Canlı | Filistin-İsrail çatışmasında 4. gün: İsrail-Lübnan sınırında çatışma

Canlı | Filistin-İsrail çatışmasında 4. gün: İsrail-Lübnan sınırında çatışma
Gazete Pencere Haber MerkeziHamas’ın ‘Aksa Tufanı’ ile başlattığı saldırı sonrası İsrail, Gazze’yi yoğun bir şekilde bombalarken kara hareketi tartışmaları alevlendi. ABD ise İsrail’e destek vereceğini ifade ederek...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ ile başlattığı saldırı sonrası İsrail, Gazze’yi yoğun bir şekilde bombalarken kara hareketi tartışmaları alevlendi. ABD ise İsrail’e destek vereceğini ifade ederek uçak gemilerini yollayacağını açıkladı. Çatışmalar devam ederken İsrail, Cibaliye Mülteci Kampı'nı vurdu

Hamas cumartesi sabahı İsrail'e karşı yüzlerce roket fırlatarak ve Gazze sınırından İsrail’e sızma hareketi gerçekleştirerek ‘Aksa Tufanı’ adı altında bir saldırı başlattı. Saldırıda her ne kadar baskın olan grup Hamas olarak görünse de saldırıyı içinde Filistin solunun önemli temsilcilerinden de olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi dahil 14 örgüt bulunuyor.

Bu çatışmalar sonucu çok sayıda İsrailli sivil yerleşimci ve asker hayatını kaybetti. Hazırlıksız yakalanan İsrail askerleri Hamas militanları tarafından esir alınarak Gazze tarafına kaçırıldı.

İsrail ordusu bunun üstüne "savaş hali" ilan ederken, Hamas'ın sürpriz ve koordineli saldırılarında en az 700 İsrailli hayatını kaybetti. Filistinli yetkililere göre İsrail'in karşı saldırılarında ise en az 313 Gazzeli yaşamını yitirdi.

Gazze, İsrail tarafından bombalanırken Filistinli örgütler İsrail'e roket saldırıları yapmaya devam ediyor.

Saat saat yaşananlar:

23.50 - Netanyahu: Hamas, IŞID'dir

Netayanhu yaptığı açıklamada şunları dedi:

"Bu savaşı biz istemedik. Bize en vahşi yol dayatıldı. Ancak bu savaşı İsrail başlatmadıysa da İsrail bitirecek. Bir zamanlar Yahudi halkı vatansızdı.
Bir zamanlar Yahudi halkı savunmasızdı. Hamas bize saldırarak tarihi boyutta bir hata yaptığını anlayacaktır. Onlara ve İsrail'in diğer düşmanlarına onlarca yıl hatırlanacak bir bedel ödeyeceğiz.

Hamas'ın masum İsraillilere karşı gerçekleştirdiği vahşi saldırılar akıllara durgunluk veriyor: aileleri evlerinde katletmek, yüzlerce genci bir açık hava festivalinde katletmek, çok sayıda kadın, çocuk ve yaşlıyı, hatta Holokost'tan sağ kurtulanları kaçırmak.

Hamas teröristleri çocukları bağladı, yaktı ve idam etti. Onlar vahşiler. Hamas IŞİD'tir. Ve tıpkı medeniyetin güçlerinin IŞİD'i yenmek için birleşmesi gibi, medeniyet güçlerinin de Hamas'ı yenmek için İsrail'i desteklemesi gerekiyor. Başkan Biden'a kesin desteği için teşekkür etmek istiyorum. Bugün İsrail'in yanında yer alan dünya çapındaki liderlere teşekkür etmek istiyorum.

Amerika Birleşik Devletleri halkına ve kongresine teşekkür etmek istiyorum. İsrail, Hamas'a karşı savaşırken sadece kendi halkı için savaşmıyor. Barbarlığa karşı duran her ülke için mücadele ediyor. Bu savaşı İsrail kazanacak ve İsrail kazandığında tüm uygar dünya da kazanmış olacak."

