Filistin-İsrail çatışmasında 3. gün: Hamas çok sayıda esir aldı, İsrail Gazze’yi bombaladı

Filistin-İsrail çatışmasında 3. gün: Hamas çok sayıda esir aldı, İsrail Gazze’yi bombaladı
Filistin-İsrail arasındaki çatışmalar üçüncü gününde büyüyor. Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılar sonrası İsrail’den de karşı saldırılar geldi. Çok sayıda İsrailli asker...

Filistin-İsrail arasındaki çatışmalar üçüncü gününde büyüyor. Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılar sonrası İsrail’den de karşı saldırılar geldi. Çok sayıda İsrailli asker ve siviller esir alınırken iki tarafında can kaybı ve yaralı sayıları artmaya devam ederken İsrail  gece boyunca Gazze şehrini bombaladı.

İsrail ile Filistin arasındaki gerilim Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılarla çatışmaya dönüştü. Çıkan çatışmalarda çok sayıda asker ve sivil hayatını kaybetti. Filistinli gruplar, çok sayıda İsrailli askeri ve bazı sivilleri esir alarak abluka altındaki Gazze Şeridi’ne götürürken İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’ne hava saldırılarına bu gece de devam etti.

İsrail savaş uçaklarının gece boyunca Gazze Şeridi’nin güney ve kuzeyindeki hedefleri vurması sonucu ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne dünden bu yana düzenlediği saldırılarda, 159 konut tamamen yıkıldı, 1210 konut ise kısmen hasar gördü.

‘Savaş hali’ ilan edildi

İsrail’de Netanyahu hükümeti ülkede savaş hali ilan edildiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail ordusunun “tüm kuvvetleriyle” Hamas’ı hedef alacağını söyledi. Hamas’ın saldırılarında ölen İsrailli asker sayısı da 50’yi aştı. İsrail, Gazze sınırında bulunan 24 yerleşim yerindeki sivilleri tahliye etti.

Esir alınan sayısı çok fazla

Hamas’tan yapılan açıklamada ise esir alınan İsraillilerin sayısının, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun düşündüğünden “kat kat daha fazla” olduğu belirtildi. Esirler arasında üst düzey komutanların olduğuna dikkat çekildi.,

İşte dakika dakika yaşananlar...

10.38- Filistin Sağlık Bakanlığı: 436 sivil öldü, 2 bin 271 sivil yaralandı

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda 436 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 271 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in düzenlediği saldırılar sonucu 91’i çocuk, 61’i kadın olmak üzere 436 sivilin yaşamını yitirdiği; aralarında 244 çocuk ve 151 kadının bulunduğu 2 bin 271 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in yarım asırdır Filistin halkını esir tuttuğunu ve haklarını elinden aldığını belirterek dünyanın Filistin’e sırtını dönmesi sebebiyle bu durumda olduklarını belirtti. Açıklamada, “Gazze Şeridi'nde Filistinli sivillerin maruz kaldığı yıkım manzaraları tüyler ürperticidir. İsrail'in sahip olduğu uluslararası cezasızlık, insanlığa, temel ahlaka ve uluslararası hukuk ilkelerine karşı ahlaki, siyasi ve hukuki bir lekedir. Bu suçları mazur göstermeye ya da örtbas etmeye yönelik her türlü girişim kabul edilemez ve düpedüz ayıptır. Gerçekler tartışmaya açık değildir. İşgalci bir güç olarak İsrail, Filistin halkını yarım yüzyılı aşkın bir süredir esir tutmakta ve haklarını ellerinden almakta ısrar ettiği için bu durumdan tamamen sorumludur. Dünya gerekeni yapmadığı ve Filistinlilerin haklarına sırtını döndüğü için bu durumdayız. Filistinlilerin yaşamlarını ve haklarını görmezden gelen ve bunların ihlal edilmesini teşvik eden basit açıklamalara son verilmelidir. İşgalci bir güç olarak İsrail'in Gazze'de ya da Filistin'in başka bir yerinde savunmasız sivil halkı hedef alma hakkı ya da gerekçesi yoktur.  Silahlı çatışmalarda sivillere yönelik misillemeler uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasadışıdır ve durdurulmalıdır” denildi.

10.35 - İsrail, Gazze Şeridi’nde son 20 saatte 800’den fazla hedefi vurdu

İsrail Hava Kuvvetleri, son 20 saatte İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nde 800’den fazla hedefi vurduğunu duyurdu. Saldırılarda yaklaşık 60 savaş uçağının kullanıldığı ifade edildi.

