Hüseyin Mat: Türkiye'de demokrasi mücadelesi sürecek
Haber: İlhan Baba
(KÖLN) – Almanya'nın Köln şehrinde merkezi bulunan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Hüseyin Mat, Alevilerin yaşadıkları ülkelerde ve Türkiye'de demokrasi, eşitlik ile özgürlük adına önemli bir mücadele verdiklerini ifade etti.
AABF'nin 37 yıllık geçmişinin Alevi inancını ve kültürünü koruma amaçlı bir örgütlenme olduğunu belirten Mat, "Biz Aleviler, yaşadığımız ülkelerde demokrasiden, özgürlükten ve bir arada yaşam kültüründen yanayız. Olumsuzluklara karşı da sözümüzü söyleyip mücadele ediyoruz" dedi.
Anka Haber Ajansı'na konuşan Mat, Türkiye'de Alevilerin demokratik haklarını hala kazanamadığını vurgulayarak, "Türkiye'de sadece Alevilerin değil, ülkenin demokratikleşmesi için de mücadele ediyoruz. Herkesin eşit yurttaş olduğu, devletin tüm inançlara eşit mesafede durduğu, herkesin kendi kimliğini özgürce yaşayabildiği laik bir Türkiye istiyoruz" ifadelerinde bulundu.
"Alevilerin talepleri bir kararnameyle çözülebilir"
Türkiye'de yeniden gündeme gelen "Alevi açılımı" tartışmalarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Mat, 2009-2010 yıllarında gerçekleştirilen Alevi çalıştaylarının sonuçsuz kaldığını söyledi. Bu çalıştaylar sonucunda Alevilerin taleplerinin karşılanmadığını da ekledi. Mat, "Biz size ne veriyorsak onunla yetinin dediler. Bu yaklaşımı asla kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Zorunlu din derslerinin uygulandığını, Madımak Katliamı'nın faillerinin hala cezalandırılmadığını ve Cem evlerinin ibadethane statüsü kazanmadığını belirten Mat, şunları söyledi:
"Yeni bir Alevi çalıştayından bahsediyorlar ama samimi adımlar atılmadığı sürece bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Alevilerin talepleri bir kararnameyle bile çözülebilir. Cem evlerinin ibadethane statüsünün tanınması, din derslerinin kaldırılması için Anayasa değişikliğine gerek yok."
"Yeni Anayasa iddiası samimi değil"
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan yeni Anayasa taslağına da değinen Mat, mevcut Anayasa'nın bile gerektiği gibi uygulanmadığını ifade etti. Mat, "Mevcut Anayasa'daki hakları bile uygulamayan bir iktidarın daha demokratik bir Anayasa yapma iddiası samimi değil. Önce mevcut yasaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulayın, sonra hep birlikte yeni bir Anayasa'yı konuşalım " şeklinde konuştu.
"Onurlu Barış istiyoruz"
Türkiye'de gündemdeki barış süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Mat, savaşın getirdiği yoksulluk ve umutsuzluğa dikkat çekerek, "Biz onurlu bir barış istiyoruz. Barış süreci, mevcut iktidarın siyasi çıkarına hizmet etmemeli. Tüm kesimleri kapsayan demokratik bir çözümle barış sağlanmalı" dedi.
Mat, Alevilerin bu barış sürecine katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirterek, "Alt komisyonlarda yer almak, düşüncelerimizi ifade etmek istiyoruz. Eleştirilerimiz olsa da ülkemizin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile görüşmeye hazırız. Çünkü sorunların çözümü diyalogdan geçer" diye sözlerine ekledi.
"Türkiye yüzleşmeden demokratikleşemez"
Demokratikleşme sürecinin geçmişle yüzleşmeden mümkün olamayacağını vurgulayan Mat:
"Türkiye'nin demokratikleşmesi sadece Diyarbakır'dan değil, Dersim'den, Hacı Bektaş Veli'den geçiyor. Geçmişte yaşanan haksızlıklarla yüzleşilmeli, insan hakları ihlallerinin hesabı verilmelidir. Ancak bu şekilde kalıcı bir barış sağlanabilir."
Mat, sözlerini "Biz Aleviler inadına barış, inadına demokrasi diyoruz" diyerek tamamladı.
Kaynak:ANKA