık. Şubelerimizin bulunduğu Çorum, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere yurt içi ziyaretlerimize devam ettik. Uluslararası iş ağımızı genişletmeye yönelik yurt dışı seyahatler düzenledik. 2023 yılı geleneksel yılbaşı balomuz Nilüferlerimize katkı sağlamak için ‘Destek Balosu’na dönüştü. Bu sayede 2023 yılında 200 öğrencimize karşılıksız eğitim bursu sağladık” dedi.

 

“21. Olağan Genel Kuruldan sonraki yeni döneme hazırız, derneğimizi büyüteceğiz, etkinliklerini artıracağız. 2024-2025 döneminde derneğimiz büyümeye, yaptığı faaliyetlerle ses getirmeye, üyelerini bir araya getirmeye, onları desteklemeye, eğitimler vermeye ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burslar vermeye devam edecek” diyen Allıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Üye sayımızı ve şube sayımızı artırma çabalarımızı, yurt dışında faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Kayseri, Eskişehir ve Antalya’dan şube açma yönünde talepler alıyoruz. Biz büyük, GGYD ailesi olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hazırız, zorlu bir yola gireceğiz ancak başaracağız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün vizyonu ve onun ilkeleri doğrultusunda çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Tüm ekibimizle 2024 yılında da yeni projeler üretmeye, GGYD markasını Türkiye çapında duyurmaya, kurullarımız, topluluklarımızla Türkiye’de sivil topluma katkı vermeye ve üretmeye tüm çabamızla devam edeceğiz.”

 

Basın buluşmasında GGYD’yi tanıtan tanıtım filmi gösterildi, toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.