İsrail Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, yaklaşık 60 savaş uçağıyla yapılan saldırılarda, Gazze Şeridi’nde 800’den fazla hedefin vurulduğu aktarıldı. Açıklamada, Gazze’ye 1000 tondan fazla bomba atıldığı belirtilerek, “İlk saldırı dalgası dün öğleden sonra saat 15:00’te gerçekleştirildi. Yaklaşık bir buçuk saat süren saldırı sırasında Hava Kuvvetleri Beyt Hanun kentindeki 120 hedefe yüzlerce ton mühimmat attı. İkinci saldırı dalgası dün akşam saat 21:00’de gerçekleştirildi. Yaklaşık bir buçuk saat süren bu saldırıda Hava Kuvvetleri Gazze’nin Sajaya bölgesindeki yaklaşık 120 hedefe 100 ton mühimmat atmıştır. Üçüncü saldırı dalgası bu gece saat 01:00’de gerçekleştirildi ve 20’si askeri altyapı olmak üzere yaklaşık 25 hedefe saldırı düzenlendi. Bu sabah kısa bir süre önce tamamlanan dördüncü saldırı dalgasında ise Hava Kuvvetleri Gazze Şeridi genelinde 500’den fazla hedefi vurdu” denildi.

İsrail Hava Kuvvetleri, Hamas’ın saldırısının ardından başlatılan operasyon kapsamında, 3 günde yaklaşık 1200 hedefin vurulduğunu belirtti. Saldırıların devam edeceği ifade edilen açıklamada, şu ana kadar Hamas istihbarat birimlerince kullanılan 21 binanın hedef alındığı duyuruldu. 

07.13-İsrail ordusu 73 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı

İsrail ordusu, Hamas'ın önceki gün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 73'ye yükseldiğini duyurdu. İsrail ordusu, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim'de başlayan saldırılarında bugüne kadar 73 İsrail askerinin öldüğü, hayatını kaybeden 16 İsrail askerinin daha kimlik bilgilerinin aileleri ve kamuoyuyla paylaşıldığı ifade edildi.

İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, toplam 57 askerinin öldüğünü duyurmuştu.

06.30- Gazze'ye gece boyu hava saldırısı

Gazze Şeridi'ndeki AA muhabirinin hastane ve güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Gazze'nin Mısır sınırına yakın Rafah kentindeki Ebu Hilal Ailesi'nin evine İsrail savaş uçaklarının hava saldırısı sonucu ev halkından 18 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda yıkılan evin enkazından çıkarılan yaralılar ise tedavi altına alındı. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, kentin kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye bölgesindeki bazı ailelerin evlerine düzenlenen hava bombardımanı sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 20'den fazla kişi yaralandı.

Yine Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Abul Amreyn ailesine ait evin savaş uçaklarından atılan roketle vurulması sonucu toplam 5 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

05.06- israil basını yaralı sayısını duyurdu

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonuna göre, 365'i ağır olmak üzere toplam yaralı sayısı 2 bin 315'e çıktı. Haaretz Gazetesi de, ağır yaralılardan 25 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğunu aktardı. Haberlerde, ölenlerin sayısına ilişkin güncelleme yapılmadı.

03.27- İsrail askerleri yanlışlıkla İsrail askerini vurdu

İsrail resmi haber ajansı KAN'ın ordu sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Celil Garbi yakınındaki bir Yahudi yerleşim yerinde görev yapan İsrail güçleri, kontrol noktasına hızlıca yaklaşan araca ateş açtı.

Daha sonra askeri aracın içindekilerin İsrail ordusuna bağlı askerler olduğu anlaşıldı. Hafif yaralanan İsrail askerleri tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

03.22- Batı Şeria'da 6 Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürüldü

İşgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde İsrail ordusu ile Filistinliler arasında yaşanan çatışmalarda, 6 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından ardı ardına yapılan açıklamalarda, işgal güçleri tarafından açılan ateş sonucu, Eriha kentinde 1, Kudüs'ün kuzeyinde 3, el-Halil ve Nablus kentlerinde birer kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Bakanlık, "Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandiya'dan 3 şehidin cenazelerinin Ramallah'taki Tıp Merkezi'ne nakledildiğini" belirtti.

01.33- Bir grup İsrailli esir alındı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinden yeni bir grup İsrailliyi esir aldığını duyurdu. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas'a bağlı El-Aksa TV'de yayımlanan konuşmasında, "Tugay'a bağlı savaşçıların yeni bir grup İsrailliyi esir alıp Gazze Şeridi'ne geçirmeyi başardığını" söyledi. Ubeyde, esirlerin sayısına ilişkin bilgi vermedi.