23.00 ABD: Askerlerimiz Ukrayna ve İsrail'e destek verebilir

NTV, Washington Temsilcisi Hüseyin Günay X hesabından ABD'den yapılan şu açıklamayı paylaştı:

"Hamas’ın yaptığı IŞİD tarzı vahşilik. ABD İsrail’e hava savunma sistemi ve mühimmat verecek. Saldırıların arkasında İran olduğuna dair iddiaları gördük, bunu destekleyen kanıt henüz yok. ABD askerleri Ukrayna ve İsrail’e destek verebilir, hazır"

22.50 İspanya'dan AB'nin Filistin kararına tepki: Avrupa'nın kurucu ilkelerine ihanet

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail ve Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulmasına ilişkin, "Bu karar, Avrupa'nın kurucu ilkelerine ihanetidir." sözleriyle tepki gösterdi.

İspanya Başbakan Yardımcısı Yolanda Diaz,  X'te yaptığı paylaşımda, AB Komisyonu'nun, kalkınma yardımlarında ödemeleri dondurma ve bu tür projeleri gözden geçirme kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu kararı, "çok çirkin" olarak nitelendiren Diaz, bunun, "Avrupa'nın kendi kurucu ilkelerine gerçek bir ihanet olduğunu" ifade etti.

Yolanda Diaz, Komisyona kararı düzeltme çağrısında bulunurken, "Avrupa, bütün bir halkı cezalandırmak yerine barış için uluslararası eyleme öncülük etmeli." görüşünü paylaştı.

Yerel basındaki diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere göre, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, kararın, üye ülkelere danışılmadan alındığına dikkati çekerek, Komisyon'daki muhataplarına karardan duyulan memnuniyetsizliğini iletmişti.

22.00 İsrail, Gazze'nin suyunu kesti

Al jazeraa'nin haberine göre İsrail, Gazze'de suyu tamamen kesti

20.30 - Kassam Tugayları sözcüsü: Her saldırıda bir rehine öldüreceğiz

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El Cezire'ye konuştu. Ubeyde "İsrail'in halkımıza uyarı yapmadan düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehine infaz edilecek ve görüntüsünü yayınlayacağız. İşgalle anladığı dilden konuşacağız" dedi.

19.50- İsrail Ordusu: 2 bin 400 Hamas hedefi vuruldu

İsrail ordusu, Hava Kuvvetleri'nin "Gazze'de Hamas'a karşı şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından birini" düzenlediğini söyledi.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımda yalnızca bugün en az 2 bin 400 Hamas hedefinin vurulduğu söylendi.

Hedefler arasında silah depolama ve üretim tesisleri ile komuta ve kontrol merkezlerinin de bulunduğu belirtildi.

19.40- Gazze'ye bombardıman devam ediyor

İsrail savaş uçakları, Gazze şehrini bombalamaya devam ediyor. Son bombardımanda bakanlıklara ait binalar, telekomünikasyon şirketi ve Gazze'nin ticari merkezinde sayılan binalar hedef alındı

18.30- Netanyahu: İsrail kazanacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından "Biz başladık" diyerek "İsrail kazanacak" açıklamasını yaptı.

18:00- CNN ekibi ateş altında kaldı

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaları takip eden CNN ekibi, İsrail Gazze sınırında ateş altında kaldı. Gazeteciler o anları saniye saniye kayıt altına aldı.

17:00- Petrol fiyatları artıyor

İsrail ile Filistin arasında çıkan çatışmalar sonrası petrolde artış yaşanamaya başladı. Çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimali risk algısının yüksek seyretmesine neden olurken, artan petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini de artırabileceği belirtiliyor.

Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 8,7'lik düşüşle 84 dolar seviyelerinde kapatmasına karşın, yeni haftanın ilk gününde 88,4 dolara kadar yükseldi. Ardından önceki kapanışın yüzde 2,8 üzerinde 86,3 dolarda dengelendi.

