EŞİK, Bakan Tekin’i istifaya çağırdı

EŞİK, Bakan Tekin’i istifaya çağırdı
EŞİK, cemaat ve tarikatleri STK olarak gören Milli Eğitim Bakanı Tekin’in istifa etmesini istedi.Eğitimin devletin asli görevlerinden biri olduğunu belirten Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yazılı bir açıklama yaparak...

EŞİK, cemaat ve tarikatleri STK olarak gören Milli Eğitim Bakanı Tekin’in istifa etmesini istedi.

Eğitimin devletin asli görevlerinden biri olduğunu belirten Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yazılı bir açıklama yaparak laik, bilimsel, karma eğitimden vazgeçmediğini vurguladı. Kız çocuklarını örgün eğitimin dışına iten, küçük yaşta zorla evlendirmelerin ve çocuk işçiliğinin önünü açan 4+4+4 parçalı eğitim sistemine son verilmesini, 12 yıl kesintisiz ve parasız eğitime geçilmesini talep etti. Eğitim müfredatının “eşitlikçi, insan haklarına saygılı, ayrımcılıktan arındırılmış bir içerikte, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten, bilimsel yaklaşımlarla hazırlanmasını” isteğini bir kez daha dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimi taşeronlarla yürütmesi yüzünden bugüne dek çocuklara karşı işlenmiş suçların failleri başta olmak üzere bu suçlara dahil olan kişiler hakkında soruşturma başlatması gerektiğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i anayasal görevini yapmaya, yapmaması durumunda ise istifa etmeye davet eden EŞİK, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu Anayasal görev göz ardı edilerek, her türlü denetimden muaf tutulan; çocuk haklarının gözetilmediği hatta çocukların çeşitli şekillerde istismar edildiği, Anayasa’nın eşitlik ve laiklik ilkesine aykırı faaliyet yürüten bazı devlet dışı kurumlara, dini yapılara çocukların teslim edilmeye devam edileceği söyleniyor. Üstelik de Milli Eğitim Bakanı tarafından.”

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Tekin, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılı itibarıyla geçerli 2 bin 709 tane protokolü var. Bunların içerisinde, sizin ‘tarikat, cemaat’ dediğiniz, bizim ‘STK’ dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Onlarla protokol yapmaya da devam edeceğiz. Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor” ifadelerini kullanmıştı.