Cumartesi Anneleri AYM kararına rağmen yargılanıyor

Cumartesi Anneleri AYM kararına rağmen yargılanıyor
Kayıp yakınlarını bulmak için Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin yargılandığı davanın duruşması 5 Nisan’a ertelendi. Sanık avukatlarından Ahmet Cihan “Bu davayı en başından beri Cumartesi...

Kayıp yakınlarını bulmak için Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin yargılandığı davanın duruşması 5 Nisan’a ertelendi. Sanık avukatlarından Ahmet Cihan “Bu davayı en başından beri Cumartesi İnsanları’nın siyasal sebeplerle cezalandırılması olarak niteledik. Hukuka uygun davrandığımız bir eylem yüzünden 2018’den beri müvekkillerimiz diken üstünde. Duruşmanın devam etmesi bile bir hak ihlalidir. Çünkü suçsuzluğu Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla sabit olan insanların yargılanmasına devam edilemez” dedi.

Cumartesi Anneleri, 23 Ağustos 2018'de, eylemlerinin 700’üncü haftasında polisin müdahalesiyle karşılaşmıştı. Müdahalede gözaltına alınan 46 kişi hakkında, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet’ suçundan dava açılmıştı. Sanıkların 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği davaya, İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

“Cumartesi İnsanları siyasal sebeplerle cezalandırılıyor”

Duruşmanın devam etmesini bir hak ihlali olarak değerlendiren sanık avukatlarından Ahmet Cihan, “Ortada bir suç yoksa eğer, ceza da yoktur. Savunmanın alınması da anlamsız. Bu durum psikolojik bir baskı yaratmanın ötesine gitmeyecek. Bu davayı en başından beri Cumartesi İnsanları’nın siyasal sebeplerle cezalandırılması olarak niteledik. Hukuka uygun davrandığımız bir eylem yüzünden 2018’den beri müvekkillerimiz diken üstünde. Duruşmanın devam etmesi bile bir hak ihlalidir, çünkü suçsuzluğu AYM kararıyla sabit olan insanların yargılanmasına devam edilemez” diye konuştu.

Sorgulanmayan sanıkların olduğuna dikkat çeken Cihan, “Onlar konuşsa ne diyecek? Aynı şeyi söyleyecekler. Bu davanın sonunda beraat edeceğiz, buradan başka bir karar çıkmaz. Bu davada bir başka karar istemiyoruz. Derhâl beraat istiyoruz. Bu karar müvekkillerimizin ilk günden itibaren suç işlemediğini ortaya koyacaktır” diye konuştu.

Avukat Oya Meriç Eyüboğlu ise AYM’nin hak ihlali kararlarını anımsatarak “Sizden önceki hakimlere de söyledik. Bu davada yargılanan kişiler hakkında AYM'nin üç kararı var. Sorgu yapmadan beraat kararı verebilirsiniz” dedi. 

“Yargılanması istenen suç sanıklara ait değil”

Duruşmada söz alan Ömer Kavili de savunmasını şu sözlerle yaptı: “Bu insanlar üç buçuk yıl boyunca hem lekelenmeden kurtulamamışlar hem de her duruşmaya gelmek zorunda bırakılmışlardır. İddia makamının mütalaasını yenilemesini istemenizi talep ediyorum. Yargılanması istenen suç sanıklara ait değil. Mütalaa yetersizdir, keyfîdir, kanunsuzdur. Keyfiyet bu salonda devam etmektedir.”

“Beraatimi istiyorum”

Mahkeme “derhâl beraat kararı verilmesi” talebini reddetti. Sanıklar savunmalarında bir suç işlemediklerini belirterek beraatlerini talep etti.

Cumartesi İnsanları’nın 700. hafta buluşmasında karanfil bırakmak için yürümek istediğini söyleyen sanık Ahmet Süleyman Benli, “Meydana yaklaştığımda polis kalabalığı gördüm. Müdahaleye uğramamak için pasaja gidip çay içtim. Çıktığımda hala polis vardı. Köşede bekledim birkaç polis bana bakıp alalım mı dediler sonra beni alıp gözaltı aracına koydular. İndirdiklerinde fark ettim ki bir sürü insan gözaltına alınmış. Herhangi bir ihtar veya duyuru yapılmamıştı” diyerek beraat edilmesini istedi.

“Ortada bir suç yok”

Sanık Ulaş Bedri Çelik ise “Dayanışma için oradaydım. Ortada bir suç yok. Anayasal hakkımı kullandım. Eylemin yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir bildirimde bulunulmadı” dedi.

Mahkeme eksik hususların giderilmesine karar vererek duruşmayı 5 Nisan 2024 tarihine erteledi. (ANKA)