16:50- AB Filistin'e yardımları durdurdu

Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi, Filistin’e yönelik finansal yardımın durdurulduğunu, tüm projelerin incelemeye alındığını ve 2023 yılı için yeni bütçe tekliflerinin bir sonraki duyuruya kadar ertelendiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Varhelyi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu bir dönüm noktasıdır. Filistinlilerin en büyük bağışçısı olan Avrupa Komisyonu, toplam 691 milyon euro değerindeki tüm kalkınma portföyünü gözden geçiriyor. Tüm ödemeler derhal askıya alındı. Tüm projeler incelemeye alındı. 2023 dahil olmak üzere tüm yeni bütçe teklifleri bir sonraki duyuruya kadar ertelendi" dedi.

16:40- İsrail-Lübnan sınırında çatışma yaşandı

İsrail ile Lübnan arasındaki sınır duvarında yaşanan patlama sonrası silahlı grupların İsrail sınırnı geçtiği ve çatışmaların yaşandığı iddia edildi.

İsrail basını da İsrail ordusunun Lübnan Hizbullahı'na ait bir gözlem kulesi ile iki roket fırlatma alanını bombaladığını iddia etti.El Cezire'ye konuşan bir yetkili ise, Lübnan'dan atışları Hizbullah'ın yapmadığını söyledi.

Bunun üstüne İsrail Lübnan'ın güneyini uçaklarla bombaladı.

16:20- AP: Mısır İsrail'i saldırı konusunda uyardı

ABD merkezli haber ajansı Associated Press’e (AP) göre, isminin gizli kalmasını isteyen Mısırlı bir istihbarat yetkilisi, Filistinli grupların abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e başlattığı saldırı için İsrail’i önceden uyardıklarını söyledi.

Öte yandan Gazeteci Levent Kemal’in aktardığına göre askeri kaynaklar İsrail'in olası bir Hamas saldırısı hakkında bilgi sahibi olduğunu ancak resmin tamamını göremediğini söyledi

16:04- Çin'den İki devletli çözüm açıklaması

Çin Dışişleri Bakanlığı bugün, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, çatışmasızlık için ilerlemenin doğru yolunun iki devletli çözümü uygulamak olduğunu ifade ederek, uluslararası toplumun durumu sakinleştirmek için harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Pekin dün tüm tarafları sakinleşmeye ve derhal ateşkese çağırdı. Öte yandan ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Pekin ziyareti sırasında Çin Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhao Lijie ile görüştü.

15:50- ABD ve İngiltere'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail’de 9 ABD vatandaşının öldüğünü doğruladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ise İngiliz yetkililerden benzer bir açıklama geldi. BBC’nin yetkililere dayandırdığı haberde İsrail’de en az 10 İngiliz vatandaşının öldüğü ya da kaybolduğu doğrulandı

15:30- Netanyahu'dan açıklama: Ortadoğu’da dengeleri değiştireceğiz

İsrail Başbakanı Binyamain Netanyahu İsraillilere seslenerek Gazze’ye yönelik yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Hamas’ı tehdit ederek "Daha yeni başladık. Sıkı durun, çünkü Ortadoğu’da dengeleri değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun konuşması şöyle:

"Korkunç ve zor şeyler yaşadığınızı biliyorum. Hamas'ın yaşayacağı şeyler de zor ve korkunç olacak. Biz zaten kampanyanın içindeyiz ve daha yeni başladık. Bu zor günlerde liderliğiniz çok güçlü. Bu zaman alacaktır ve önümüzdeki zor günlerde güçlü bir duruşa ihtiyaç vardır. Devlet size yardım etmek için her taşın altına elini koyacaktır. Sizden sağlam durmanızı istiyorum çünkü biz Orta Doğu'yu değiştireceğiz"

15:20- Mavi Marmara baskının sorumlusu öldürüldü iddiası

Mavi Marmara davasının avukatlarından Avukat Gülden Sönmez, Mavi Marmara'da sivillere yapılan baskının sorumlusu İsrailli komutan Elly Ginczber'in Hamas tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

14:25:- AB İsrail-Filistin'deki gelişmeler nedeniyle toplanıyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yaparak, AB dışişleri bakanlarının, İsrail-Filistin'deki gelişmeler nedeniyle 10 Ekim Salı günü video konferans yöntemiyle acil gayri resmi toplantıda bir araya geleceğini bildirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano da gayri resmi acil dışişleri bakanları toplantısının, Borrell'in önceden planlı Umman programı nedeniyle video konferansla yapılacağını açıkladı.

