CANLI | Filistin-İsrail çatışmasında 13'üncü gün: İsrail, kara harekatı hazırlıklarının tamamlandığını duyurdu

CANLI | Filistin-İsrail çatışmasında 13'üncü gün: İsrail, kara harekatı hazırlıklarının tamamlandığını duyurdu
ABD Başkanı Joe Biden'ın "destek" için İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretteki temaslarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 20 TIR'a kadar kadar yardımın Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze'ye...

ABD Başkanı Joe Biden'ın "destek" için İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretteki temaslarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 20 TIR'a kadar kadar yardımın Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze'ye girmesine izin vereceklerini duyurdu. Biden, yardımların cuma günü itibariyle Gazze Şeridi'ne ulaşmaya başlayabileceğini ifade etti. İsrail, yardımlar Hamas'a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı. Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırı sonrası Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu. Öte yandan İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Gallant, Gazze sınırında toplanan piyade birlikleriyle bir araya geldi. Gallant İsrail askerlerine "Gazze'yi şimdi uzaktan görüyorsunuz, yakında içeriden göreceksiniz. Emir gelecek" dedi.

23.28| Pentagon: Yemen'den fırlatılan ve muhtemelen İsrail'i hedef alan 3 füzeyi vurduk

ABD Savunma Bakanlığı, Yemen'den fırlatılan 3 füzenin savaş gemilerince Kızıldeniz'in kuzeyinde vurulduğunu duyurdu. Pentagon, "Füzeler muhtemelen İsrail'i hedef alıyordu" açıklamasını yaptı.

23.24| İsrail Gazze'de kilise vurdu: Ölü ve yaralılar var

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı.

21.00| ABD Dışişleri Bakanlığından dünya çapında uyarı: "Daha dikkatli olun"

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir uyarı yayınlayarak, yurtdışındaki tüm ABD vatandaşlarının “daha dikkatli olmalarını” tavsiye etti.

Bakanlık, “Dünyanın çeşitli yerlerinde artan gerilimler, ABD vatandaşlarına ve çıkarlarına yönelik terör saldırıları, gösteriler veya şiddet eylemlerinin potansiyelindeki artış nedeniyle, Dışişleri Bakanlığı yurtdışındaki ABD vatandaşlarına daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyor” denildi.

20.00| srail Savunma Bakanı Gallat'tan piyadelere: Yakında Gazze'yi içeriden göreceksiniz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bugün Gazze sınırında toplanan piyade birlikleriyle bir araya geldi. Reuters'ın haberine göre; Gallant İsrail askerlerine "Gazze'yi şimdi uzaktan görüyorsunuz, yakında içeriden göreceksiniz. Emir gelecek" dedi.

Gallant, Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan gerilime de değinerek, "Hizbullah savaş başlatmak istiyorsa ilk önce Gazze şehrinin fotoğraflarına bakmalıdır" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze sınırı yakınlarında İsrail askerleriyle buluştu. Netanyahu, "Tüm gücümüzle kazanacağız. Tüm İsrail halkı arkanızda duruyor ve zafere ulaşmak için düşmanlarımıza ağır bir darbe indireceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü sosyal medyadan paylaşarak "hazırız" mesajını verdi.

19.00| İngiltere Dışişleri Bakanı yarın Türkiye'ye geliyor

İngiltere'de Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı James Cleverly, İsrail-Filistin arasında yaşanan son gelişmeleri görüşmek için yarın Türkiye'yi ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı James Cleverly, 20-21 Ekim 2023 tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecektir. Ziyaret çerçevesinde, İsrail-Filistin bağlamında yaşanan son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir" denildi.

19.00| ABD'den vatandaşlarına 'Lübnan'a seyahat etmeyin' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Lübnan'a seyahat edilmemesi yönünde çağrı yaptı. Lübnan'daki ABD vatandaşlarından ise acil durum planlarını hazır tutmaları istendi.

