CANLI |Filistin-İsrail çatışmalarında 18. gün: İsrail ordusu: Kara harekatı, stratejik ve taktiksel nedenlerden gecikti

CANLI |Filistin-İsrail çatışmalarında 18. gün: İsrail ordusu: Kara harekatı, stratejik ve taktiksel nedenlerden gecikti
Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.Abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 18. gününde de...

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.Abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 18. gününde de sürdüren İsrail ordusu, kara harekatın taktiksel ve stratejik nedenlerle geciktiğini açıkladı. Hamas, 2 rehineyi daha serbest bıraktı. Batı'nın İsrail'e ziyaretleri sürüyor.

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

01.20 | Hollanda Başbakanı Rutte, Netanyahu ile bir araya geldi

Hollanda geçici hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, İsrail'i ziyaretinde Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rutte görüşmede, İsrail'de bulunduğu için "mutlu olduğunu" kaydederek, "Ordunuzun bu saldırıyı savuşturmak ve İsrail'in güvenliğini yeniden tesis etmek için yaptıklarına saygı duyuyorum." ifadesini kullandı.

Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre; Netanyahu da Hollanda'nın İsrail'in "çok büyük bir dostu" olduğunu belirterek, Rutte'ye ziyareti için teşekkürlerini bildirdi. İsrail Başbakanı, Hamas'a karşı dünyanın İsrail ile birlik olması gerektiğini ifade ederek "Bu, ortak medeniyetimizin bir savaşıdır." diye konuştu.

00.50 | İsrail ordusu: Kara harekatı, stratejik ve taktiksel nedenlerden gecikti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, havadan katliam yaptıkları Gazze'ye kara harekatının gecikmesini "çeşitli stratejik ve taktiksel nedenler"e bağladı, "Biz Ortadoğu'nun tamamına bakıyoruz." dedi.

İsrail Ordusu, Hamas saldırılarının ardından binlerce sivili katlettikleri Gazze'ye yönelik kara harekatının "stratejik ve taktiksel nedenler"le geciktiğini duyurdu.

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail devlet televizyonu KAN'a yaptığı açıklamada 7 Ekim'den bu yana, "İsrail'e dönük saldırılarda büyük rol oynayan" Hamas'ın hava sisteminde görev alan komutanlardan 5'inin öldürüldüğünü iddia etti.

Sözcü, İsrail ordusunun İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) ve Askeri İstihbarat Dairesinin (AMAN) talimatıyla, Hamas'a bağlı Kuzey Tümeni'ndeki tanksavar füze sistemi komutanı İbrahim es-Sahar'ı da öldürdüğünü söyledi.

Gazze'ye yönelik kara harekatıyla ilgili Hagari, "Biz tabi ki hazırız ama çeşitli stratejik ve taktiksel nedenler var. Biz Orta Doğu'nun tamamına bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail ordu radyosu bugün, Tel Aviv'in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşını ertelemeye" karar verdiğini duyurmuştu.

00.50 | El Kassam Tugayları, 2 İsrailli rehinenin serbest bırakılma ve Kızılhaç'a teslim edilme görüntülerini yayınladı

22.50 | BM açıkladı: Gazze'ye 21 Ekim'den bu yana giriş yapan yardım tırı sayısı 54

Birleşmiş Milletler (BM), 21 Ekim'den bu yana Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yapan insani yardım taşıyan tır sayısının 54'e ulaştığını bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'ye henüz yakıt yardımı yapılmadığına dikkati çeken Dujarric, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndaki (UNRWA) meslektaşlarının "yakıt tankerinin dibini görüyoruz" şeklinde uyarı yaptığını ve sadece bir kaç günlük yakıt kaldığını dile getirdi.

Dujarric, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye elektrik de verilmediğini anımsatarak, özellikle hastanelerin çok zor durumda olduğunu, 700 hasta kapasitesine sahip Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 5 bin hastanın tedavi gördüğünü kaydetti.

