Cahit Berkay’dan anlamlı ödül konuşması: “Sürgün edilen öğretmenlere adıyorum”

Cahit Berkay’dan anlamlı ödül konuşması: “Sürgün edilen öğretmenlere adıyorum”
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin Aydınlanma Onur Ödülü, bu yıl Cahit Berkay’a verildi. Berkay, ödülünü okuldan uzaklaştırılan öğretmen ve öğrencilere ithaf etti.

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) tarafından her yıl 17 Nisan’da verilen Aydınlanma Onur Ödülü, bu yıl Manisa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen törenle müzisyen Cahit Berkay’a verildi.

yeni-kusak-koy-enstitululer-derneginin-2025-aydinlanma-onur-odulu-cahit-berkayin-7.jpeg

Kültür Sitesi Lale Salonu’ndaki etkinlikte ödülünü alan Berkay, “Bu ödülü, liselerde görevlerinden uzaklaştırılan öğretmenlerimize ve onların o güzel öğrencilerine ithaf ediyorum” dedi.

Etkinlikte Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Köy Enstitülerini kapatan zihniyetle bugün bizi karanlığa sürüklemek isteyen anlayış aynıdır. Ama biz, bu ışığı yeniden yakacağız” ifadelerini kullandı.

Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, eski milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay, CHP Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf, YKKED Genel Başkanı Gökhan Bal ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Günün ilk etkinliği, Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Kültür Sitesi’ndeki tören ise YKKED Mandolin Orkestrası’nın Cahit Berkay’ın klasikleşmiş film müziklerini seslendirmesiyle devam etti.

yeni-kusak-koy-enstitululer-derneginin-2025-aydinlanma-onur-odulu-cahit-berkayin-9.jpeg

YKKED Genel Başkanı Gökhan Bal, ödülün bu yıl İzmir dışında ikinci kez verildiğini belirterek, Cahit Berkay’ın eserleriyle ülkenin aydınlanma yoluna katkı sağladığını söyledi.

Törende konuşan Mustafa Balbay, “Aydın olmak sadece bilgi değil, tavır meselesidir. Cahit Berkay’ın müziğiyle gösterdiği duruş, hepimize ilham veriyor” dedi.

CHP’li Murat Bakan ise köy enstitülerinin toplumda nasıl derin izler bıraktığını anlatarak, “Ayağında kara lastikle yola çıkan bir köylü çocuğunu CHP Genel Başkan Yardımcısı yapan şey, o cumhuriyet eğitimidir” sözleriyle duygusal bir konuşma yaptı.

Tören, genç çello sanatçısı Adasu Akın’ın verdiği mini konserle sona erdi. Akın, kendi bestesinin yanı sıra Berkay’ın eserlerinden birini de seslendirdi.

Kaynak:Bülten

Öne Çıkanlar