CANLI| Filistin-İsrail çatışmasında 26. gün| İsrail ordusu, mülteci kampını bombaladığını kabul etti

CANLI| Filistin-İsrail çatışmasında 26. gün| İsrail ordusu, mülteci kampını bombaladığını kabul etti
Hamas'ın yaptığı saldırılar sonrası İsrail'in başlattığı bombardıman ve kısmi kara harekatı devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde içinde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yerleşim alanına...

Hamas'ın yaptığı saldırılar sonrası İsrail'in başlattığı bombardıman ve kısmi kara harekatı devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde içinde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yerleşim alanına yönelik saldırıyı üstlendi. İsrail'e yönelik tepkiler de artıyor. Mısır’ın kontrolünde olan Refah Sınır Kapısı, İsrail’in ablukası altında bomba yağan Gazze’deki yaralıların tedavisi için bugün açılması bekleniyor.

İşte gün 25. ve 26. günde yaşananlar:

01.10| Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

Bolivya hükümeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini kesti.

Reuters'ın haberine göre, Bolivya Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'i Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlemekle suçlayarak Bolivya hükümetinin İsrail ile diplomatik bağlarını kopardığını duyurdu.

2014 yılında Evo Morales başkanlığında Bolivya, İsrail'i terör devleti ilan etmiş ve vize anlaşmasını iptal etmişti..

01.10| Yaralılarının kaldırıldığı hastaneden yardım çağrısı: Tıbbi malzemeye ihtiyacımız var

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıdan yaralı kurtulanların nakledildiği Endonezya Hastanesi tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle yardım istedi.

Hastane Müdürü Atıf el-Kahlut, İsrail bombardımanında Cibaliya Mülteci Kampı'nda ilk belirlemelere göre ölen ve yaralıların toplam sayısının 400 ila 450 arasında olduğunu belirtti.

Kahlut, hastanenin yetersizliğine de dikkati çekerek, "Yaralıların tedavisi yerlerde ve koridorlarda yapılıyor. Hastanenin kapasitesi bu kadar büyük sayıdaki yaralıya hizmet vermek için yeterli değil, yaralıların sayısı elimizdeki tüm imkanları aşıyor." dedi.

00.30| Refah Sınır Kapısı yaralı Filistinliler için açılıyor!

Mısır ile Gazze’yi birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı’nın bugün yaralı Filistinliler için açılacağı duyuruldu.

Mısır’ın kontrolünde olan Refah Sınır Kapısı, İsrail’in ablukası altında bomba yağan Gazze’deki yaralıların tedavisi için bugün açılacak.

Reuters, haberin hem Mısır hem de Filistinli yetkililer tarafından doğrulandığını duyurdu. Filistinli yetkililerden yapılan açıklamaya göre 81 ağır yaralı, tedavi için yarın sınır kapısından Mısır’a geçecek.

Geçiş hakkında İsrail’in de bilgilendirildiği ifade edildi.

İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırırken Gazze’de binlerce yaralı bulunuyor.

En son yapılan bilgilendirmeye göre Gazze’de 3 bin 542’si çocuk, 2 bin 187’si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldü, 21 bin 643 kişi de yaralandı.

00.10| İsrail Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yerleşim alanına yönelik saldırıyı üstlendi

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda iki binanın yıkıldığı ve çok sayıda sivilin can verdiği saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

Hagari, İsrail ordusunun Gazze'ye karadan girmesinin ardından "savaşı yöneten" Hamas'ın üst düzey yetkilisi İbrahim Biari'yi hedef aldıklarını ileri sürdü.

İsrail Ordu Sözcüsü, "çok sayıda teröristi" bu saldırıda öldürdüklerini iddia ederek bölgede "kapsamlı bir askeri altyapı bulunduğu için bunun diğer binaların da çökmesine yol açtığını" savundu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Cibaliya Mülteci Kampı'na İsrail güçlerinin düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

23.10| Kızıldeniz'den İsrail'e düzenlenen saldırıları Husiler üstlendi

Yemen'in batısını kontrol eden Husi hareketi, Kızıldeniz üzerinden İsrail'i hedef alan saldırıları üstlendi.