Dujarric, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırının soruşturulması için ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e BM'nin yargı organlarından birinin yetki vermesi gerektiğini kaydetti.

BM tesislerine yönelik saldırıların otomatik olarak soruşturulduğunu aktaran Dujarric, "Gördüğümüz tüm hukuk ihlallerinin araştırılması gerekiyor" dedi.

22.44 | İran: ABD bize iki mektup gönderdi

İran Dışişleri Bakanı: Washington, savaş çemberini genişletme niyetinde olmadığını teyit etmek için bize iki mektup gönderdi.

22.18 | Hamas, iki rehineyi daha serbest bıraktı

Kassam Tugayları Askeri Basın Sözcüsü Ebu Ubeyde, sağlık soruları nedeniyle 2 rehineyi bıraktıklarını açıkladı. Açıklamada, "İnsani Diplomasi görüşmeleri sonucu Mısır ve Katar'ın aracılığıyla, İşgalci İsrail'in, Cuma gününden beri teslim almayı kabul etmediği  iki esir, Nurit Yitzhak ve Yochved Lifshitz'i sağlık durumları göz önüne alınarak insani nedenlerle serbest bıraktık. Bu süreçte İşgalci İsrail'in, arabulucu ülkelerle  ile  esirlerin teslim sürecini tamamlamak için gün içinde uyacağı konusunda mutabakata varılan prosedürleri 8'den fazla ihlaline rağmen, esirlerin sağlık durumu göz önüne alarak serbest bırakmayı uygun gördük" denildi.

18.10| İsrail basını üç bakanın istifa edeceğini iddia etti

İsrail basını hükümetteki üç bakanın istifa edebileceğini yazdı.

Haber Yediot Ahronot gazetesinde yer aldı.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun 'kendisini bekleyen öfke dalgasına direnemeyeceğine' yer verilen haberde, başbakanın şimdiye kadar hiçbir hatası için özür dilemediği hatırlatıldı.

18.10| Hastanelere saldırı nedeniyle hamile kadınlar sağlık hizmetine erişemiyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanelere yönelik saldırılar nedeniyle yaklaşık 50 bin hamile kadının sağlık hizmetlerine erişimde zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Öte yandan; her gün 166'ya yakın riskli doğumun gerçekleştiği de aktarıldı

17.00| Gazze'de büyük yıkım

Gazeteci Motaz Azaiza, gece boyu süren saldırılar sonrası Gazze şehrinin son halini paylaştı.

16.00| İsrail'i eleştiren Web Summit CEO'su istifa etti


Web Summit CEO’su ve kurucusu Paddy Cosgrave, X hesabından İsrail’i eleştiren paylaşımlar yapmıştı. Cosgrave, görevinden ayrılma kararı aldı.

Medyascope'da yer alan habere göre dünyanın en büyük teknoloji zirvelerinden Web Summit’in kurucusu ve CEO’su Paddy Cosgrave, “Savaş suçları müttefikler tarafından işlense dahi savaş suçudur ve ne oldukları açıkça söylenmelidir. Pes etmeyeceğim” sözlerinin ardından görevinden istifa etti.

15.50| Gazze'de İHH'nin aşevi bombalandı

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Gazze’deki Mavi Marmara Şehitleri Aşevi, İsrail’in düzenlediği saldırı sonucu kullanılamaz hale geldi. İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emre Kaya, aşevine düzenlenen saldırıda herhangi bir can kaybının olmadığını bildirdi.

15.10| Hamas İsrail'i tehdit etti: Karadan girerseniz bu bizim için fırsat

Hamas Sözcüsü Abdullatif El-Kanu, İsrail'in Gazze Şeridi’ne karadan girmesi halinde bunun, İsrail güçlerini ‘öldürme ve esir alma’ yoluyla kayıplar vermesi için ‘iyi bir fırsat’ olacağını söyledi.

Kanu, Filistinli grupların ‘birbirine bağlı, güçlü ve savaşı yönetebilecek kapasitede’ olduğuna değinerek, sivilleri bombalamanın İsrail'e zafer imajı vermeyeceğini aktardı.