18.58 | İsrail ile Lübnan arasında karşılıklı roket atışları sürüyor

İsrail ordusu Lübnan'ın sınır bölgesinden atılan roketlere ve açılan ateşe karşılık bazı noktaların hedef alındığını açıkladı. Lübnan Hizbullah’ı da 4 kışlaya ve bir gözlem kulesi ile askeri, teknik araçlara saldırı düzenlendiği duyurdu.

16.35| Filistin-İsrail çatışmasında 13’üncü gün

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Gazze krizinin "bölge çapında bir çatışmaya dönüşme" riskinin gerçek olduğu konusunda uyarıda bulundu ve "Her şeyin suçunun yine İran'a atılmaya çalışıldığına tanık oluyoruz. Bu suçlamaları oldukça provokatif buluyoruz. İlgili ülkelerle istişarelerin devam edeceğini düşünüyorum. Mısır inisiyatif alıyor. Hepimiz Gazze Şeridi'nde gerilimin azaldığını görmek istiyoruz" dedi

16.32 | Filistinli komutan hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında Filistin Ulusal Güvenlik Güçleri Komutanı Cihad Muhaisen hayatını kaybetti.

Muhaisen'in Gazze şehrinin Şeyh Rıdvan mahallesindeki evine düzenlenen hava saldırısında Muhaisen'in ailesinden de kayıpların olduğu açıklandı

16.31 | İsrail'in hedef aldığı 4 hastane hizmet dışı

Filistin Sağlık Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 44 sağlık personelinin hayatını kaybettiği, 70'inin ise yaralandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Beit Hanoun, Al-Karama, Al-Durrah Çocuk Hastanesi ve Uluslararası Göz Hastanesi olmak üzere 4 hastanenin İsrail saldırılarının ardından hizmet dışı kaldığını, 19 sağlık kuruluşunun ise İsrail güçleri tarafından hedef alındığını duyurdu.

15.36 |  Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Gazze Şeridi'nde Türkiye'ye tahliye için bekleyen yaklaşık 700 kişinin bulunduğunu bildirdi.

Yıldız, ''Gazze Şeridi'nde dün itibarıyla yaklaşık 700 kişi Türkiye'ye tahliye için beklemekteydi. Bunlardan 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 104'ü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı. 214 Türk vatandaşı yakını Filistinli, 55 kurum personelimiz var" dedi.

15.06 | Hamas doğruladı: Cemile el-Şanti öldürüldü

İsrail basını Hamas'ın siyasi bürosunun üst düzey bir üyesi olan Cemile el-Şanti, İsrail'in Gazze'deki saldırısında öldürüldüğünü yazdı. İddiaya ilişkin Hamas'tan resmi bir açıklama gelmedi.

Hamas, grubun 20 kişiden oluşan siyasi bürosuna 2021 yılında yapılan iç oylamayla seçilen ilk kadın yönetici olan 64 yaşındaki Cemile El-Şanti'nin Gazze'ye düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiğini doğruladı.

Cemile el-Şanti

14.58 | İsrail ekmek kuyruklarına saldırdı

Filistin WAFA haber ajansı, İsrail'in Gazze'deki fırınları hedef alarak ekmek sırasındaki insanları öldürdüğünü duyurdu.

14.56 | Fransa 28 vatandaşının öldürüldüğünü açıkladı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de düzenlenen saldırıda en az 28 Fransız vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.

14.37 | Han Yunus Hastanesi'nin yakını vuruldu

Gazze'deki Han Yunus Hastanesi'nin yakını vuruldu. İsrail'in saldırısında yaralanan Filistinliler tedavi altına alındı.

14.00 | Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana İsrail hava saldırılarında 3 bin 785 Filistinli öldü.

13.39 | İskoçya Başbakanı: Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye hazırız

İskoçya Başbakanı Humza Yousaf, İskoçya'nın Gazze'den gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Yousaf İskoç Ulusal Partisi (SNP) konferansında yaptığı konuşmada "Geçmişte İskoçya'daki ve Birleşik Krallık'taki insanlar Suriye'den, Ukrayna'dan ve diğer birçok ülkeden gelenleri karşılamak için kalplerimizi ve evlerimizi açtılar. Bunu tekrar yapmalıyız" ifadelerine yer verdi.