14:20- Rusya: İsrail'de tansiyonun yükselmesinden oldukça endişeliyiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın İsrail ve Filistin topraklarındaki durumdan oldukça endişeli olduğunu ifade ederek, çatışmanın daha da tırmanma ve yayılma ihtimali taşıdığını söyledi. Rusya önceki gün ise taraflara derhal ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Msokova’da Arap Birliği (Arap Ligi) Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile yaptığı görüşme sırasında İsrail-Filistin konusunda açıklama yaptı.

Lavrov yaptığı açıklamada, “Çatışma bölgesindeki mevcut statükonun sürdürülemez olduğunu bir kez daha teyit eden Filistin-İsrail çatışmasındaki benzeri görülmemiş keskin dönüşün gündemimizde ayarlamalar yapılmasını gerektirdiğine şüphe yoktur. Çatışmaların durdurulması ve mevcut durumun çok sayıda mağduru olan sivillerin sorunlarının çözüme kavuşturulması aciliyet arz etmekle kalmayıp, Filistin sorununun on yıllardır çözüme kavuşturulamamasının nedenlerine de özel bir dikkat gösterilmesi gerekmektedir. BM Güvenlik Konseyi'nin doğrudan ve net kararları, İsrail ve Filistinliler arasında Oslo ve Madrid anlaşmaları ve Arap Barış Girişimi gibi anlaşmalar olmasına rağmen” dedi.

14:00- Gazze'de can kayıpları 500'ü aştı

Filistin Sağlık Bakanlığı, cumartesi gününden bu yana yapılan İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısının 500'ü aştığını ifade etti.

13:25- Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırı

İsrail, Gazze Şeridi'nden bulunan Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı. Saldırı sonucu çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kampta ağırlıklı Filistinli siviller yaşıyor. Yetkililerin açıklamasına göre kamp saldırısında 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

{{unknown}}

Öte yandan Hamas, Gazze'ye yönelik saldırılar sonrası bugün Tel Aviv ve Kudüs'e füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırının ardından İsrail Savunma Bakanlığı, Kudüs ve İsrail genelinde sirenlerin çaldığını bildirdi.

13:20- İddia: Katar İsrail ve Hamas arasında esir takası için arabuluculuk yapıyor

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Katar, ABD'nin desteğiyle, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın tutukluların serbest bırakılması karşılığında Hamas tarafından alıkonulan İsrailli kadınların serbest bırakılmasını sağlayacak acil bir anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Çatışmalar durumunu zorlaştırıyor

Reuters’a konuşan iki güvenlik kaynağı da Mısır'ın İsrail-Hamas çatışmasının daha da tırmanmasını ve Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin korunmasını sağlamak için her iki taraf ile yakın iletişim halinde söyledi. Kaynaklar, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarının arabuluculuğu zorlaştırmasına rağmen, Mısır’ın İsrail’e itidalli davranma, Hamas’a ise yakın zamanda gerilimin düşürülmesi yolunun açık tutulabilmesi için esirleri iyi şartlarda tutma çağrısı yaptığını bildirdi.

13:00- Gazze'de ağır bombardıman devam ediyor

Filistin merkezli El Aksa televizyonu, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'taki evleri bombalaması sonucu 18 kişinin öldüğünü bildirdi. Filistin Haber Ajansı, İsrail uçaklarının Beyt Hanun ve Refah'ta çok sayıda eve düzenlediği bir dizi saldırıda çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğünü aktardı.

Ajans ayrıca, Ahmed Yasin Camii'nin bombalandığını, bunun sonucunda ölüm ve yaralanmaların meydana geldiğini de aktardı.