22.10| İsrail kara harekatında ilk kayıplarını verdi: “Savaşın bir bedeli var, son günkü bedel oldukça ağırdı”

İsrail ordusu, saldırılar düzenlediği Filistin'in Gazze Şeridi'nde 2 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail'in karadan saldırılarıyla ilgili açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "önemli başarılar kazandıklarını" iddia etti ve "Maalesef savaşın bir bedeli var. Son günkü bedel oldukça ağırdı" dedi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldüğü aktarıldı. Açıklamada, ikisi de 20 yaşındaki askerlerin ailelere bilgi verildiği belirtildi.

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze’yi yoğun bombardımana tutarken, 29 Ekim’de sınırlı kara harekatına başladığını duyurmuştu. 2 askerin ölümü kara harekatının başlamasından bu yana İsrail ordusunun verdiği ilk kayıplar oldu.

21.40| İran Dışişleri Bakanı, Katar'da Hamas lideri Heniyye ile görüştü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki durumu ve Filistin'deki gelişmeleri değerlendirdi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Katar'ın başkenti Doha'yı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Hamas lideri Heniyye ile bir araya geldi.

Görüşmede, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki durum ve Filistin'deki gelişmeler ele alındı.

Abdullahiyan ve Heniyye, İsrail'in Gazze halkına karşı işlediği suçların durdurulması için çözüm yollarını istişare etti.

21.00| BM: Gazze'de 3 çalışanımız daha öldürüldü

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde son 24 saatte üç çalışanının daha öldürüldüğünü duyurdu.

UNRWA’dan yapılan yazılı açıklamada, “Devam eden hava saldırılarında son 24 saatte 3 UNRWA çalışanı aileleriyle birlikte evlerinde öldürüldü.” ifadeleri kullanıldı.

Gazze’de 7 Ekim'den bu yana öldürülen UNRWA çalışanlarının sayısının 67’ye çıktığı belirtildi.

21.00| Kassam Tugayları, bazı yabancı uyruklu rehineleri serbest bırakacaklarını açıkladı

İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı saldırılarda rehin aldığı kişilerle ilgili açıklama yaptı.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, video mesajında çeşitli ülkelerden de gelen talepler üzerine ellerindeki bazı yabancı rehineleri Gazze'de tutmak istemedikleri için yakında serbest bırakacaklarını aracılara bildirdiklerini aktardı.

İsrail'in bir askerini kara operasyonuyla kurtardığı yönündeki açıklamasının doğru olmadığını savunan Ebu Ubeyde, "İsrail'in İzzeddin Kassam'ın tuttuğu bir esire ulaşmasının mümkün olmadığını bunun Gazze Şeridi'nde başka grupların ya da şahısların tuttuğu esirlerden biri olabileceğini" söyledi.

Ebu Ubeyde, "İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, eğer bir esiri bir aylık savaştan sonra serbest bırakmakla övünüyor ve kutluyorsa Gazze'deki kalan esirleri bu yöntemle kurtarması 20 yıl sürer" dedi.

20.00| BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhiber istifa etti

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhiber, örgütün Gazze'deki yaşananları durduramamasını proteste ederek istifa etti.

Mokhiber yaşananları 'soykırım' olarak niteledi.

 Mokhiber açıklamasında "Bir kez daha gözlerimizin önünde bir soykırımın yaşandığını görüyoruz. Apartheid'a karşı mücadele ve tarihi Filistin'in tüm insanları için insan haklarına dayalı tek bir laik demokratik devlet kurulmalıdır" dedi.

19.30| 85 Musevi entelektüel, Fransa'dan ateşkes çağrısı yaptı

Fransa'da, aralarında eski Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü Başkanı Rony Brauman, sosyolog Michael Löwy, gazeteci Tal Madesta'nın da yer aldığı 85 Musevi'den oluşan entelektüeller, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin Fransız Liberation gazetesinde ortak bildiri yayımladı.

Bildiride, Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'de "etnik temizlik" yaşanabileceğini duyurduğu belirtilerek, "Museviler olarak, İsrail devletinin hiçbir yaptırım olmadan Gazze'de uluslararası hukuku ihlal etmesi karşısında dehşet içerisindeyiz ve bu katliamın bizim adımıza yapılmasını reddediyoruz." denildi.

Independent Türkçe'nin yer verdiği bildiride, 2 milyon Gazzelinin su, gıda ve elektrikten mahrum bırakıldığı, sığındıkları hastane ve ibadethanelerin bombalandığı vurgulanarak, derhal ateşkes çağrısı yapıldı.

Bildiride, Fransız hükümetinin İsrail'e yönelik koşulsuz desteği kınandı.