"Şu anda Gazze'de yerinden edilmiş bir milyon insan var. Bu nedenle, bugün uluslararası topluma Gazze halkı için dünya çapında bir mülteci programı taahhüt etmeye çağırıyorum" diyen Yousaf'ın Gazze'de yiyecek ve içme suyu sıkıntısı çeken bir ailesi var. Bu açıklama bir Avrupa ülkesinden Filistinli mültecileri kabul edeceği yönünde yapılan ilk açıklama olarak kayıtlara geçti.

13.35 | İsrail ordusu Gazze sınırında yığınak yapıyor

Mısır'ın başkenti Kahire'de Filistin-İsrail zirvesi

Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin savaşı durdurmanın yollarını konuştuğu belirtildi.

12.40 | Britanya Başbakanı Rishi Sunak: Filistinliler Hamas'ın yaptıklarının kurbanıdır

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelen Britanya Başbakanı Rishi Sunak, "Filistinliler Hamas'ın yaptıklarının kurbanıdır. İnsani erişim sağlamaya devam etmemiz çok önemli" dedi. 

12.30 | İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: Savaş sonrası Gazze, Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, savaş sonrası Gazze için en iyi seçeneğin Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmek olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun Filistin Yönetimi'ne bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyleyen Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hala kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" dedi.

12.05 | Rusya, Türkiye’nin İsrail-Filistin meselesinde garantörlük formülünü müzakereye hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin İsrail-Filistin çatışmasının taraflarına garantör ülkeler oluşturma formülünü müzakereye ve değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye’nin, ortaya koyduğu İsrail-Filistin meselesinde kalıcı barış için tarafların garantör ülkeleri olacağı bir sistem fikrine ilişkin değerlendirmede bulunan Lavrov, "Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız. Geçen gün duyduğum bu girişim açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor. Tam olarak ne kastedildiğini elbette bu konuda temas halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan duymak isteriz." ifadesini kullandı.

12.00 | Milli Savunma Bakanlığı, haftalık toplantısında Gazze için insani yardım ve tahliye konusunda görev almaya hazır olduğunu bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlığın haftalık basın bilgilendirme toplantısındaki sözlerine İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak başladı.

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıya ilişkin Aktürk, "Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan masum sivillerin, uluslararası hukukun ve en temel insani değerlerin hiçe sayılarak katledilmesi tüm insanlığın bittiği noktadır" diye konuştu.

Saldırılarda hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileklerini ileten Aktürk, "İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların bir an önce son bulmasının bölge ve dünya barışı adına büyük önem taşıdığını, Gazze'deki sivillere yönelik saldırıların derhal sonlandırılması ve kalıcı çözüm için karşılıklı olumlu adımların atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz" ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığının alacağı görevlere ilişkin soru üzerine MSB kaynakları, “Türk Silahlı Kuvvetleri verilecek direktifler doğrultusunda hem insani yardım hem tahliye konusunda görev almaya hazırdır” açıklamasını yaptı.

11.45 | Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşüyor

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşüyor.

11.15 | İsrail, esir sayısını güncelledi

İsrail ordusu Gazze'de en az 203 kişinin rehin tutulduğunu doğruladı. Bu rakam İsrail tarafından açıklanan son resmi rakamdan dört kişi daha fazla.

Hamas daha önce 250 kişiyi rehin tuttuğunu açıklamıştı.

10.45 | İsrail polis şefinden İsrail'deki Filistin destekçilerine tehdit

İsrail polis şefi Kobi Shabtai, İsrail'de Filistin yanlısı protestolara "sıfır tolerans" gösterileceğini söyledi ve savaş karşıtı göstericileri Gazze'ye göndermekle tehdit etti.

Polis Çarşamba günü Hayfa'da Gazze'ye destek için düzenlenen bir mitingi dağıtarak altı kişiyi tutukladı.

Shabtai, "Kim İsrail vatandaşı olmak istiyorsa, hoş geldiniz. Gazze ile özdeşleşmek isteyen herkese kapımız açık. Onu şimdi oraya giden otobüslere bindireceğim" dedi. 