14.10| Gazze'de can kaybı 5 bini geçti

Gazze’de can kaybı bin 5 bin 87’ye çıktı. Yapışan açıklamada 15 bin 273 kişinin de yaralandığı duyuruldu

13.50| Yardım TIR'ları giriş yaptı ancak yakıt yok

Gazze'deki hükümet, çatışmalar sırasında Gazze’ye hiç yakıt girişi olmadığını, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için acil yakıt tedariki gerektiğini açıkladı.

13.00| İsrail Yahudi yerleşimcilere silah dağıtıyor

Gazeteci Hasan Sivri, İsrail, Batı Şeria’da Kudüs’e de yakın mahallelerde yerleştirilmiş Yahudi yerleşimcilere silah dağıtmaya başladığını söyledi. Yerleşimcilerin silahlandırılması çatışmaların ana sebebi olmuş durumda.

13.00| Gazzeli Doktor Malhis: Burası yetim bebekler ile dolu

Sözcü TV'ye konuşan Gazze Şifa Hastanesi görevli Doktor Fadia Malhis, “Elektrik, gıda ve ilaç yok. Durum vahim, yakıt bulunamazsa kuvözlerdeki bebekler ölebilir. Burası yetim bebeklerle dolu. Her taraf bombalanıyor. Dün gece korkunç bir geceydi. Her yer bombalanıyor. TIR’lar kentin güneyine gönderildi biz kuzeyde olanlar bu yardımlara erişemiyor." ifadelerini kullandı.

12.50| Kara harekatı ertelendi mi?

İsrail ordu radyosundan yayınlanan haberde, Gazze’te yönelik kara harekatının erteleneceği belirtildi. Haberde, ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesi konusunda mutabık kalındığı aktarıldı.

Haber Türk'te yer alan habere göre İsrail ordu radyosu, Tel Aviv'in bölgeye takviye ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşını ertelemeye" karar verdiğini bildirdi. İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, "ABD, İran'ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Orta Doğu'ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail'e bildirdi" ifadesi kullanıldı.

12.35| Türkiye yardım uçakları göndermeye devam ediyor

Türkiye Gazze’ye gönderilmek üzere Mısır’a 4’üncü uçağını da yolladı.

Uçak içinde Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre tıbbi cihazlar arasında acil müdahale ekipmanları, ameliyat masası, ameliyat lambası, anestezi cihazı gibi ameliyathane donanımları; yoğun bakım yatağı, monitör, ventilatör gibi yoğun bakım cihazları, ultrason, ekokardiyografi, röntgen gibi görüntüleme cihazları yer alıyor.

12.20| Gazze'ye 3'üncü yardım konvoyu giriş yaptı

Reuters haber ajansı 14 TIR yardımın gittiği Gazze'ye üçüncü yardım konvoyunun da girdiğini aktardı.

12.10| Miçotakis İsrail'e gitti

Yunanistan Başbaşkanı Kiryakos Miçotakis, İsrail'e vardı. Miçotakis'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.

10.50| İsrail ordusu: Hamas'ın elinde 222 rehine var, sınırlı operasyonlar yaptık

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas tarafından rehin tutulduğu teyit edilen kişi sayısının 222'ye yükseldiğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, IDF'nin Hamas militanlarını hedef almak ve rehineleri aramak için Gazze'de "sınırlı" baskınlar düzenlediğini söyledi.

Hagari ayrıca hava saldırılarının Hamas'ın daha geniş çaplı bir İsrail saldırısına karşı koymak için toplandığı bölgelere odaklandığını iddia etti.

10.30| İsrail Hizbullah'a ait gözetleme noktasını vurdu

İsrail Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, İsrail savaş uçakları, Hizbullah'ın silahlarının da bulunduğu bir hücresini bombaladı.