17.30| İslami Cihad’ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın Gazze'deki tünelleri görüntülendi

17.15| İsrail Cibaliye Mülteci Kampı'nı vurdu: 100'den fazla kayıp

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'nı hedef aldı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nin müdürü, 100'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini aktardı. El Cezire, en az 150 kişinin yaralandığını belirtti

17.05| Yemen savaşa dahil oldu: İsrail'i vurmaya devam edeceğiz

Yemen Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Yahya Saree yaptığı açıklama ile ‘İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürdükçe füzelerimizle vurmaya devam edeceğiz’ dedi.

16.50| İngiltere'de ateşkes karşıtı İşçi Partisi lideri protesto edildi

İngiltere’de İşçi Partisi lideri Keir Starmer, düşünce kuruluşu Chatham House'da yaptığı konuşmanın ardından çıktığı sırada "utan", "ateşkes hemen şimdi" ve "savaş suçlusu" sloganlarıyla protesto edildi.

Starmer, Chatham House'da yaptığı konuşmada Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmayı reddetti ve bir ateşkesin Hamas'ın işine yarayacağını iddia etti.

16.00| İsrail Ordu Sözcüsü: Arabanın içinde terörist olmadığını nereden biliyorsunuz?

İsrail ordusuna ait bir tankın Gazze'de sivil araca ateş etiği görüntüler tepki toplarken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Nir Dinar, "Arabada teröristlerin olmadığını nereden biliyorsunuz?" dedi. IDF Sözcüsü Dinar, CNN'e olayla ilgili "Arabanın içinde teröristlerin olmadığını nereden biliyorsunuz? Hamas'ın cipi ya da tankı yok, askeri amaçlar için sivil araçları kullanıyorlar" dedi.

15.20| Gazze'de tablo ağırlaşıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana 3 bin 542'si çocuk olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin İsrail'in saldırılarında öldüğünü duyurdu.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, 130 sağlık personelinin öldürüldüğünü ve 32 sağlık merkeziyle birlikte 15 hastanenin hizmet dışı kaldığını söyledi.

15.10| İsrail ordusu Gazze sokaklarında

İsrail ordusu Gazze’ye yönelik sürdürdüğü kısmı kara harekatına ait görüntüleri yayınladı. Görüntülerde İsrail askerlerinin Gazze sokaklarında operasyon düzenlediği görülüyor.

12.50| İsrail ordusundan açıklama: 300 hedef vuruldu

İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 300 yeri vurduğunu bildirdi.

Hedef alınan yerler arasında, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait tanksavar füzeleri ve roketlerin atıldığı noktalar gibi “askeri noktaların” olduğu öne sürüldü.

12.00| İsrail Mısır'ı Gazzelileri kabul etmesi için ikna etmenin yolunu arıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Avrupa Birliği (AB) liderlerini Gazze Şeridi'nden Filistinli mültecileri alması için Mısır'a baskı yapmaya ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

TIKLAYINIZ: İsrail’de Gazzelileri Sina Çölü’ne sürme senaryosu yine gündemde

The Financial Times'ın (FT) haberine göre; tartışmalarla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, AB liderlerine Filistinli mültecilerin Mısır'a alınması konusunun geçen hafta Avrupalı yetkililerle yapılan toplantılarda ortaya atıldığını söyledi.

Kaynaklar, önerinin Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB liderler zirvesi öncesindeki özel görüşmelerde gündeme getirildiğini söyledi.

Ancak FT'ye göre; Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın güçlü ülkeleri, Mısırlı yetkililerin Gazze'den mültecileri geçici bir süre için bile olsa kabul etme fikrine karşı çıktıklarına işaret ederek öneriyi gerçekçi bulmadı.

10.55| Filistin mesajı paylaşan futbolcu 'pişman oldu' denilerek affedildi

"Nehirden denize, Filistin özgür olacak" ifadelerinin yer aldığı paylaşımının ardından kadro dışı bırakılan Anwar El Ghazi'nin, antrenmanlara ve kadroya yakında geri döneceği belirtildi.

Almanya futbol ligi Bundesliga takımlarından Mainz 05, Filistin'e destek veren sosyal medya paylaşımı nedeniyle kadro dışı bıraktığı futbolcusu Anwar El Ghazi'yi affetti. Kulüpten yapılan açıklamada, 28 yaşındaki Fas asıllı Hollandalı futbolcunun paylaşımından dolayı pişman olduğu ve kulüp üzerinde oluşan olumsuz havadan üzüntü duyduğu kaydedildi.