10.38 | Lavrov: Türkiye’nin İsrail-Filistin sorunuyla ilgili yapıcı tekliflerini müzakereye hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da mevkidaşı Choe Son-hui ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüştü. Temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Sergey Lavrov, İsrail ve Filistin’deki çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov Türkiye’nin garantörlük mekanizması oluşturulması önerisiyle ilgili “Her türlü yapıcı teklifi müzakereye hazırız. Geçtiğimiz gün duyduğum bu girişim, açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusunu yansıtıyor. Bu öneriyle ilgili tam olarak ne kastedildiğini, sürekli iletişim halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan duymak isteriz” dedi. Türkiye’nin bu girişiminin bölgedeki dengeyi sağlamayı hedeflediğini belirten Lavrov, "Biz de bunu dikkate almak için işbirliği yapmaya hazır olacağız” şeklinde konuştu.
Hamas’a destek verdiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olan İran’ı savunan Lavrov, “Her şeyi İran’a yükleme çabalarını gözlemliyoruz ve bunları oldukça provokatif buluyoruz. İran’ın oldukça sorumlu ve dengeli bir pozisyon aldığına inanıyorum. İran bu çatışmanın tüm bölgeye ve komşu ülkelere yayılmasının önlenmesi çağrısında bulunuyor”
ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin görüşü, yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının iyiliğini ve bekasını teminat altına almalı ve kalıcı bir barışın garantörleri olarak hareket etmelidir” ifadesini kullanmıştı.

10.11 | Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 100 Filistinli gözaltına alındı

İsrail güçleri, Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde aralarında eski milletvekilleri ile Hamas yetkililerinin de olduğu 100 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyeti Basın Sorumlusu Emani Serahane, İsrail ordusunun Doğu Kudüs ile Bat Şeria'nın farklı bölgelerinde baskın düzenlediğini belirtti.

İsrail güçlerinin en az 100 Filistinliyi gözaltına aldığını aktaran Serahane, gözaltına alınanlar arasında Hamas'ın Batı Şeria'daki yetkililerinden Hasan Yusuf'un da olduğu bazı üyeleri ile eski milletvekillerinin de bulunduğunu ifade etti.

10.00 | Rishi Sunak'tan ilk açıklama

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Tel Aviv'e inmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Her şeyden önce İsrail halkıyla dayanışma içinde olduğumu ifade etmek için buradayım. Tarif edilemez, korkunç bir terör eylemine maruz kaldınız ve bilmenizi isterim ki Birleşik Krallık ve ben sizin yanınızdayız" dedi.

Sunak, daha önce yaptığı bir açıklamada, Salı günü Gazze'deki hastanede meydana gelen ve Filistinlilerin büyük kayıplar vermesine neden olan patlamanın "bölgedeki ve dünyanın dört bir yanındaki liderlerin çatışmaların daha da tehlikeli bir şekilde tırmanmasını önlemek üzere bir araya gelmeleri için bir dönüm noktası olması gerektiğini" söylemiş ve İngiltere'nin "bu çabanın ön saflarında" yer alacağını sözlerine eklemişti.

09.20 | İsrail ordusunda ölen asker sayısı 306'ya yükseldi

İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 306'ya ulaştı.

İsrail ordusundan konuya dair açıklama yapıldı.

Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda ölen askerlerin sayısının 306'ya yükseldiği belirtildi.

09.13 | İngiltere Başbakanı Sunak, İsrail'e vardı.

Biden'dan sonra ülkeye giden Sunak, mevkidaşı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile görüşecek. 

09.09 | Aktif oyuncular arasında en meşhur Arap futbolcu olan Liverpool ve Mısır Milli Takımı'nın yıldızı Mohamed Salah, dünya liderlerine İsrail-Hamas savaşında, "daha çok masum insanın katledilmemesi için bir araya gelme" çağrısı yaptı. 

Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda bulunan Salah, "Çok fazla şiddet, çok fazla kalp kırığı, çok fazla vahşet yaşandı" dedi ve "Son haftalarda tırmana gerilimi tanık olmaya dayanmak mümkün değil" dedi. 