12:40- İslami Cihat'tan esir açıklaması

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale, dün Gazze'deki İsrailli mahkumların sayısının onlarca olduğunu söyledi. Filistin medyası tarafından yayınlanan video görüntülerinde Nahhale, İslami Cihat’ın elinde 30’u aşkın İsrail askerinin olduğunu bildirdi.

12:00- Can kayıpları artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in düzenlediği saldırılar sonucu 91’i çocuk, 61’i kadın olmak üzere 436 sivilin yaşamını yitirdiği; aralarında 244 çocuk ve 151 kadının bulunduğu 2 bin 271 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

11:50- İsrail'den 'abluka' açıklaması

Başkent Tel Aviv'e roket saldırıları yapılırken, Savunma Bakanı Gazze'ye yönelik 'tam abluka' emri verdi. Bu kapsamda bölgeye, yiyecek, elektrik ve yakıt verilmeyecek.  

Bakan Galant Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından kontrol edilen Gazze Şeridi'ne yönelik tedbirlerini, giriş yasağını da içeren "tam bir abluka" seviyesine yükselttiğini söyledi. Galant, "Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok" dedi.

11:40- 260 can kaybı

İsrail'de Gazze Şeridi yakınlarında çölde düzenlenen bir elektronik müzik festivali de Hamas militanlarının hedefleri arasındaydı. Hamas motorlu paraşütlerle baskın düzenlemesiyle kabusa dönüştü. Festival alanında 260 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı. Can kaybının artacağı tahmin ediliyor.

11:30- ABD’den destek

Kara hareketi tartışmaları gölgesinde Hamas’ın saldırısının ilk anlarından itibaren İsrail’e destek verdiğini açıklayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) deniz kuvvetlerini bölgeye kaydıracağını açıkladı.

NBC News'in haberine göre ABD Donanmasına ait gemilerin ve askeri uçakların İsrail'e yakın yerlerde konuşlandırılması ve ABD vatandaşlarının tahliye edilmesine yönelik planlar üzerinde duruluyor.

09:00- BM’den Gazze açıklaması

BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, pazartesi günü bir açıklama yaparak çatışmanın başlamasından bu yana Gazze Şeridi'nde 123 binden fazla insanın yerinden edildiğini duyurdu.

73 binden fazla kişinin okullarda barındığını belirten OCHA, "Gazze'de 123 bin 538'den fazla kişi, çoğunlukla korku, korunma endişeleri ve evlerinin yıkılması nedeniyle ülke içinde yerinden edildi." dedi.

08:50- BMGK toplandı

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün ABD’nin New York eyaletinde 15 üye devletle İsrail-Filistin gündemiyle toplandı.

Üye devletlerin temsilcileri bölgedeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Robert Wood, toplantıda Hamas'ın saldırılarının birçok üye tarafından kınandığını ancak tüm konsey üyelerinin bu kınamaya destek vermediğini belirtti.

 İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümün önemli olup olmadığının sorulması üzerine Wood, "Şu anda rehin almalar ve Hamas'ın saldırılarıyla başa çıkmak zorundayız” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas'ın İsrail kasabalarına yönelik saldırısını ‘en güçlü ifadelerle’ kınadığını belirterek, itidal çağrısında bulundu. Guterres, daha geniş bir çatışmayı önlemek için tüm diplomatik çabaların gösterildiğini belirtti.

08:30- Haaretz Gazetesi Netanyahu’yu hedef aldı

İsrail'in en çok satan üçüncü gazetesi olan ve kendini merkez sola konumlandıran Haaretz, Hamas'ın başlattığı saldırıdan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu.

Editoryal yazıda, "İsrail'in başına Simhat Tora Bayramı'nda gelen felaketin sorumluluğu açıkça tek bir kişinindir: Binyamin Netanyahu" denildi.

08:00- Tayland 12 vatandaşının öldüğünü açıkladı

Tayland Dışişleri Bakanlığı'ından yapılan açıklamada şimdiye kadar 12 vatandaşlarının öldüğü ve 11'nin de kaçırıldığı belirtildi.

Dışişleri Sözcüsü Kanchana Patarachoke, İsrail'de bulunan bütün vatandaşlarına yardım edebilmek için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.