10.50| Filistin Kızılayı: El Kudüs Hastanesi etrafı gece boyunca bombalandı

Filistin Kızılayı Genel Müdürü Marwan Jilani, Gazze'deki El Kudüs Hastanesi'nin gece boyunca ağır bombardımana uğratıldığını ve hastanedeki çalışma arkadaşlarının "tüm bir bina titredi" dediğini söyledi.

10.40| İsrail Hamas'ın Başkan Yardımcısı Aruri'nin evini vurdu

İsrail güçleri, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin Ramallah'ın kuzeyindeki Arura beldesindeki evini, patlatıcılar kullanarak yıktı.

Şihab Haber Ajansına göre, İsrail askerleri, Ramallah'ın kuzeyindeki Arura beldesine gece baskın düzenledi. Burada bulunan Aruri'nin evini kuşatan İsrail askerleri, patlayıcılar yerleştirdikleri evi havaya uçurdu. Şiddetli patlamaya ilişkin görüntüler sosyal medyada yayımlandı.

09.00 | 31 gazeteci öldürüldü

Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşında 31 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

New York merkezli haklar grubuna göre bu gazetecilerin 26'sı Filistinli, dördü İsrailli ve biri de Lübnanlıydı.

Sekiz gazetecinin yaralandığını, dokuz gazetecinin de kayıp ya da gözaltında olduğunu bildiren grup; savaşın ilk haftalarında 1992'den bu yana yaşanan tüm çatışmalardan daha fazla basın mensubunun öldüğünü de sözlerine ekledi.

08.30 | IDF Sözcüsü: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin her yerinde saldırıyor

IDF sözcüsü Jonathan Conricus, İsrail ordusunun "Gazze şeridinin her yerinde saldırdığını" söyledi. Conricus, İsrail'in Gazze şeridindeki Filistinlilere insani yardımı "arttıracağını" da sözlerine ekledi.

07.35 | Tayland Dışişleri Bakanı esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için Katar ve Mısır'ı ziyaret ediyor

Tayland Dışişleri Bakanı Parnpree Bahiddha-Nukara, Hamas tarafından esir tutulan 22 Taylandlının serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik resmi çabaların bir parçası olarak Katar ve Mısır'a acil bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Parnpree'nin "İsrail ve Gazze'de devam eden şiddet olaylarının bir sonucu olarak rehin tutulan Tayland vatandaşlarının durumunu görüşeceği" belirtildi.

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırı sırasında yaklaşık 30,000 Taylandlı İsrail'de, çoğunlukla tarım sektöründe çalışıyordu.

Tayland hükümeti 32 vatandaşının öldüğünü ve 19'unun da yaralandığını açıkladı.

06.50 | BM Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'i Gazze halkını "toplu cezalandırmakla" suçladı ve mevcut yardım sisteminin "başarısızlığa mahkûm" olduğunu söyledi.

Lazzarini, "Gazze'ye yardım akışını anlamlı kılacak ve benzeri görülmemiş insani ihtiyaçları karşılayacak bir siyasi irade olmadığı sürece, Gazze'ye yardım girişine izin veren mevcut sistem başarısızlığa mahkûmdur" dedi ve Güvenlik Konseyi'nden derhal insani ateşkes talep etmesini istedi.

01.42 | BM: Gazze’de son üç haftada öldürülenlerin yüzde 70’i çocuklardan ve kadınlardan oluşuyor

Birleşmiş Milletler (BM), Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’deki İsrail saldırılarında son üç haftada öldürülenlerin yüzde 70’inin çocuklardan ve kadınlardan oluştuğunu belirtti.

00.10| Beyaz Saray 'şimdilik' ateşkes taraftarı değil

Beyaz Saray, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta bir ateşkesin "şu an için doğru olmayacağını" ve Hamas'ın "bundan tek kazançlı çıkan taraf olacağını" açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ayrıca, Amerikan yönetiminin daha fazla insani yardımın bölgeye ulaşmasına izin vermekten yana olduklarını söyledi.

Kirby, "Gazze'yi güney yoluyla terk etmek isteyen insanların tahliyesine yardımcı olmak için de geçici konaklamalardan" yana olduğunu sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bugünkü açıklamasında "Hamas ile savaşta ateşkes olmayacağını" söylemişti.