Salah, "Tüm hayatlar kutsaldır ve korunmalıdır. Katliamlar durmalı. Aileler parçalanıyor" ifadelerini kullandı.

Gazze'ye "hemen" yardım sokulmasına izin verilmeli diyen Salah, "İnsanlar korkunç şartlarda yaşıyor" dedi. 

Bu, Salah'ın İsrail-Hamas savaşıyla ilgili ilk açıklamaları oldu. Bazı Arap futbolseverler, Salah'a sessizliği nedeniyle tepki göstermiş, coğrafyadaki etkisini barıştan yana kullanmamakla suçlamıştı. 

07.59 | İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi'ne saldırmaya devam ettiğini belirtti. 

İsrail, Halkın Direniş Komiteleri'nin silahlı kolunun başında bulunan Rafat Harev Hossein Abu Hala'yı da öldürdüklerini belirtti. 

07.48 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, savaşın başlamasından bu yana öldürülen Filistinli sayısının 3 bin 478 olduğunu belirtti. 

06.20 | Biden: Yardım cuma günü ulaşabilir

Biden, yol tamiri gerektiğini belirterek, yardımın tahminen cuma gününe kadar Mısır'dan Gazze'ye geçmeyeceğini ifade etti. 

ABD lideri, "Yolu yamalayacaklar, TIR'ların geçebilmesi için çukurların kapatılması lazım. (Perşembe günü) 8 saat kadar sürmesini bekliyorlar. O yüzden büyük ihtimalle cumaya kadar bir şey geçemeyecek" dedi.

20 kamyonun "ilk etabı" oluşturduğunu belirten Biden, toplamda 150 civarı TIR'ın beklediğini ifade etti; onların geçip geçmeyeceğinin "işlerin nasıl gideceğine bağlı olduğunu" söyledi.

04.56 | Mısır, Gazze'ye yönelik insani yardım için sınırı açmayı kabul etti; İsrail yardımları engellemeyeceğini duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti. İsrail, yardımların Hamas'a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi tarafından yapılan açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımın Refah aracılığıyla Gazze Şeridi'ne sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması konusunda anlaştı" dedi. Ancak Fehmi teslimatla ilgili herhangi bir tarih belirtmedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler'in gözetiminde koordine edileceği belirtildi. Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'ye yapılacak insani yardımın acil olduğunu belirtiyor.

04.45 | İngiltere Başbakanı Sunak, İsrail'e gidiyor

Sunak seyahatinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplar için başsağlığı dileyeceği” ifade edildi.

Sunak, seyahatiyle ilgili olarak “Tüm sivil ölümleri birer trajedi. Hamas’ın korkunç terör eylemi sonrasında çok sayıda insan hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

04.00 | WAFA ve El Cezire'nin haberine göre; Gazze'de UNRWA'ya ait bir okula yakın nokta vuruldu

El Cezire ve WAFA'nın aktardığına göre, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini ve içinde evlerini terk eden insanların sığındığı Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait bir okulun yakın noktası vuruldu. Birçok başka yerin daha vurulduğu saldırılarda 43 insan hayatını kaybetti. 

AA'nın WAFA'ya dayandırdığı haberde ise, saldırının İsrail savaş uçakları tarafından düzenlediği ve okulun, Han Yunus Kampı'ndaki Havuz bölgesinde evlerini terk edenlerin sığındığı okul olduğu bildirildi. Habere göre, hava saldırıları sonucu ölenlerin ve yaralananların olduğu belirtildi. AA'nın aktardığına göre, WAFA'nın bir başka haberinde ise Han Yunus'un güneyinde bulunan bir ailenin evinin hedef alındığı bildirildi. Hava saldırısı sonucu, aralarında 7'si çocuk olmak üzere en az 9 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, bakanlığın resmi Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, Han Yunus ve Mısır sınırına yakın Rafah bölgesine yönelik düzenlenen hava saldırılarında iki evde 20 kişi hayatını kaybetti.

Haberlerde, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin Cibalya bölgesin vurduğu evde 13 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 15 kişinin de yaralandığı belirtildi.

