Daha İyi Yargı Derneği, Avrupa Konseyi’nde “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu anlattı

Daha İyi Yargı Derneği, Avrupa Konseyi’nde “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu”nu anlattı
Daha İyi Yargı Derneği heyeti, Fransa’da, Strazburg’daki Avrupa Konseyi’nde, Parlamenterler Meclisi üyelerine ve komisyonlara, yargıda daha nitelikli ve kaliteli hizmeti hedefleyen “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” önerisini anlattı.

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Vural, Genel Sekreter Tuğçe Özbilen ve İletişim Direktörü Beyza Berber’den oluşan heyet, 16 Nisan 2024 Salı günü, Avrupa Konseyi İzleme Komitesi Üyesi Avusturyalı parlamenter Stefan Schennach, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Birleşik Krallık Delegesi George Foulkes, Avrupa Konseyi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi Başkanı İngiliz parlamenter Richard Keen ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği Ofisi Direktör Yardımcısı Erliha Bicakcic ile görüştü. Heyet ertesi gün (17 Nisan 2024 Salı), Avrupa Konseyi Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu) Seçimler ve Siyasi Partiler Bölüm Başkanı Pierre Garrone, Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Başbakanı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi Genel Raportörü Yorgo Papandreu ve eski İngiliz İşçi Partisi lideri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Jeremy Corbyn ile bir araya gelirken, günün sonunda da Parlamenterler Meclisi Liberaller ve Demokratlar Grubu (ALDE Group) delegasyonu ile buluştu. Heyet Avrupa Konseyi mesaisinin son günü olan 18 Nisan’da da Birleşik Kralık Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Sandy Moss ile görüştü.

richard-keen-16-04-2024.jpg

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, Avrupa Konseyi temasları ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Türkiye’deki yargı sorunlarını tespit edip çözüm önerileri geliştirmek, bu öneriler üzerinde toplumsal mutabakat sağlanması ve çözümlerin hayata geçirilmesi için çalışmak üzere 10 yıl önce kurulmuş, siyaseten tarafsız bir sivil toplum kuruluşuyuz. Amacımız Türkiye’nin, uzlaşma kültürünün egemen olduğu, barış içinde yaşayan, üretken, uluslararası alanda rekabetçi ve müreffeh bir toplum haline gelmesine, yargının daha ilerletilmesi ve geliştirilmesi yolu ile katkıda bulunmak. Bu amaçla hazırladığımız ‘A’dan Z’ye Türk Yargı Refomu’ önerimizi iki yıldır yurtiçinde düzenlediğimiz Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları ile ilgili kamuoyuna tanıtırken, yanı sıra bulduğumuz her fırsatta yurtdışında da anlatıyoruz. Daha önce İngiltere Parlamentosu’nda, Brüksel’de Avrupa Birliği kurumlarında reform önerilerimizi paylaşma imkanı bulmuştuk, bu sefer de Strazburg’da Avrupa Komisyonu’nda ilgililerle paylaştık.

diyd-heyeti-avrupa-konseyi-16-04-2024.jpg

Meseleye kaliteli hizmet verecek bir yargı tasarlamak açısından bakışımız etkileyici bulunurken, dokuz temel reform önerimiz, onların arasından da Adalet Yüksek Kurumu ve Adalet Yüksek Mahkemesi önerilerimiz dikkat çekti. Avrupa Konseyi’ndeki görüşmelerimizde, etkin ve verimli çalışan, tam bağımsız ve hesap verir bir yargının bir ülkede hem insan haklarını korumak hem de refahı artırmak için çok önemli olduğunda mutabık kaldık.

Yurtdışındaki temalarımızı sürdüreceğiz. Amacımız, Türkiye ile ilgili çalışan, Türkiye’yi izleyen Avrupa kurumlarına, ülkemizde siyaseten tarafsız ve yargı alanında uzman bir muhatapları olabileceğiniz göstermek, Türkiye ile ilgili yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, insan hakları ihlalleri, yargılama süreçleri tartışmalarında Avrupa kurumları nezdinde görüşüne başvurulacak bir odak olabilmek. Strazburg’daki görüşmelerimizde aldığımız olumlu tepkiler, uzmanlık alanlarımızda Avrupa kurumlarının çalışmalarına katkı sunabileceğimizi gösterdi. Yargıda reform önerilerimizi anlatmaya devam edeceğiz.”