Savaş uçakları ayrıca, Hizbullah'ın bir gözetleme noktasına da saldırı düzenledi. Bir başka haberinde Aharonoth gazetesi, İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Aytarun köyü çevresine de hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Saldırılara ilişkin can kaybı ve maddi hasara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, Hizbullah'tan konuya dair henüz bir açıklama yapılmadı.

10.16| Gazze Şeridi'ne saldırılar

İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre son bir günde Gazze’deki 320 nokta vuruldu.

İsrail, Hamas altyapısının hedef alındığını, tünel ve operasyon merkezlerinin vurulduğunu iddia etti.

Hamas’ın liderlik yaptığı Gazze’deki içişleri bakanlığı ise gece düzenlenen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını aktardı.

Gazze'deki yetkililere göre 7 Ekim'den bu yana kuşatma altındaki bölgede 4 bin 650'den fazla kişi öldürüldü.

06.12 | İsrail ordusu, Batı Şeria'da düzenlediği gece baskınlarında çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan saldırıları sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'daki birçok beldeye düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Eriha kentinin güneyindeki Akabet Cebr Mülteci Kampı'na düzenlediği baskınlarda İsrail askerleri, gece girdiği evlerden 9 Filistin vatandaşını beraberinde götürdü.

Askeri buldozerler eşliğinde yürütülen baskınlar kampta devam ediyor.

Yerel kaynakların aktardığına göre, el-Halil kentinin güneyindeki Beni Naim beldesindeki evlere girerek gece teftişleri yapan İsrail askerleri, beldeden 11 Filistinliyi gözaltına aldı.

Yine benzeri baskınları Ramallah'ın kuzeybatısındaki Beyt Rima beldesine düzenleyen İsrail askerleri, buradan da 11 Filistinliyi gözaltına alarak ayrıldı.

05.06 | İsrail'in Gazze'ye dünkü saldırılarında 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın kentteki tıp kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

WAFA'ya göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 4 bin 700'e yükseldi.

Gazze'ye yönelik yürütülen saldırıların 16'ncı gününde, İsrail savaş uçakları ve topçu atışlarıyla eşzamanlı kentin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerine düzenlenen bombardımanlarda, en az 25 katliam gerçekleştirdi.

Kentin birçok bölgesine, havadan ve karadan yürütülen saldırılar sonucu bir günde 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Tıp kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, İsrail saldırıları sonucu pazar günü, Han Yunus Mülteci Kampı'nda 44, Rafah'ta 57, kentin orta kesiminde 168, Gazze kent merkezinde 66, kuzey bölgesinde 44 Filistin vatandaşı yaşamını yitirdi.

Mısır sınırı yakınındaki Rafah kentinde bir eve düzenlenen saldırıda, ev halkından 6 kişi ölürken, 11 kişi de çeşitli şekillerde yaralandı.

Karara Mahallesi'nde hedef alınan Ebu Hubeys ailesinin evinde 5 kişi öldü.

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde Miğraka bölgesindeki bir eve düzenlenen hava saldırısı sonucu 4 kişi öldü 6 kişi yaralandı.

Cibalya Mülteci Kampı'ndaki iki eve ve bölgedeki el-Albani Mescidi'ne düzenlenen birçok hava saldırısı sonucu 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

WAFA'nın Sağlık Bakanlığı'ndan aktardığı bilgiye göre, işgal güçleri, Gazze Şeridi'ndeki bazı mahalleleri haritadan tamamen sildi; enkaz haline getirdiği bölgelerde, "bazı ailelerin tüm fertlerine yaşamıyor kaydı düşülmesine" neden oldu.

Öte yandan, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini de hedef aldı.

İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları ve topçuları, bazı bölgelere eşzamanlı saldırılar gerçekleştiriyor. Saldırılara maruz kalan bölgelere ulaşan sivil savunma ekipleri oldukça kısıtlı imkanlarla enkazdan yaralıları kurtarmaya ve cesetleri çıkarmaya çalışıyor.