02.46 | İsrail devlet televizyonu: Ordu Gazze'ye kara harekatı hazırlıklarını tamamladı

İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

KAN'ın haberinde, Gazze sınırı bölgesinde üç günden bu yana İsrail ordusu ile Hamas arasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı belirtildi.

AA'nın dayandırdığı haberde, kuvvetlerin hareketi ve konumlandırılması da dahil olmak üzere tüm gelişmelerin, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne girmek için hazırlıklarını tamamladığını gösterdiği ifade edildi. Haberde, Gazze'ye yapılacak kara harekâtının, savaşın "Yahudi yerleşim birimlerinin silahlı Filistinlilerden temizlenmesinden sonraki" ikinci aşaması olduğu aktarıldı.

02.38 | İsrail Savaş Kabinesi: Gazze Şeridi'ne kara harekatı kaçınılmaz

İsrail Savaş Kabinesi'nin, toplantıya katılan ABD Başkanı Joe Biden'a, "Gazze Şeridi'ne kara harekatından kaçışın olmadığını" bildirdiği belirtildi. İsrail Kanal 12 televizyonunda, Biden'ın katıldığı İsrail Savaş Kabinesi toplantısına ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı.

AA'nın aktardığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığının iletildiği aktarıldı. İsrail'in Gazze'deki Hamas'a ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği aktarılan Biden'ın ise Kabine'ye, "ABD'nin Gazze'de İsrail'in herhangi bir kara harekatına destek olacağı" sözünü verdiği vurgulandı.

Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı.

01.25 | Cezayir Futbol Federasyonu, İsrail’in Gazze’deki saldırılarından dolayı tüm sportif faaliyetlerini askıya aldı

Cezayir Futbol Federasyonu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırısının bir sonucu olarak, Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tüm faaliyetlerini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığını açıkladı.

Federasyon’dan yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir Futbol Federasyonu (FAF), kardeş Filistin halkıyla dayanışma ve Gazze'ye yönelik saldırılarda şehit düşenlerin hatırasına saygı amacıyla tüm futbol müsabakalarını bir sonraki aşamaya kadar askıya alma kararı aldı” ifadelerine yer verildi.

01.08 | Britanya Başbakanı Sunak, İsrail'e gidecek, Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek 

BBC'nin haberine göre; Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu sabah saatlerinde İsrail'i ziyaret edecek.

Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. Britanya Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre; Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplara başsağlığı dileyeceği” ifade edildi. Başbakan, “mümkün olabildiğince çabuk” bir biçimde Gazze’ye insani yardımın da sağlanması için baskı uygulayacak.

Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

00.48 | İspanya Sosyal Haklar Bakanı Belarra: İsrail ile diplomatik ilişkiler askıya alınmalı

İspanya Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, İsrail'in Filistin halkına "planlı soykırım" uyguladığı gerekçesiyle diplomatik ilişkilerin askıya alınması gerektiğini söyledi. 

Bakan Belarra, "Bugün (hükümetteki) ortağımız Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) İsrail tarafından Filistin halkına karşı yürütülen bu planlı soykırıma karşı mücadelede daha ciddi davranmamızı istedim. Bunun için de İsrail devletiyle diplomatik ilişkilerimizi acilen askıya almamız gerektiğine inanıyorum" dedi. 

00.31 | Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin sınırı açmayı ve 20 kamyonun geçmesini kabul ettiğini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin insani yardımları taşıyan yaklaşık 20 kamyonun Gazze'ye ulaşması için Refah Sınır Kapısı'nı açmayı kabul ettiğini söyledi.

00.29 | Hollanda'daki Filistin'e destek gösterisine polis müdahalesi 

Hollanda Lahey'deki Filistin'e destek gösterisine polis müdahale etti.  Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) önündeki gösteriye 500'den fazla kişi katıldı.  Polisle grup arasında gerginlik çıktı. Grup, polise havai fişek attı.  Gözaltına alınan kişi sayısına ilişkin açıklama yapılmadı. 

23.00 | Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırı sonrası Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

Kararı X hesabından paylaşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  "Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir" dedi.