Yıkılan binaların enkazında, durumu henüz bilinmeyen çok sayıda insan bulunduğu kaydediliyor.

04.26 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savaş Kabinesi üyeleri ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Tel Aviv'in Kirya semtinde durum değerlendirme toplantısına katıldı.

03.47 | İsrail savaş uçakları, gece boyu Gazze'yi bombalamayı sürdürdü

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, savaş uçakları tarafından fırlatılan füze saldırısının ardından Gazze'nin kuzeydoğusundaki bölgelerden yoğun alev ve duman yükseldi.

Saldırıda, Cibaliye Kampı'ndaki Şüheda ailesine ait ev yerle bir edilirken, çevresindeki evler de yıkıldı.

Hava saldırıları sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı. Bombardıman sonucu yıkılan evlerin enkazından henüz çıkartılamamış çok sayıda kişinin sivil savunma ekipleri tarafından oldukça kısıtlı imkanlarla kurtarılması için çalışma yürütülüyor.

Öte yandan, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini hedef aldı.

Şifa Hastanesinin, içinde en çok yaralı barındıran tıp merkezi olduğu biliniyor.

03.13 | İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hücreye saldırdığını duyurdu

İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi.

İsrail Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, İsrail savaş uçakları, Hizbullah'ın silahlarının da bulunduğu bir hücresini bombaladı.

Savaş uçakları ayrıca, Hizbullah'ın bir gözetleme noktasına da saldırı düzenledi.

Bir başka haberinde Aharonoth gazetesi, İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Aytarun köyü çevresine de hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Saldırılara ilişkin can kaybı ve maddi hasara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, Hizbullah'tan konuya dair henüz bir açıklama yapılmadı.

02.00 | Endonezya hastanesinin müdürü: Hava saldırıları ciddi hasara yol açtı

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Beit Lahiya bölgesindeki mülteci kamplarına saldırılar, Endonezya Hastanesi yakınlarına isabet etti. El Cezire'ye konuşan hastane müdür, son saatlerde düzenlenen hava saldırılarının "ciddi hasar ve yaralanmalara" yol açtığını söyledi.

Endonezya Hastanesi, yakıt alamaması durumunda doktorların ameliyatları durdurmak zorunda kalabileceğini açıklamıştı.

01.35 | İran ve Mısır dışişleri bakanları Gazze'deki son durumu görüştü

İran ve Mısır dışişleri bakanları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorunlu göç politikasına "kesin olarak" karşı olduklarını belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, telefonda görüştü

01.15 | İsrail uçaklarının Gazze'nin farklı bölgelerine saldırılarında en az 30 kişi öldü

İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi.

İsrail uçakları, Gazze'deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Saldırılarda yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda Filistinli olduğu, ancak elektrik ve gerekli ekipman olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşmanın çok zor olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.

01.03 | ABD, Orta Doğu'daki askeri kaynaklarını arttıracak 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'i desteklemek ve bölgedeki ABD savunma varlığını artırmak için Orta Doğu'daki askeri kaynakları artırma planlarını açıkladı.

Austin, "Herhangi bir grup veya herhangi bir ülke bu çatışmayı genişletmek ve talihsiz durumdan yararlanmak istiyorsa; tavsiyemiz yapmamanız" dedi. 

00.41 | Gazze'ye ikinci yardım konvoyu Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi için ikinci yardım konvoyunun, Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptığı bildirildi.

Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'ın gıda, ilaç ve su taşıyan 14 TIR'ın Gazze'ye girişi için Refah Sınır Kapısı'nı açtığını ifade etti.

Ebu Muhsin, TIR'ların Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) teslim edileceğini ve sonrasında Filistinlilere dağıtılacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'ye giren 14 TIR'la ilgili, "insani yardıma çok ihtiyaç duyan milyonlarca insan için küçük bir umut ışığı daha" değerlendirmesinde bulundu.

Toplam 20 TIR'dan oluşan ilk yardım konvoyu 21 Ekim'de Gazze'ye girmişti.